16 Οκτ 2013

Συνεδρίαση ΔΣ Ομοσπονδίας 15.10.13 μέρος 2ο

Στη συνέχεια της χθεσινής συνεδρίασης του ΔΣ της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Εργασίας μετά την ομόφωνη απόφαση για την ανάκληση της απόφασης που είχε ήδη ανακληθεί συνεχίσαμε με τη συζήτηση του επόμενου θέματος την υπουργική απόφαση δηλαδή τα τροχονομικά πρόστιμα .
¨Όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενο ποστ  οι παρατάξεις είχαν αναλάβει να καταθέσουν γραπτά τις προτάσεις τους όσον αφορά την απόφαση αυτή.  Η ΑΠ συνεπής είχε ήδη από  τις 07.10.13 αποστείλει τις απόψεις της  σε όλα τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας. Σ αυτές  θεωρούσε την απόφαση μη σύννομη καθώς 1. υπερέβαινε την εξουσιοδότηση του 3996/11,  2. δεν κάνει σεβαστό το δικαίωμα προηγούμενης ακρόασης του ενδιαφερομένου σύμφωνα με τις διατάξεις του  άρθρου 20 του 2ου μέρους του Συνάγματος και 3. καταστρατηγεί την αρχή της ίσης μεταχείρισης .  
Η θέση μας  ήταν και είναι ότι αυτή η απόφαση ως έχει θα πρέπει να ανακληθεί . Καλέσαμε το προεδρείο να κινηθεί και νομικά σε αντλιθετη περίπτωση. Το εξασέλιδο υπόμνημα που συντάχθηκε από τον γραμματέα  και  καλεί τη πολιτική ηγεσία να «εξετάσει με ιδιαίτερη προσοχή» τα σχόλια μας θα μπορούσε να  είχε σταλεί στην περίπτωση  της διαβούλευσης με τους εργαζομένους και τους αντιπροσώπους τους πριν την υπογραφή της απόφασης.
Στη σχετική ψηφοφορία που έγινε η μόνη ψήφος που πήρε η πρότασή μας ήταν η δική μου της ΑΠ δηλαδή ενώ πλειοψήφησε η πρόταση να σταλεί το εξασέλιδο  υπόμνημα .

Στη συνέχεια θέσαμε τα θέματα
1.       της υπαρξης η μη σχεδιου  αναμόρφωσης  του ΣΕΠΕ ρωτήθηκε η πρόεδρος αν κατά την επικοινωνία για την υποβολή του αιτήματος έγινε σχετική ερώτηση . Η απάντηση που πήραμε είναι ότι όχι δεν έγινε σχετική ερώτηση και η εκτίμηση είναι ότι δεν ετοιμάζεται κάτι . Σε κάθε περίπτωση έχει τεθεί το ζήτημα σε γραπτή ερώτηση και αναμένουμε την απάντηση. 

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η σημερινή ανακοίνωση της ΟΣΥΠΕ μου δίνει την εντύπωση άτακτης υποχώρησης ή της άτακτης φυγής. Έχω την εντύπωση πως έχουν παιχτεί διάφορα και οι αλήθειες της ανακοίνωσης είναι μισές. Ας πούμε, δεν γνώριζε η Ομοσπονδία, οι Σύλλογοι και όλες οι παρατάξεις πως μπορεί κάποιοι (ποιοι;) να θίγονταν από την ΚΥΑ για την μοριοδότηση; Περίεργα πράγματα.
Τέλος πάντων, ως προς τα πρόστιμα, καλό θα ήταν να διαβάζαμε το εξασέλιδο υπόμνημα. Εγώ προσωπικά θεωρώ πως δεν παραβιάζεται η αρχή της προηγούμενης ακρόασης, διότι με την λογική της δέσμιας αρμοδιότητας όταν βρίσκουμε ανασφάλιστο το ΙΚΑ απευθείας εκδίδει ΠΕΠΑΕ. Αυτό φυσικά, δεν σημαίνει πως συμφωνώ με την ΥΑ γιατί τα σφάλματα είναι τόσα πολλά που έπρεπε κανονικά να μπει στο συνεργείο για ρεκτιφιέ. Ως προς την θέση της ΑΠ σχετικά με το να "κινηθεί νομικά", είναι καλή ιδέα, αλλά σας ενημερώνω πως το πουλάκι την Τρίτη 22.10 θα έχει πετάξει. Ως κανονιστική διοικητική πράξη προσβάλλεται αυτοτελώς και από τον Σύλλογο (εφόσον αποδειχθεί η συνδρομή εννόμου συμφέροντος) με αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του ΣτΕ εντός εξήντα ημερών από της δημοσιεύσεως. Η ΥΑ δημοσιεύθηκε 23.08.2013 και εξήντα μέρες συμπληρώνονται στις 22.10. Από εκεί και πέρα η ΥΑ προσβάλλεται παρεμπιπτόντως μόνο από τον εργοδότη όταν προσβληθεί ατομικά η κάθε ΠΕΠ και όχι ενώπιον του ΣτΕ αλλά ενώπιον παντός δικαστηρίου (διάχυτος έλεγχος). Συνεπώς, ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Εγώ προσωπικά θα ήθελε να κάνει κάτι τέτοιο ο Σύλλογος, αν φυσικά έχει την οικονομική δυνατότητα διότι νομίζω πως η διαδικασία ενώπιον του ΣτΕ κοστίζει αρκετά. Δηλ. να ασκήσει αίτηση ακύρωσης παράλληλα με αίτηση αναστολής εκτέλεσης και προσωρινή διαταγή. Τέλος, ως προς την καθ' υπέρβαση της νομοθετικής εξουσιόδοτησης συμφωνώ αλλά μόνο ως προς το θέμα του "όπου τηρείται...". Ως προς τον αδήλωτο θεωρώ πως υπάρχει εξουσιοδότηση του νόμου, όσο κακή νομοτεχνικά διατύπωση και αν έχει.

Ανώνυμος είπε...

Μπορει να μου πει καποιος απο που προκυπτει οτι εχει ανακληθεί η προσθετη μοριοδότηση. Μπορεί να είμαι χαζός και δεν μπορώ να το βρώ ή να είμαι πολυ καχύποπτος τελικά.

Ανώνυμος είπε...

Παρακαλούμε ν' ανεβάσετε το εξασέλιδο υπόμνημα σχετικά με την ΥΑ για αδήλωτη εργασία, ώστε να ενημερωθούμε όλοι.