23 Νοε 2022

Εκλογές 30-11-2022 για την ανάδειξη αρετών εκπροσώπων - ΕΊΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Οι εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια πραγματοποιούνται μέσα σε ένα περιβάλλον συστηματικής και οργανωμένης απαξίωσης των δημοσίων υπαλλήλων και εν γένει των αρχών της δημόσιας διοίκησης. Σε αυτό το πλαίσιο αποτελεί στρατηγική επιλογή η εισαγωγή στο δημόσιο τομέα πρακτικών και μεθόδων των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η θέσπιση bonus παραγωγικότητας για συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων, η ανάθεση σε εργολάβους κρίσιμων λειτουργιών του κράτους, όπως η έκδοση και η απονομή συντάξεων, καθώς και η χορήγηση πολύ υψηλών αμοιβών σε στελέχη που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης στον δημόσιο.

Ταυτόχρονα, η σημερινή συνθήκη με την έντονη πληθωριστική τάση (διψήφιο νούμερο πληθωρισμού τους τελευταίους πέντε μήνες) και, ως εκ τούτου, την ραγδαία αύξηση των τιμών σε αγαθά, όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, βρίσκει τους δημοσίους υπαλλήλους ενώπιoν μιας δραστικής μείωσης του πραγματικού τους εισοδήματος και θέτει σοβαρά ζητήματα αξιοπρεπούς διαβίωσης. Για την αντιστροφή αυτής της κατάστασης, διεκδικούμε:

  • σταδιακή αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών,
  • ενίσχυση των δομών και των υπηρεσιών του κοινωνικού κράτους, 
  •  μαζικές προσλήψεις μόνιμου και σταθερού προσωπικού σε κρίσιμους τομείς, 
  • ταχεία κάλυψη των θέσεων ευθύνης με τρόπο αξιοκρατικό και διαφανή, 
  • κατάργηση των αντεργατικών, αντισυνδικαλιστικών και αντιασφαλιστικών νόμων Χατζηδάκη 
  • επαναφορά σε δημόσιο έλεγχο επιχειρήσεων που παράγουν κοινωνικά αναγκαία αγαθά
  • αναβάθμιση της λειτουργίας των υπηρεσιακών συμβουλίων στην κατεύθυνση της ενεργούς παρουσίας των εργαζομένων, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο δημοκρατικός έλεγχος και η απαραίτητη διαφάνεια.

Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να συμμετέχουν μαζικά στις εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, που σκοπό τους δεν θα έχουν αυτό που γνωρίσαμε πολύ καλά στο παρελθόν. Τους καλούμε να απορρίψουν τις πρακτικές του παλαιοκομματικού και συμβιβασμένου συνδικαλισμού, οι οποίες πρακτικές περιορίζουν την συνδικαλιστική παρέμβαση, είτε στην επιβεβαίωση κάποιων συσχετισμών είτε στην υποταγή των πραγματικών αναγκών των εργαζομένων σε ξένους σκοπούς προς το συμφέρον της εργασίας. Πρόκειται για ένα πρότυπο που έρχεται από το παρελθόν και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σήμερα.

Ο συνδυασμός μας πρωτοστάτησε και απέσυρε - το ίδιο έπραξαν και όλοι οι άλλοι συνδυασμοί και μεμονωμένοι υποψήφιοι - τις υποψηφιότητες από τις εκλογές που είχαν προκηρυχθεί για τις 14.2.2022 διεκδικώντας:

·        Παράταση της θητείας των υφιστάμενων αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά και Πειθαρχικά Συμβούλια.

·        Μη διεξαγωγή ηλεκτρονικών εκλογών όπου υπηρετούν περισσότεροι από 40 υπάλληλοι.

·        Επαναπροκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων για ξεχωριστά Υπηρεσιακά και Πειθαρχικά Συμβούλια:

§  στην Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας,

§  στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

§  στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας

Παρά τις αντιδράσεις μας ο Υπουργός δεν έκανε αποδεκτό το αίτημα μας για παράταση της θητείας των υφιστάμενων αιρετών με αποτέλεσμα να λειτουργήσουν τα υπηρεσιακά συμβούλια του Υπουργείου Εργασίας χωρίς τη συμμετοχή σ αυτά αιρετών εκπροσώπων. Επιπροσθέτως και παρότι ο νόμος προβλέπει τη δυνατότητα και για δια ζώσης διεξαγωγή των εκλογών, τουλάχιστον για τους ψηφοφόρους που υπηρετούν στην έδρα του φορέα προκήρυξε και φέτος εκλογές για ένα υπηρεσιακό συμβούλιο με ηλεκτρονική ψηφοφορία για το σύνολο των ψηφοφόρων.
Δώσαμε, ως ΔΥ, μεγάλους αγώνες για να υπάρχουν εκπρόσωποι μας στα ΥΣ, για να αποτελούν τα μάτια και τα αυτιά των εργαζομένων. Οι δημοκρατικά εκλεγμένοι/ες εκπρόσωποί μας διασφαλίζουν την Διαφάνεια και την ορθή λειτουργία των ΥΣ. Δεν πρέπει να απεμπολήσουμε την κατάκτησή μας αυτή!
Οι εκπρόσωποι μας που θα αναδειχθούν στις επερχόμενες εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια, θα έχουν να διαδραματίσουν λοιπόν κρίσιμο ρόλο. Θα αποδειχθεί μέσα από την δημιουργία ενός νέου συνδικαλιστικού υποδείγματος, που τόσο έχουμε ανάγκη όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, ότι η υπεράσπιση των υπηρεσιακών δικαιωμάτων δεν αποτελεί το πεδίο άσκησης προσωπικών πολιτικών και «εξυπηρετήσεων», αλλά βασικό και απαράγραπτο δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου (μονίμου και ΙΔΑΧ), που δεν εκχωρείται, ούτε λειτουργεί αποκλειστικά διά της αντιπροσώπευσης.
Τα εκλεγμένα μέλη με διαφάνεια, αντικειμενικότητα και αδιαμεσολάβητη ενημέρωση των συναδέλφων για όλα τα ζητήματα αρμοδιότητας των νέων υπηρεσιακών συμβουλίων, οφείλουν να αποτελέσουν τους φορείς της νέας δημοκρατικής ριζοσπαστικής αντίληψης, την οποία πρέπει να διεκδικήσουμε για όλο τον δημόσιο τομέα σε κάθε πτυχή της δραστηριότητάς του.

Για μια δημοκρατική και μαχητική εκπροσώπηση στα υπηρεσιακά συμβούλια σας καλούμε να στηρίξετε με την ψήφο σας το Ανεξάρτητο Ενωτικό Ψηφοδέλτιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: