9 Μαρ 2020

Ο κορωνοϊός βλάπτει σοβαρά το ωράριο των εργαζομένων



Μετά την επικίνδυνη αδράνεια εβδομάδων, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επιχειρεί να γλιτώσει τους εργοδότες από την προαναγγελία της υπερωρίας, ενώ δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα για τη διασφάλιση των αμοιβών και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων που υποχρεώνονται να απουσιάσουν από την εργασία τους ή εργάζονται σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Την αναστολή της υποχρέωσης του εργοδότη να καταχωρεί στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου και της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας 9/3 το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Το μέτρο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της “ενιαίας και συνολικής κυβερνητικής προσπάθειας για την ανάσχεση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων του κορωνοϊού” και, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, “δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να οργανώνουν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά το χρόνο εργασίας στις επιχειρήσεις τους, προκειμένου να προσαρμοστούν στις ιδιαίτερες συνθήκες που θέτει το φαινόμενο της διάδοσης του κορωνοϊού” .
Το υπουργείο Εργασίας ισχυρίζεται ότι με το μέτρο αυτό θα διευκολύνει εργαζόμενους και εργοδότες “να προκρίνουν σχήματα σταδιακής πρόσβασης και προσέλευσης στους χώρους εργασίας (για την αποφυγή συνωστισμού και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους χώρους εργασίας)” ενώ διευκολύνονται οι “επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν την ενδεχόμενη απουσία εργαζομένων (λόγω προληπτικών μέτρων ή για λόγους φροντίδας παιδιών σε περιπτώσεις διακοπής λειτουργίας εκπαιδευτικών μονάδων)”.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για το απροσδιόριστο διάστημα που θα χρειαστεί για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο δεν θα υπάρχει δυνατότητα ελέγχου του ωραρίου των εργαζομένων.
“Η κυβέρνηση βάζει πραγματικά πλάτη στους εργοδότες, τον λογαριασμό όμως θα τον πληρώσουν εδώ οι εργαζόμενοι”, σχολίασε μέσω social media ο Πάνος Κορφιάτης, πρώην ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).
Όπως προσθέτει ο ίδιος:
“Αν ήθελε το υπουργείο εργασίας να κάνει κάτι αντίστοιχο του τίτλου του θα έπρεπε ήδη: 1) να είχε φροντίσει να έχει φτάσει σε κάθε επιχείρηση μια συγκεκριμένη τσεκλιστ και ενημερωτικό υλικό για το πώς συγκεκριμένα λαμβάνονται προληπτικά μέτρα για τον κορωνοϊό στους χώρους εργασίας, 2) να απαλλάξει τους εργαζόμενους από την αβεβαιότητα για το τι γίνεται με τις αποδοχές τους, παρεμβαίνοντας ώστε να γίνει ξεκάθαρο ότι οι αποδοχές καταβάλλονται σε όλα τα ενδεχόμενα.

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Πράγματι, το υπουργείο στην ανακοίνωσή του δεν αναφέρεται καν (σαν να μην θέλει να... αγχώσει τους εργοδότες) ρητά και ξεκάθαρα στα άρθρα 657 και 658 του Αστικού Κώδικα, σύμφωνα με τα οποία “ο μισθωτός διατηρεί την αξίωσή του επί τον μισθό, εάν μετά από 10ημερη τουλάχιστον παροχή εργασίας κωλύεται να εργασθεί ένεκα σπουδαίου λόγου, μη οφειλομένου σε υπαιτιότητά του”.
Σύμφωνα λοιπόν με το ισχύον πλαίσιο, ο εργαζόμενος διατηρεί δικαίωμα στο μισθό λόγω ασθένειας για ένα 15ήμερο με προϋπηρεσία μικρότερη από έτος και για ένα μήνα με μεγαλύτερη από έτος.
Επίσης, ο εργαζόμενος δικαιούται άδεια ασθενείας, το εύρος της οποία εξαρτάται από την προϋπηρεσία του μισθωτού στον ίδιο εργοδότη. Με προϋπηρεσία μέχρι 4 χρόνια ο μισθωτός δικαιούται 1 μήνα άδειας ασθενείας. Η εν λόγω άδεια κλιμακώνεται έως τους 6 μήνες για όσους έχουν προϋπηρεσία 15 έτη και άνω.
Αν ο εργοδότης αναστείλει με δική του πρωτοβουλία προληπτικά τις εργασίες της επιχείρησής του, είναι υποχρεωμένος να αμείβει τους νοσούντες εργαζομένους κανονικά, κάτι που επίσης δεν αναφέρει ρητά η κυβέρνηση.
Βέβαια, ήδη υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες, όπως αναφέρει πρόσφατη ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, για πιέσεις εργοδοτών οι οποίοι καλούν το προσωπικό «να εργαστεί από το σπίτι ή να κάνει χρήση της κανονικής άδειας ή άδειας άνευ αποδοχών».

Τι θα συμβεί αν διακοπεί η λειτουργία μίας επιχείρησης λόγω επιδημίας;

Σοβαρό ζήτημα προκύπτει όμως στην περίπτωση που μια ιδιωτική επιχείρηση αναστείλει τη λειτουργία της (συμβαίνει ήδη στον κλάδο του θεάματος) με απόφαση δημόσιας αρχής, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και στο πλαίσιο αποφυγής περαιτέρω διάδοσης του κορωνοϊού.
Τότε, ο εργοδότης  δεν υποχρεούται να καταβάλει αποδοχές στους εργαζόμενους του. Και εδώ η κυβέρνηση αρνείται ως τώρα να σχεδιάσει μία λύση λόγω της έκτακτης κατάστασης και να δεσμευθεί ότι οι αποδοχές και οι εισφορές θα καλυφθούν από το δημόσιο.
Φρόντισε ωστόσο να ανακοινώσει ότι “αναστέλλεται για τρεις μήνες, έως την 30ή Ιουνίου του 2020, η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων κάθε είδους ρύθμισης, οι οποίες είναι πληρωτέες, έως την 31η Μαρτίου 2020, στους κλάδους και περιοχές (ανά Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και περιφερειακή ενότητα), για περιπτώσεις που διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης με κρατική εντολή για περισσότερο από 10 ημέρες”.

Καμία μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες

Επίσης, δεν υπάρχει καμία αναφορά στις ευπαθείς ομάδες, παρότι ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας επανέλαβε την Δευτέρα 9/3 ότι ο κορωνοϊός βάζει σε κίνδυνο τις ομάδες αυτές του πληθυσμού, τις οποίες κάλεσε να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.
Δεν φαίνεται να υπάρχει συντονισμός μεταξύ των υπουργείων ώστε οι οδηγίες αυτές να εξειδικευτούν για τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Καθημερινά σωματεία αλλά και επιθεωρητές του ΣΕΠΕ γίνονται δέκτες καταγγελιών εργαζομένων που δηλώνουν ότι νιώθουν ανοχύρωτοι απέναντι σε ενδεχόμενη έξαρση του κορωνοϊού.

Δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασίας

Τέλος, τα μέτρα του υπουργείου Εργασίας αναφέρεται γενικά και αόριστα  ότι “παρέχεται η δυνατότητα να προχωρούν σε σχήματα εξ αποστάσεως παροχής εργασίας (τηλεργασίας), στο βαθμό βέβαια που αυτό είναι οργανωτικά και τεχνικά εφικτό (π.χ. με χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, κ.λπ.). Και σε αυτήν την περίπτωση διευκολύνονται οι εργαζόμενοι με παράλληλα καθήκοντα φροντίδας παιδιών”.

πηγή:left


Δεν υπάρχουν σχόλια: