7 Σεπ 2021

Κοινή Συνεδρίαση Συλλόγου και Ομοσπονδίας στις 02 Σεπτεμβρίου 2021

 

Την Πέμπτη 02 Σεπτεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε ένα ακόμη κοινό ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων του Υπουργείου Εργασίας και της Ομοσπονδίας μας με θέματα ημερήσιας διάταξης 1) το Ν. 4808/2021 για την σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής «Επιθεώρηση Εργασίας» και δράσεις για την ελεγκτική παρέμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και 2) κινητοποιήσεις με αφορμή τη ΔΕΘ 2021, από το οποίο και αποχώρησε η παράταξη της ΑΡΣΥ.

Από το τελευταίο κοινό ΔΣ των συλλογικών μας οργάνων την 1η Ιουλίου 2021 με θέμα και πάλι τις δράσεις μας, μέχρι και τις προάλλες αλλά και πρωτύτερα, καμία αλλαγή και καμία δράση. Αναμονή για την προσφυγή της Γ.Σ.Ε.Ε. στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (η οποία μόλις υποβλήθηκε στις 03.09.2021!) ενώ μόλις στις αρχές του καλοκαιριού ΘΑ κάναμε συνάντηση με τους νομικούς της. Αναφορά και πάλι στη γνωμοδότηση της ΑΔΕΔΥ η οποία έχει ήδη συνταχθεί και σίγουρα όχι κατόπιν “πιέσεων” της Ομοσπονδίας μας. Πράγματα που έχουν ήδη συζητηθεί, αποφάσεις που έχουν παρθεί αλλά τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί.

Ενώ ψηφιζόταν ο νόμος για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, ενώ ο νέος οργανισμός του Υπουργείου ετοιμάζεται πυρετωδώς,  διαδραματίστηκε ένα άλλο Δ.Σ. παρωδία. Το εύρημα των κοινών συνεδριάσεων Συλλόγου και Ομοσπονδίας, πέρα από εξωθεσμικό, συνιστά απ’ ότι φαίνεται και παραδοχή της ανυπαρξίας των συλλογικών μας οργάνων ή αλλιώς νομιμοποίηση της λειτουργίας του ενός μέσα από τη σύγκληση του άλλου.

Τα συλλογικά μας όργανα έχουν καταντήσει πλέον παρωδία και για ακόμη μια φορά η πλειοψηφία προσπαθεί να “κερδίσει εντυπώσεις” με ανύπαρκτες κινήσεις. Και δεν είναι η καλοκαιρινή ραστώνη το πρόβλημα.. Είναι η επιλογή της θέσης του θεατή σε όσα συμβαίνουν στο ΣΕΠΕ, στο Υπουργείο, στον κόσμο γύρω μας. Είναι η πεποίθηση τους ότι όλα είναι ωραία τακτοποιημένα έτσι όπως είναι σήμερα και δεν θέλουμε να αλλάξει τίποτα.  

Η μη σύγκληση του ΔΣ του Συλλόγου, για τα προβλήματα των εργαζομένων του είναι ενδεικτική της επιλογής αυτής. Χωρίς καμία υπερβολή, ο Σύλλογος μας απλά δεν υπάρχει.. καθώς δεν συνταιριάζουμε να λάβουμε αποφάσεις αλλά και τις αποφάσεις που έχουμε λάβει, δεν τις έχει υλοποιήσει.  Από τα απλά καθημερινά ζητήματα αλλά δυστυχώς δυσεπίλυτα, όπως τα σοβαρά κτιριακά ζητήματα στις υπηρεσίες Σολωμού και Πατησίων, τον κλιματισμό στην Αγησιλάου μέχρι την λήψη μέτρων για την υγεία και ασφάλεια των συναδέλφων (εκκίνηση των διαδικασιών για επίβλεψη της ασφάλειας στην εργασία από Τεχνικό Ασφάλειας, επίβλεψη της επαγγελματικής υγείας από Ιατρό Εργασίας) ενώ έρχεται καταπάνω μας το 4ο κύμα της πανδημίας είναι θέματα που προφανώς αγγίζουν άλλους αλλά όχι εμάς, τους εργαζόμενους! Ακόμη και η απόφαση που έχει ήδη ληφθεί ώστε να δοθούν 150€ δώρο στα παιδιά των συναδέλφων που πέτυχαν την εισαγωγή τους στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, ακόμη να υλοποιηθεί.

Το Υπουργείο μας είναι στο μάτι του κυκλώνα. Οι συνάδελφοι στις επιθεωρήσεις - την ώρα που οι παραβάσεις στην εργατική νομοθεσία χτυπάνε κόκκινο - δέχονται πιέσεις ώστε να επιβάλουν πρόστιμα στους εργαζόμενους για ζητήματα covid-19. Ψηφίστηκε το αντεργατικό νομοσχέδιο με την κατάργηση του Σ.ΕΠ.Ε. και την απόσχισή του από το Υπουργείο. Και στον αντίποδα όλο αυτού;

Θα περίμενε κανείς ότι κάποιοι θα είχαν βάλει μυαλό και θα άφηναν την πασιέντζα στη μέση για να στρωθούν στη δουλειά ώστε να οργανώσουν και να υλοποιήσουν την επιστροφή του Σ.ΕΠ.Ε. στο Υπουργείο Εργασίας. Για ένα Σ.ΕΠ.Ε. με κύρος και επιχειρησιακή αυτοτέλεια. Να σχεδιάσουν τις προτάσεις μας ως επαγγελματίες και ειδικοί στη δουλειά για το ποιο Σ.ΕΠ.Ε. και ποιο Υπουργείο Εργασίας θέλουμε. Να σχεδιάσουμε τις υπηρεσίες που έχει ανάγκη ο κόσμος της εργασίας για αυτό αλλά και τα επόμενα έτη.

Αντ’ αυτού καλούμαστε να συμμετάσχουμε σε συλλογικές διαδικασίες παρωδία, σε συνδικαλιστικά όργανα που νοσούν. Σ’ αυτό το πλαίσιο συνεδρίασαν τα συνδικαλιστικά μας όργανα. Για να πάρουν επί της ουσίας μία και μόνη απόφαση: την συμμετοχή των συνδικαλιστών στη ΔΕΘ και την χρηματοδότησή τους από το ταμείο. Ο χαρακτηρισμός σε εσάς..

Η διαβίβαση ανακοινώσεων των υπερκείμενων συλλογικών οργάνων και η συμφωνία με αυτές δεν αποτελεί συνδικαλιστική ενέργεια. Ίσως είναι βολικό αλλά όχι για εμάς.. Δεν κρυβόμαστε πίσω από κανένα όργανο για να μην αποφασίσουμε αν είμαστε κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού και της απόλυσης συναδέλφων.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

θα μπορούσε να είναι μια ακόμα διαμαρτυρία και τα γνωστά λόγια των συνδικαλιστών. Όμως, η κατάσταση δεν επιτρέπει τέτοιους εφησυχασμούς. Εμείς της ΑΡΣΥ αποχωρήσαμε από το Δ.Σ. ως ένδειξη διαφωνίας και διαμαρτυρίας.

Η κατάργηση του Σ.ΕΠ.Ε. και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε, δεν αφήνουν περιθώρια για αβρότητες, πρέπει να δράσουμε τώρα. Και εμείς είμαστε εδώ παρόντες να αγωνιστούμε για το Σ.ΕΠ.Ε. και το Υπουργείο Εργασίας που μας αξίζει.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: