Την Τετάρτη 26/10/2016, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ΔΣ της ΟΣΥΠΕ με κλιμάκιο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) στο πλαίσιο της αποστολής του για παροχή Τεχνικής Βοήθειας ως προς την Διοίκηση της Εργασίας (ΔΣΕ 150).
Σύμφωνα με το έγγραφο που μας κοινοποιήθηκε, η ομάδα αποστολής της ΔΟΕ θα συντάξει ένα τεχνικό μνημόνιο το οποίο συνιστά μία έκθεση η οποία παραθέτει λεπτομερώς τα ευρήματα της αποστολής αναφορικά με το σύστημα διοίκησης εργασίας στην Ελλάδα. Το μνημόνιο θα περιλαμβάνει επίσης συστάσεις σε περιοχές που χρήζουν βελτίωσης οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση για μελλοντική δράση της Κυβέρνησης και τεχνική βοήθεια από τη ΔΟΕ. Το προσχέδιο του τεχνικού μνημονίου θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί με το ΥΕΚΑΚΑ, το αργότερο μέχρι το τέλος
Νοεμβρίου 2016, με βάση το οποίο θα διοργανωθεί και ένα τελικό σεμινάριο επικύρωσης το αργότερο τον Ιανουάριο 2017, ενσωματώνοντας τα σχόλια που θα έχουν παραληφθεί. Μετά την επικύρωση των ευρημάτων και τις συστάσεις του τεχνικού μνημονίου, θα παρουσιαστεί μία πρόταση πάνω στα ακόλουθα σημεία:·
Νοεμβρίου 2016, με βάση το οποίο θα διοργανωθεί και ένα τελικό σεμινάριο επικύρωσης το αργότερο τον Ιανουάριο 2017, ενσωματώνοντας τα σχόλια που θα έχουν παραληφθεί. Μετά την επικύρωση των ευρημάτων και τις συστάσεις του τεχνικού μνημονίου, θα παρουσιαστεί μία πρόταση πάνω στα ακόλουθα σημεία:·
- την οργανωτική δομή, όπου θα συμπεριλαμβάνεται αναθεωρημένο οργανόγραμμα ·
- μία αναθεωρημένη κατανομή λειτουργιών·
- μέτρα για τη βελτίωση των επιχειρησιακών διαδικασιών, όπου θα συμπεριλαμβάνονται μηχανισμοί συντονισμού και επικοινωνίας τόσο εσωτερικά όσο και με τους εκτελεστικούς φορείς.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος της ΟΣΥΠΕ ανέπτυξε συνοπτικά τις βασικές θέσεις μας σχετικά με την Οργανωτική δομή του Υπουργείου (ενιαίο Υπουργείο με το σύνολο των αρμοδιοτήτων στα πεδία εργασία-κοινωνική ασφάλιση-πρόνοια, ενιαία και συνεκτική διαδικασία αναμόρφωσης του Οργανογράμματος, καμία περαιτέρω μείωση/συγχώνευση δομών, διόρθωση αστοχιών του ΠΔ 113/2014).
Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη στελέχωσης των Υπηρεσιών του Υπουργείου, μετά τις μειώσεις των τελευταίων ετών τόσο σε οργανικές όσο και σε πραγματικές θέσεις εργασίας, στην ανάγκη ενίσχυσης και συστηματοποίησης της εκπαίδευσης του προσωπικού με μηχανισμό/διαδικασίες εντός του Υπουργείου, στο πρόβλημα της χρόνιας απουσίας μιας διαφανούς και αντικειμενικής διαδικασίας κρίσεων/τοποθετήσεων σε θέσεις Προϊσταμένων κ.α.
Ειδική μνεία έγινε στο γεγονός ότι συχνά, και ειδικά το τελευταίο διάστημα επιχειρούνται αποσπασματικές οργανωτικές αλλαγές (π.χ σύσταση νέων Ειδικών Γραμματειών, πολλαπλασιασμός Επιτελικών Δομών, σύσταση αυτοτελών Τμημάτων κα), με συνέπεια προβλήματα συντονισμού, και τελικά μείωση της αποτελεσματικότητας.
Επίσης, από τον εκπρόσωπο της ΑΡΣΥ, έγινε αναφορά στο δυσμενές κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον εντός του οποίου οι εργαζόμενοι του Υπουργείου καλούνται να επιτελέσουν την αποστολή τους (ανεργία, φτώχεια), και στο γεγονός ότι καλούμαστε -χωρίς να ευθυνόμαστε-να αντιμετωπίσουμε "από την πρώτη γραμμή" τις αντιδράσεις της κοινωνίας στην κρίση και τις αντιλαϊκές-αντεργατικές μνημονιακες πολιτικές.
Η Ομοσπονδία θα υποβάλει και έγγραφό υπόμνημα με τις θέσεις της στην αποστολή της ΔΟΕ.
Πριν την συνάντηση πραγματοποιήθηκε ΔΣ με σκοπό την προετοιμασία των θέσεων μας.
Επίσης, αποφασίστηκε να οριστικοποιηθεί η επιστολή προς τον Υπουργό για τις αλλαγές στο Οργανόγραμμα έως την προσεχή Δευτέρα, με βάση και τις παρατηρήσεις των παρατάξεων (ΑΡΣΥ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου