Την Τετάρτη 14/12/2016, συνεδρίασε το ΔΣ της ΟΣΥΠΕ προκειμένου να υποδείξει εκπροσώπους στο Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΚΕΕΕ). Παρόντες 8 μέλη. απών ο Ηλ.Κιούλος (δικαιολογημένα).
Κατατέθηκαν δύο προτάσεις:
α) ΠΑΣΚ: για τακτικό μέλος Μίχο Ανδρέα και αναπληρωματικό Πάσιου Ζωή
β) ΑΡΣΥ: για τακτικό μέλος Φιλιππίδου Ειρήνη. Η πρόταση της ΑΡΣΥ στην πορεία της συζήτησης αναδιαμορφώθηκε ώστε να επιτευχθεί συμβιβασμός, σε τακτικό μέλος Μίχο Ανδρέα και αναπληρωματικό μέλος Φιλιππίδου Ειρήνη.
Τελικά, θεωρήθηκε ότι ως τακτικό μέλος εκλέγεται ομόφωνα ο Ανδρέας Μίχος και διεξήχθη μια ψηφοφορία μόνο για το ...αναπληρωματικό μέλος, (εκλέχθηκε η Ζωή Πάσιου με 5 ψήφους (ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ), έναντι 3 της Ειρήνης Φιλιππίδου (ΑΡΣΥ-Συλλ.Πρωτοβουλία).
Ωστόσο, η ΑΡΣΥ διαφωνεί με την διαδικασία που ακολουθήθηκε. Θεωρούμε ότι έπρεπε να γίνει μία και μόνο ψηφοφορία από την οποία θα προέκυπταν τακτικό και αναπληρωματικό μέλος. Συγκεκριμένα, αναπληρωματικό μέλος για μια συγκεκριμένη θέση ορίζεται αυτός που έλαβε την δεύτερη θέση σε μια ψηφοφορία για την εκλογή σε αυτή τη θέση.
Πέρα από παραταξιακά συμφέροντα, οποιοσδήποτε ανιδιοτελής, καλοπροαίρετος και σκεπτόμενος με την κοινή λογική, θα συμφωνούσε με την άποψή αυτή. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει προφανώς για τα μέλη των παρατάξεων ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ, οι οποίοι προκειμένου απλώς να προωθήσουν την (για άλλη μια φορά) κοινή τους πρόταση, χρησιμοποίησαν ως συνδικαλιστικό τερτίπι την διπλή ψηφοφορία (συνεπώς και διπλή ψήφο) για ουσιαστικά μια θέση. Η ΑΡΣΥ και τα μέλη της ποτέ δεν συμμετείχε και ούτε θα συμμετέχει σε τέτοιου είδους "κόλπα".
Υπενθυμίζεται ότι θέση της ΑΡΣΥ, η οποία εκφράστηκε και στο ΔΣ είναι ότι οι εκπρόσωποι μας σε τόσο σημαντικά συλλογικά όργανα θα πρέπει να εκλέγονται από το Συνέδριο της ΟΣΥΠΕ και να είναι εκλεγμένοι σε συνδικαλιστικούς φορείς του Υπουργείου μας. Δυστυχώς, οι παρατάξεις ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ ούτε στο Συνέδριο, ούτε κατά την συνεδρίαση του ΔΣ επέδειξαν διάθεση να "ανοίξει" η διαδικασία, ώστε να επιτευχθεί καλύτερη αντιπροσώπευση και λογοδοσία του εκπροσώπου μας. Είναι χαρακτηριστικό-και αναφέρθηκε από τον εκπρόσωπο της ΑΡΣΥ στο ΔΣ- το αρνητικό παράδειγμα της πρόσφατης συζήτησης στο ΣΚΕΕΕ του σημαντικού θέματος της εισαγωγικής εκπαίδευσης των νέων Επιθεωρητών Εργασίας, όπου δυστυχώς δεν υπήρξε καμία ενημέρωση προς το ΔΣ της ΟΣΥΠΕ από τους εκπρσοώπους μας στο ΣΚΕΕΕ.
Αναλυτικά, η πρόταση της ΑΡΣΥ, όπως κατατέθηκε στα Πρακτικά του ΔΣ της ΟΣΥΠΕ (14/12/2016):
ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΡΣΥ ΓΙΑ ΥΠΟΔΕΙΞΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΟ Σ.Κ.Ε.Ε.Ε
Το ΣΚΕΕΕ που ισχύει σήμερα συγκροτήθηκε με την αριθμ. πρωτ. 18977/Δ1.3665/06−06−2014 (ΦΕΚ Υ.Ο.Δ.Δ. 355) απόφαση συγκρότησης του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.Κ.Ε.Ε.Ε.) του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (Α.Σ.Ε.) με διετή θητεία. Η θητεία του ανωτέρω οργάνου είναι διετής, άρα έχει λήξει στις 06-06-2016. Μέλος του ΣΚΕΕΕ είναι και ένας «εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Σ.ΕΠ.Ε., που υποδεικνύεται από την Ομοσπονδία των εργαζομένων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης». Με απόφαση του προηγούμενου ΔΣ της ΟΣΥΠΕ, είχε οριστεί ως εκπρόσωπος ο Ανδρέας Μίχος με αναπληρωτή του τον Ιωάννη Τρωϊάνο, οι οποίοι κατά τον ορισμό τους ήταν μέλη του ΔΣ της ΟΣΥΠΕ.
Η ΟΣΥΠΕ, κατόπιν και της σχετικής πρόσκλησης από την Διοίκηση, πρέπει να υποδείξει τον νέο εκπρόσωπό της στο ΣΚΕΕΕ με τον αναπληρωτή του που θα συμμετέχει στην νέα συγκρότηση του οργάνου. Επισημαίνεται ότι από τον Ιούλιο του 2016 έχει συγκροτηθεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΣΥΠΕ μετά την εκλογή από το Συνέδριο στο οποίο συμμετέχουν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των πρωτοβάθμιων συλλόγων.
H ΑΡΣΥ είχε έγκαιρα προτείνει να συζητηθεί και να ληφθεί απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα από το Συνέδριο της ΟΣΥΠΕ, το οποίο μάλιστα πραγματοποιήθηκε στις 9-10 Νοεμβρίου 2016. Επισημαίνουμε ότι από τις υπόλοιπες παρατάξεις υποστηρίχτηκε η άποψη ότι το θέμα πρέπει να μας απασχολήσει όταν θα ζητηθεί από τη Διοίκηση ο ορισμός εκπροσώπου και σήμερα βρισκόμαστε στην θέση να πρέπει να προτείνουμε τους εκπροσώπους μας σε ασφυκτική προθεσμία και συγκαλώντας έκτακτο συμβούλιο.
Το σκεπτικό μας αναλύεται εγγράφως στην πρόταση που κατατέθηκε στο ΔΣ και στο Συνέδριο και βασίζεται σε τυπικούς (προβλέψεις 1264/82, Καταστατικού ΟΣΥΠΕ), αλλά κυρίως σε ουσιαστικούς λόγους. Θεωρούμε ότι η συμμετοχή σε τόσο σημαντικά όργανα της Διοίκησης όπως το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΚΕΕΕ) πρέπει να γίνεται με εκλογή των αντιπροσώπων σε αυτά. Γιατί οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι λογοδοτούν στο Σώμα που τους εξέλεξε, δηλαδή στο Συνέδριο των Αντιπροσώπων (δηλαδή τη Γενική Συνέλευση της ΟΣΥΠΕ) που είναι και το ανώτερο όργανο της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής μας οργάνωσης
Η πρόταση μας, εν τέλει, αποσκοπούσε στην εμπέδωση μιας ουσιαστικά δημοκρατικής διαδικασίας και στην εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής νομιμοποίησης, αντιπροσωπευτικότητας αλλά και ελέγχου-λογοδοσίας των εκπροσώπων μας. Με τελικό σκοπό την ορθή και αποτελεσματική εκπροσώπηση των εργαζομένων του Σ.ΕΠ.Ε σε ένα σημαντικό, αν και έντεχνα υποβαθμισμένο από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες, συλλογικό όργανο διαβούλευσης.
Δυστυχώς, οι προτάσεις μας ευθύνη της πλειοψηφίας του ΔΣ και του Συνεδρίου απορρίφθηκαν με κατά πλειοψηφία (11 υπερ και 16 κατά). Ήταν δε, τόσο στείρα αρνητική η στάση συγκεκριμένων παρατάξεων (ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, ΠΑΜΕ), που δεν δέχτηκαν να τεθεί καν σε ψηφοφορία το ζήτημα σχετικά με την αναγκαιότητα υπόδειξης ως εκπροσώπου εργαζομένου, ο οποίος τουλάχιστον θα είναι εκλεγμένος σε συνδικαλιστικό όργανο.
Στην σημερινή (14/12/2016) συνεδρίαση, στην οποία τελικά το ΔΣ της ΟΣΥΠΕ θα αποφασίσει για τους νέους εκπροσώπους στο ΣΚΕΕΕ, ως ΑΡΣΥ προτείνουμε να τηρηθούν οι εξής αρχές ως προς τα χαρακτηριστικά τους:
Α) Να είναι μάχιμοι και έμπειροι Επιθεωρητές Εργασίας
Β) Να είναι εκλεγμένοι σε συνδικαλιστικά όργανα (ΔΣ ή αντιπρόσωποι σε Συνέδριο)
Γ) Να μπορούν να εκπροσωπήσουν ουσιαστικά στο ΣΚΕΕΕ, δηλαδή να είναι σε θέση να εκφράσουν και να υποστηρίξουν με τον λόγο και τις προτάσεις τους τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Δ) Να μεταφέρουν κυρίως την εμπειρία των Περιφερειακών Υπηρεσιών
Ε) Να συγκεντρώνουν την μέγιστη δυνατή συναίνεση (εάν είναι δυνατόν ομοφωνία) εντός του ΔΣ της ΟΣΥΠΕ
ΣΤ) Να ληφθεί υπόψη η εκφρασμένη άποψη των αντιπροσώπων της ΑΡΣΥ και της Συλλογικής Πρωτοβουλίας στο πρόσφατο Συνέδριο της ΟΣΥΠΕ.
Ζ) Να ληφθεί υπόψη η εκφρασμένη στις εκλογές του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας του 2015 ψήφος των συναδέλφων στο Σ.ΕΠ.Ε.
Με αυτές τις αρχές, προτείνουμε:
· Την Ειρήνη Φιλιππίδου, Επιθεωρήτρια Εργασίας που υπηρετεί στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Σύρου και είναι εκλεγμένη αντιπρόσωπος στο Συνέδριο της ΟΣΥΠΕ ως μέλος στο ΣΚΕΕΕ.
Για την Α.Ρ.Σ.Υ
Νίκος Μποσινάκος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου