23 Οκτ 2019

Ε 12 ιστορία μου αμαρτία μου


Με ντροπολογία που κατατέθηκε την τελευταία στιγμή στο «αντιαναπτυξιακό» νομοσχέδιο η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιλέγει να γυρίσει το ΣΕΠΕ στο σκοτεινό παρελθόν της κατάθεσης και πρωτοκόλλησης πινάκων προσωπικού καθώς προβλέπει την υποβολή του Ε12 στο ΣΕΠΕ και όχι στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. 


Ο λόγος για το πολύπαθο Ε12 για την κατάθεση του οποίου οι χειρισμοί του Υπουργού θυμίζουν αντιπρόεδρο του Εδεσσαϊκού. 


Όλα ξεκίνησαν όταν ο Υπουργός με την 40331/Δ1.13521/ΦΕΚ 3520/19-9-2019 απόφαση του όρισε ότι «1. Εργοδότης που εκτελεί οικοδομική εργασία ή τεχνικό έργο, υποχρεούται να αναγγέλλει ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «ΕΡΓΑΝΗ» το απασχολούμενο προσωπικό, πριν από την έναρξη κάθε ημερήσιας απασχόλησης» .  Βεβαίως όταν οι εργοδότες προσπάθησαν να ακολουθήσουν τα προβλεπόμενα στην απόφαση ήρθαν αντιμέτωποι με ένα μήνυμα που εμφανιζόταν  στην πρώτη σελίδα του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ  ένα ξερό «το έντυπο Ε12 θα υποβάλλεται χειρόγραφα από τους υπόχρεους εργοδότες στις αρμόδιες υπηρεσίες, μέχρι τον ηλεκτρονικό συγχρονισμό των συστημάτων ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και ΕΦΚΑ» για να ακολουθήσει το γνωστό σε όλους μας  μπάχαλο και οι ουρές των ενδιαφερομένων στις επιθεωρήσεις για την υποβολή του εντύπου. 



Στις 09.10.2019 και ενώ εμείς, ως υπάλληλοι του ΣΕΠΕ, δεν είχαμε ως τότε καμία ενημέρωση αναμένοντας τον προαναγγελθέντα συγχρονισμό των συστημάτων, πληροφορηθήκαμε από ανακοίνωση του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών ότι ο Υπουργός τους ενημέρωσε για την αναστολή της υποβολής του εντύπου Ε12. Πράγματι ο υπουργός φάνηκε συνεπής στην υπόσχεση που έδωσε στον ΛΣΑ καθώς αυτή δημοσιεύτηκε την επόμενη μέρα στο ΦΕΚ 3751/ Β’/10-10-2019 που προέβλεπε την αναστολή της προ ενός μηνός εκδοθείσας ΥΑ
. 

Είναι σε όλους γνωστά τα αιτήματα των προνομιακών συνομιλητών του Υπουργού,  του ΛΣΑ και κυρίως του ΣΕΒ, για το ξήλωμα των υποχρεώσεων προδηλώσεων των εργοδοτών. Το Ε12 είναι μόνο η αρχή για την επιστροφή . 


Μόλις κατατέθηκε η τροπολογία, ενημερώσαμε την πλειοψηφία του ΔΣ του Συλλόγου μας η οποία παρακολουθούσε αμέτοχη όλη την παραπάνω ανακολουθία προθέσεων και πράξεων της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας. Η πρωτοβουλία της μαχητικής, κατά την προηγούμενη τετραετία, πλειοψηφίας ήταν, μετά από όχληση μας, να σταλεί (;) επιστολή στην πολιτική ηγεσία. Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες, η υποτιθέμενη "άγνοια" της πολιτικής ηγεσίας και το "πέταγμα της μπάλας" σε συναδέλφους μάλλον αποσκοπεί στο διαίρει και βασίλευε και όχι στην ουσιαστική αντιμετώπιση της κατάστασης. Προφανώς όμως από τις 07-07-2019 και μετά γα την πλειοψηφία "έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα", κάτι που δυστυχώς δεν ισχύει για τα προβλήματα των υπηρεσιών μας . 


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι 


είναι προφανές ότι αυτή η ρύθμιση θα επιβαρύνει περαιτέρω το ήδη δύσκολο έργο μας γιατί εμείς καλούμαστε να κάνουμε την δουλειά και θα εισπράξουμε όλη την πίεση.


δεν θα επιτρέψουμε με κανένα τρόπο την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ και των υπηρεσιών του 


δε θα παρακολουθούμε ως θεατές το ξήλωμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την εφαρμογή αντεργατικών διατάξεων



όλοι και όλες στο συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ σήμερα στις 17:00 στο Σύνταγμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: