15 Φεβ 2022

Υπομνήματα από την ΠΟΠΟΚΠ και την ΠΟΣΕ ΕΦΚΑ για το σχέδιο νόμου του Υπ. Εργασίας για τον ΕΦΚΑ

Υπομνήματα από την ΠΟΠΟΚΠ και την ΠΟΣΕ ΕΦΚΑ για το σχέδιο νόμου του Υπ. Εργασίας: «Εκσυγχρονισμός του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοιν. Ασφάλισης και άλλες διατάξεις για την κοιν. ασφάλιση»

H κυβέρνηση της ΝΔ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης με τοποθέτηση ιδιωτών μάνατζερ, ξεπούλημα-«αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας του, που έχει αποκτηθεί από τις εισφορές των ασφαλισμένων, αλλά και ενίσχυση της πειθαρχικής καταστολής σε βάρος των εργαζομένων. Με το νομοσχέδιο αυτό εντείνονται οι διαδικασίες για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης μετά την ιδιωτικοποίηση του τηλεφωνικού κέντρου (1555) , την πιστοποίηση ιδιωτών για την έκδοση συνταξιοδοτικών πράξεων και την από 1/1/2022 δημιουργία του ΤΕΚΑ (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης) με την υποχρεωτική υπαγωγή των νέων ασφαλισμένων και όχι μόνο.


Για μια ακόμα φορά, εκμεταλλεύονται τα τεράστια προβλήματα που έχει προκαλέσει η διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων (υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών, τραγική υποστελέχωση λόγω συνταξιοδοτήσεων, απολύσεων και μη αντικατάστασης του προσωπικού), -προβλήματα που έχουν οδηγήσει τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ σε τραγική κατάσταση-, προκειμένου να εντείνουν την πολιτική της ιδιωτικοποίησης.

Οι προωθούμενες ανατροπές στον ΕΦΚΑ περιλαμβάνουν:

  • Η κυβέρνηση Μητσοτάκη –Χατζηδάκη φέρνει προς ψήφιση για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά την «πρόσληψη» (με επιλογή από τριμελή κομματική επιτροπή) γενικών διευθυντών και διευθυντών και από τον ιδιωτικό τομέα, σε θέσεις μετακλητών, με 3ετή σύμβαση και δυνατότητα μιας ανανέωσης (6 χρόνια συνολικά), με προκλητικά αυξημένες αμοιβές από αυτές που ισχύουν στο υπόλοιπο Δημόσιο. Οι αμοιβές των ημετέρων γενικών διευθυντών θα φτάνουν έως τα 8.134 ευρώ και των διευθυντών έως τα 4.631 ευρώ. Πρόσληψη Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών από τον ιδιωτικό τομέα, επιλεγμένων από τη σχετική δεξαμενή των «υπό αξιοποίηση» και τακτοποίηση ημετέρων και παροικούντων των κομματικών και πολιτικών γραφείων της ΝΔ, προφανώς με πελατειακούς όρους και λιγότερα τυπικά προσόντα απ’ ό,τι απαιτούνται στο σύστημα επιλογής προϊσταμένων για το υπόλοιπο δημόσιο και ειδικό μισθολόγιο. Υπάρχει εδώ παράκαμψη ή πιο σωστά οιονεί κατάργηση τόσο των σχετικών διατάξεων του Συντάγματος όσο και του ΑΣΕΠ, του ΕΙΣΕΠ και της ΕΣΔΔΑ. Σχετικά με τους συναδέλφους του ΕΦΚΑ, πλήρης απαξίωση και στέρηση κάθε δυνατότητας υπηρεσιακής εξέλιξης. Επίσης, φέρνουν νέα διοικητική και οργανωτική δομή, με αλλαγές στον τρόπο επιλογής του διοικητή και των υποδιοικητών του Οργανισμού και νέο οργανόγραμμα, που θα γίνει από εξωτερικό σύμβουλο.
  • Ενισχύεται η πολιτική του «μαστιγίου» σε βάρος των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, που εδώ και χρόνια αναμετρώνται με την αποψίλωση του προσωπικού, με όλες τις κυβερνήσεις, όπως και τη σημερινή, να τους φορτώνουν τις ευθύνες για την κατάσταση στον Οργανισμό. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργείται νέα μονάδα «εσωτερικών υποθέσεων»(!) με επικεφαλής πρώην ανώτατο δικαστικό, που θα διενεργεί και αυτεπάγγελτα ελέγχους. Επιπλέον, επιταχύνονται και οι διαδικασίες των πειθαρχικών διώξεων, οι ΕΔΕ θα γίνονται από υπαλλήλους άλλων υπουργείων, ενώ καταργείται η συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στα Πειθαρχικά Συμβούλια. Θέλουν για μια ακόμα φορά να ενεργοποιήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό αφήνοντας υπόνοιες γενικευμένης ανομίας και «δείχνοντας» τους εργαζόμενους ως αποκλειστικά υπεύθυνους για την τραγική κατάσταση του ΕΦΚΑ. Η όλη διατύπωση αυτών των διατάξεων διαπνέεται από ύφος σαν να είναι οι υπάλληλοι του e-ΕΦΚΑ εγκληματική οργάνωση, κάτι που συχνά ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης υπαινίσσεται για να αποσείσει τις πολιτικές του ευθύνες για το χάλι που βρίσκεται ο e-ΕΦΚΑ. Να σημειώσουμε ότι οι αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων , που είναι ίδιες για όλο το δημόσιο, υπόκεινται στον αυτεπάγγελτο έλεγχο του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού οργάνου που αποτελείται από αμιγώς από δικαστικούς και οι οποίοι μπορούν να ακυρώσουν ή να επαναπέμψουν αποφάσεις των πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων αν θεωρήσουν ότι υπήρχε επιεικής εκδίκαση κλπ. Η επιδιωκόμενη νομοθέτηση εντάσσεται στα σχέδια της κυβέρνησης να μετατρέψει τους υπαλλήλους σε πειθήνια όργανα με τον «μπαμπούλα της πειθαρχικής δίωξης
  • Αναβαθμίζεται και η «εξατομίκευση» των μισθών για το προσωπικό του Οργανισμού, με την ενίσχυση της αρχής της «παραγωγικότητας», με τροποποιήσεις όσον αφορά την καταβολή μπόνους σε ορισμένους τομείς (π.χ. έκδοση συντάξεων), αλλά και «κυρώσεις» σε βάρος άλλων που θα κρίνονται μη «παραγωγικοί», προωθώντας τη λογική του «καρότου και του μαστίγιου» και φορτώνοντας τις ευθύνες για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων στους εργαζόμενους. Στην ουσία εισάγει την εργασία φασόν με στόχους και την αλλαγή του μισθολογίου.
  • Προκειμένου να ενταθεί η επιχειρηματική δράση στον ΕΦΚΑ, αλλάζει και το σύστημα προμηθειών, το οποίο θα προβλέπει εξαιρέσεις από τις διαδικασίες του σχετικού νόμου για την ανάθεση έργων και υπηρεσιών εκτός του Οργανισμού, σε ιδιωτικές εταιρείες. Νομοθετείται η παρέκκλιση από τις προβλεπόμενες διαδικασίες για το όλο το δημόσιο από την κείμενη νομοθεσία για τις δημόσιες προμήθειες , οι οποίες θα γίνονται σύμφωνα με «Κανονισμό Έργων, Προμηθειών κλπ» που θα εγκρίνει ο ίδιος ο φορέας. Θεσμοθετείται η γενίκευση της πρακτικής των απευθείας αναθέσεων με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.
  • Την ίδια στόχευση, δηλαδή την επιχειρηματική δράση, υπηρετεί και η δημιουργία εταιρίας ειδικού σκοπού για την «αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού, με τίτλο «Εταιρία Ακινήτων e-ΕΦΚΑ» που στην ουσία είναι «Εταιρία εκποίησης – ξεπουλήματος της ακίνητης περιουσίας των Ασφαλιστικών Ταμείων» χωρίς τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων. Παρά το γεγονός ότι ο ΕΦΚΑ αποτελεί αποκλειστικό μέτοχο της εταιρείας, δεν θα έχει καμιά δυνατότητα παρέμβασης ή ελέγχου των αποφάσεων του ΔΣ της, το οποίο θα διοριστεί απευθείας από τον υπουργό, με προκλητικά υψηλές αμοιβές . Ο ιδρώτας και το αίμα εκατομμύρια ασφαλισμένων θα γίνουν βορά από τους επιχειρηματικούς ομίλους, των μεγαλοξενοδόχων. Τα σχέδια αυτά της κυβέρνησης για την ακίνητη περιουσία θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τις εργασιακές σχέσεις όσων συναδέλφων μας εργάζονται στις τεχνικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και των συναδέλφων με σχέση αορίστου χρόνου.

Σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης, οι ανατροπές που προωθεί το νέο νομοσχέδιο προσθέτουν νέα «επεισόδια» στην απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Είναι ο «σίγουρος δρόμος», όχι για να «κλείσει η πληγή», αλλά για να επιδεινωθεί πολύ περισσότερο, με δραματικές συνέπειες για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, προσφέροντας ταυτόχρονα νέες ευκαιρίες κερδοφορίας στον ιδιωτικό τομέα. Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ο ΕΦΚΑ εξακολουθεί να παίζει τον ρόλο του «πιλότου» για ολόκληρο το δημόσιο, στο επίπεδο της πλήρους απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, του ξεπουλήματος και της δημιουργίας ενός νέου, εντελώς απροκάλυπτου και γενικευμένου πελατειακού συστήματος βασιζόμενου μόνο στο κέρδος και όχι στις κοινωνικές ανάγκες.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: