αναδημοσίευση από εφσυν
Mια φορά κι έναν καιρό είχα μια συνάδελφο που δεν ήταν και πολύ της δουλειάς. Κοινώς, βαριόταν αφόρητα. Κάθε τρεις και λίγο, ιδιαίτερα όταν είχαμε μεγάλο φόρτο ειδήσεων, έπαιρνε την τσάντα της και μας ανακοίνωνε: «Αχ, παραλίγο να το ξεχάσω, πρέπει να βγω για να σπρώξω μια δουλίτσα». Κι όταν επέστρεφε περιχαρής ενημέρωνε πως «ευτυχώς» πρόλαβε και πλήρωσε τη ΔΕΗ, άλλοτε πως άλλαξε τα παπούτσια του γιου της κι άλλοτε πως βρήκε εκείνο το μπλουζάκι που είχε δει τις προάλλες σε τιμή ευκαιρίας. Τέτοιες δουλίτσες.
Ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη από τους αναγνώστες για την προσωπική αναφορά, αλλά η πρόσκληση που, όπως πληροφορηθήκαμε, απέστειλε τη Μ. Δευτέρα η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Αννα Στρατινάκη, προς τους επονομαζόμενους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να διαβουλευτούν σε έκτακτη συνεδρίαση, σήμερα Μ. Τετάρτη, για την Εθνική Στρατηγική για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία 2021-2027 μού θυμίζει κάτι από εκείνες τις «δουλίτσες» που έπρεπε να σπρώξει η καλή συνάδελφος.
Επειδή και η κ. Γενική παραλίγο να ξεχάσει ότι την Πέμπτη 28/4 είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια της Εργασίας έσπευσε άρον άρον να σπρώξει τη «δουλίτσα» με μια σύσκεψη που θα έδινε τροφή στην κατάλληλη ανακοίνωση για τον εορτασμό. Άλλωστε, τα ερωτήματα για το αν προηγήθηκε διάλογος ή εάν η Ελλάδα έχει εθνική στρατηγική είναι λεπτομέρεια για το υπουργείο Εργασίας.
Μόνο που δεν είναι λεπτομέρεια για όλους. Ιδιαίτερα για τους εκπροσώπους των συνδικάτων που αρνήθηκαν να παραστούν στην έκτακτη συνεδρίαση τη Μ. Τετάρτη, η οποία αποτελεί «εμφατική απόδειξη της επιπόλαιης και πρόχειρης αντιμετώπισης των θεμάτων ΥΑΕ από την πολιτική ηγεσία», όπως έγραψε σε σχετική επιστολή του προς την κ. Στρατινάκη ο δρ Ανδρέας Στοϊμενίδης, διπλ. μηχανολόγος μηχανικός, MSc και γραμματέας Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία της ΓΣΕΕ. Με την επιστολή του ενημέρωσε ότι «το σύνολο των αντιπροσώπων της ΓΣΕΕ δεν θα συμμετέχει σε αυτή την προσβλητική παρωδία διαλόγου».
Ιδιαίτερα όταν «ύστερα από αδράνεια 10 μηνών το υπουργείο θυμάται την Εθνική Στρατηγική και αποπειράται να την «ξεπετάξει» εντός 36 ωρών για να την πανηγυρίσει στις 28 Απριλίου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία». Αποτέλεσμα της σχετικής αντίδρασης ήταν η αναβολή της συνεδρίασης. Και πώς να μην την αναβάλει, αφού θα έπρεπε να έχει απαντήσεις και για τα έξι εργατικά δυστυχήματα για τα οποία το υπουργείο Εργασίας ποιεί την νήσσαν αλλά ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ τα υπενθυμίζει με την επιστολή του:
«Εξι συνάδελφοί μας σκοτώθηκαν στη δουλειά τους σε διάστημα εννέα ημερών από τη Δευτέρα 21 Μαρτίου έως την Τετάρτη 30/3. Το πολύνεκρο εργατικό δυστύχημα στο εργοστάσιο εκρηκτικών στα Γρεβενά απασχόλησε τα ΜΜΕ στο πλαίσιο του αστυνομικού ρεπορτάζ μόνο μία μέρα. Στην Κόρινθο και στη θάλασσα του Αστακού βρέθηκαν νεκροί δύο Ινδοί εργάτες, ανασφάλιστοι πιθανότατα και με διερεύνηση των υποθέσεων για υπαγωγή τους στην κατηγορία για εμπορία και εκμετάλλευση ανθρώπων. Σε εργολαβία πρασίνου του Δήμου Ελληνικού-Ηλιούπολης, οι πληροφορίες λένε ότι ο εργολάβος «δανείστηκε» clark εμπορευμάτων δίχως προστατευτικό κάγκελο, από παρακείμενη επιχείρηση υπεραγοράς δομικών υλικών (!), για «να κάνει τη δουλειά του».
Ο εργολαβικός συνάδελφος που ανέβηκε στην πλατφόρμα φόρτωσης εμπορευμάτων για να καθαρίσει τα δέντρα από τα κουκούλια, έπεσε και σκοτώθηκε. Τη Δευτέρα 4 Απριλίου εργάτης λατομείου σκοτώθηκε στη Θάσο. Το Σάββατο 16 Απριλίου αγρότης σκοτώθηκε σε αγροτικές εργασίες στη Μεσαρά στην Κρήτη, ενώ την ίδια ημέρα εργολαβικός στη χαλυβουργία στον Βόλο έπεσε από ύψος 5 μέτρων και με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις δύσκολα θα ανταποκριθεί στη μηχανική υποστήριξη που του παρέχεται».
Και καταλήγει: «Η αυθαιρεσία μεγάλης μερίδας εργοδοτών και η αδράνεια και προχειρότητα που αντιμετωπίζει η πολιτεία τα θέματα ΥΑΕ καθορίζουν το μέγεθος της εξελισσόμενης ανθρώπινης τραγωδίας. Σε αυτή την τραγωδία δεν θα είμαστε συμμέτοχοι», σημείωσε ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου