14 Ιουν 2024

ΕΜΕΙΣ- ΑΡΚΙ ΓΣΕΕ- ΕΑΕΚ -ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να αποδοθεί δικαιοσύνη για το έγκλημα της Πύλου!

 ΚΟΙΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ, ΕΑΕΚ:

ΝΑΥΆΓΙΟ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ: ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΤΕΙ

Δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα της 14ης Ιουνίου 2023, το αλιευτικό “Adriana” που εκτιμάται ότι μετέφερε 750 μετανάστ(ρι)ες βυθίζεται περίπου 47 ναυτικά μίλια ανοικτά της Πύλου, με αποτέλεσμα τον πνιγμό πάνω από 600 ανθρώπων, ανάμεσα τους και πολλά παιδιά. Ένα χρόνο μετά από το φονικότερο ναυάγιο στην Μεσόγειο, τα ερωτήματα παραμένουν αμείλικτα για τη στάση της Ελληνικής Πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά α) την προστασία της ανθρώπινης ζωής – ανεξαρτήτως εθνικότητας, φυλής, φύλου, αναπηρίας ή κοινωνικής τάξης και β) την ευθύνη για διάνοιξη ασφαλών, νόμιμων και προσβάσιμων διαδρομών για τους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από την ανέχεια, τις συγκρούσεις και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με μαρτυρίες δεκάδων επιζώντων, την βραβευμένη δημοσιογραφική έρευνα, αλλά και τα πορίσματα των αρχών εγείρονται ερωτήματα για το ρόλο της Frontex και του Λιμενικού, που για περισσότερες από 15 ώρες δεν έκανε επιχείρηση διάσωσης του υπερφορτωμένου σκάφους, ενώ με τις ενέργειές του το έβαλε σε σοβαρό κίνδυνο, όταν αναποδογύρισε και βούλιαξε ενόσω το ρυμουλκούσε. Ως συνδικαλιστικό κίνημα έχουμε επίγνωση της βαρβαρότητας που παράγουν οι αντιμεταναστευτικές πολιτικές και οι ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις τις οποίες καταδικάζουμε με ολη τη δύναμη της φωνής μας και απέναντί τους προτάσσουμε την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά. Το φαινόμενο της μετανάστευσης είναι εκ φύσεως συνδεδεμένο με την αγορά εργασίας, αφού η ένταξη στην απασχόληση αποτελεί μονόδρομο επιβίωσης και για τους «οικονομικούς» μετανάστ(ριε)ς και για τους πρόσφυγες σε βάθος χρόνου. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες εργάτες που μπαίνουν στα σαπιοκάραβα για να γλυτώσουν από τον πόλεμο και την φτώχεια, βρίσκονται αντιμέτωποι με τις “Μανωλάδες” , με σκληρή εργασιακή εκμετάλλευση και απάνθρωπες συνθήκες!

Η κυβέρνηση της ΝΔ, που στοχοποίησε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες προτάσσοντας μία ακροδεξιά ατζέντα και οξύνοντας την ξενοφοβία και το ρατσισμό, προσπαθεί για ακόμη μία φορά να κρύψει τις ευθύνες της. Η ΝΔ, πρωταθλήτρια στη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών επιχειρεί και στο έγκλημα της Πύλου να συγκαλύψει τις ευθύνες της, τις ευθύνες των υπουργείων Μετανάστευσης, Προστασίας του Πολίτη, του υπουργείου Ναυτιλίας και του Λιμενικού Σώματος φορτώνοντας αυτήν τη φορά τις ευθύνες της σε εννέα επιζώντες, οι οποίοι και απαλλάχθηκαν προ ημερών από το Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων Καλαμάτας. 

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ την αλληλεγγύη μας στους επιζώντες και στις οικογένειες των θυμάτων! 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να αποδοθεί δικαιοσύνη για το έγκλημα της Πύλου!

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ την αλληλεγγύη μας στους μετανάστες εργάτες συναδέλφους μας με τους οποίους στεκόμαστε δίπλα δίπλα στους χώρους δουλειάς και στους αγωνές! 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ να παλεύουμε για ένα κόσμο που οι άνθρωποι δεν θα πνίγονται αναζητώντας μια καλύτερη ζωή!

Δεν υπάρχουν σχόλια: