19 Φεβ 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΣΥΠΕ, ΑΘΗΝΑ 18.02.2014.

Η συνεχής απαξίωση και εξαθλίωση των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και η πλήρης εκτροπή των εργασιακών σχέσεων, φαίνεται ότι αποτελεί καθημερινή προτεραιότητα της σημερινής κυβέρνησης.
Στο δημόσιο τομέα έπειτα από το νόμο ντροπή για το Μισθολόγιο – Βαθμολόγιο, την εργασιακή εφεδρεία, τις διαθεσιμότητες και απολύσεις που είχαν ως αποκλειστικό στόχο την υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων και την κατάρρευση των κοινωνικών αγαθών της εργασίας, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης, την 11.02.2014, κατατέθηκε στη Βουλή ακόμη ένα απαράδεκτο σχέδιο νόμου, του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με τίτλο «Διοικητικές Απλουστεύσεις – Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα – Τροποποίηση διατάξεων Π.Δ. 318/1982 (Α΄161) και λοιπές ρυθμίσεις».
Από την ανάγνωση του περιεχομένου των διατάξεων είναι εμφανές ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου αντιμετωπίζει τη δημόσια διοίκηση ως λάφυρο εξουσίας, έχει ως απώτερο σκοπό και επιδιωκόμενο αποτέλεσμα το δραστικό περιορισμό των εργαζομένων και υπηρεσιών του δημοσίου, τις απολύσεις προσωπικού,  την πλήρη υποβάθμιση και απαξίωση του ρόλου του δημοσίου και των παρεχομένων από το κράτος κοινωνικών υπηρεσιών, καθώς και την εκχώρηση σημαντικών αρμοδιοτήτων του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα.
Η προωθούμενη αξιολόγηση των εργαζομένων του δημοσίου με υποχρεωτική ποσόστωση (25% άριστοι, 60% μέτριοι, 15% ανεπαρκείς) επιχειρεί να εμπεδώσει έντονα τα στοιχεία της εξάρτησης και κομματικοποίησης στη δημόσια λειτουργία, τη συνταύτιση κόμματος, κυβέρνησης και δημόσιας διοίκησης, τις πελατειακές σχέσεις, την ατομικότητα, την αναξιοκρατία, το ρουσφέτι ως πρωταγωνιστή της δημόσιας ζωής, την υποτέλεια και υποταγή του δημοσίου υπαλλήλου, εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, της ποιότητας, αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των δημοσίων υπηρεσιών και εξυπηρέτησης του πολίτη.
Πρόκειται για μια παγκόσμια καινοτομία, για ένα πρωτότυπο σύστημα αξιολόγησης, που δε βασίζεται στο παραγόμενο έργο, σε διαδικασίες στοχοθεσίας και δεικτών μέτρησης αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών, αλλά αντιθέτως έχοντας ως μοναδικό στόχο τις απολύσεις, αυταρχικά προαποφασίζει, θεωρεί ως δεδομένο και πετά στον κάλαθο των αχρήστων το 15% των ανθρώπινων πόρων του,  διαχειρίζοντας με περισσή αλαζονεία το στελεχιακό δυναμικό της δημόσιας διοίκησης.
Πρωτόγνωρη, δημιουργώντας πολλά και ποικίλα ερωτηματικά, είναι και η ιδεοληπτική εμμονή των Υπουργών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κ. Μητσοτάκη, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ι. Βρούτση, να καταργήσουν το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας & Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) και να οδηγήσουν στον καιάδα των άμεσων απολύσεων το υψηλού επιπέδου σε προσόντα, τεχνογνωσία και εξειδικευμένη εμπειρία επιστημονικό προσωπικό του,  παρά την αντίθεση ακόμα και του κυβερνητικού εταίρου (ΠΑΣΟΚ), παρά την παρέμβαση όλων των εθνικών κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ)  υπέρ της αναγκαιότητας της λειτουργίας του ΕΙΕΑΔ, παρά την ολοκληρωτική αντίδραση των κλαδικών φορέων των εργοδοτών και των εργαζομένων από όλη την Ελλάδα, παρά το ρεκόρ των αρνητικών σχολίων που έλαβε η επιχειρούμενη κατάργηση του ΕΙΕΑΔ. στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης.
Καταγγέλλουμε τον Υπουργό Εργασίας κ. Ιωάννη Βρούτση και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας για την εφαρμογή πολιτικών διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, για την πλήρη αδιαφορία τους  για την αγορά εργασίας και τις πολιτικές απασχόλησης.
Καταγγέλλουμε τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας κ. Ι. Βρούτση, τον μοναδικό στα χρονικά του Υπουργείου μας  Υπουργό, της ανεξέλεγκτης ανεργίας και των απολύσεων, της αναποτελεσματικής αριθμολαγνείας και λάτρη των σκόπιμων επικοινωνιακών τεχνασμάτων και τακτικών αποπροσανατολισμού από τα κύρια προβλήματα των εργασιακών σχέσεων και των συνθηκών απασχόλησης, που αγνοεί τη συνταγματική προστασία της εργασίας και θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα.  
Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει επιτέλους να παρουσιάζει σκόπιμα ως βασικούς υπευθύνους για την κακή κατάσταση που επικρατεί τους εργαζόμενους του δημοσίου,  προκειμένου να υλοποιηθούν ευκολότερα και χωρίς αντιδράσεις οι μνημονιακές επιταγές.
Καλούμε τα πολιτικά κόμματα να μην επιτρέψουν περαιτέρω τον εμπαιγμό και τη συστηματική υποβάθμιση των λειτουργιών του δημοσίου.
Καλούμε όλους τους βουλευτές, να καταψηφίσουν τις διατάξεις του νομοσχεδίου που δεν απαντούν στα υπαρκτά προβλήματα αδιαφάνειας, αναξιοκρατίας, συγκεντρωτισμού, αναποτελεσματικότητας και κυρίως κομματισμού που μαστίζουν τη δημόσια διοίκηση, καθώς επίσης να πουν ένα βροντερό ΟΧΙ στην κατάργηση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) και στην απόλυση των εργαζομένων σ’ αυτό.
Άλλως, η ψήφιση των διατάξεων του νομοσχεδίου θα επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά, τον στρεβλό τρόπο ανάπτυξης,  την παρακμή και φαυλότητα του πολιτικού μας συστήματος και τις επιδιώξεις του να εξυπηρετήσει συμφέροντα ασυμβίβαστα με την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου. 

Τέλος, καλούμε όλους τους συναδέλφους μας να κινηθούμε ενωμένοι και να αντιταχθούμε με όλες μας τις δυνάμεις αγωνιστικά ενάντια στην ψήφιση και εφαρμογή αυτού του απαράδεκτου σχεδίου νόμου, συμμετέχοντας μαζικά στη 48ωρη απεργία που αποφάσισε η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ, τις ημέρες συζήτησης και ψήφισης του Νομοσχεδίου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

To " τζάκι" δεν παιζει ρολο στην αξιολόγηση?