9 Απρ 2016

Απολύθηκαν μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι ελέω... μακριάς γενειάδας

Ένα δικαστήριο στη Γαλλία κλήθηκε να εξετάσει την υπόθεση τεσσάρων εργαζομένων σε μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας που απολύθηκαν μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου διότι αρνήθηκαν να κουρέψουν τη γενειάδα τους, ενώ κατηγορούν σήμερα τον πρώην εργοδότη τους για θρησκευτικές διακρίσεις.
Μία εβδομάδα μετά τις επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα, περίπου 20 υπάλληλοι ασφαλείας του αεροδρομίου Ορλί (εργαζόμενοι στον τομέα της σωματικής «σάρωσης»
επιβατών) κλήθηκαν από την εταιρεία Securitas Transport Aviation Security (STAS) να κουρέψουν τη γενειάδα τους.
Η εταιρεία (θυγατρική μια από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας) τους ζήτησε να συμμορφωθούν με τον «ενδυματολογικό κώδικα» που ισχύει για τους εργαζόμενους της επιχείρησης τονίζονας ότι «οι γενειάδες, τα μούσια ή τα μουστάκια θα πρέπει να είναι κοντά, κουρεμένα, να τα φροντίζουν και να τα κρατούν» σε αυτήν την κατάσταση.
Τέσσερις εξ αυτών αρνήθηκαν να κουρέψουν τη γενειάδα τους και απολύθηκαν χωρίς αποζημίωση. Η εταιρεία εκ των υστέρων έκανε λόγο για ένα σοβαρό σφάλμα, ενώ τώρα καλείται να πληρώσει τους οφειλόμενους μισθούς, αλλά και επιπλέον 5.000 ευρώ ως αποζημίωση.
Ο δικηγόρος τους, Ερίκ Μουτέ, δήλωσε ότι είχαν προϋπηρεσία εννέα έως δέκα ετών και δεν είχαν ποτέ προκαλέσει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, ενώ, σχολίασε δηκτικά πως «η γενειάδα τους δεν μεγάλωσε ξαφνικά την 13η Νοεμβρίου το βράδυ».
«Η συμπεριφορά τους δεν άλλαξε καθόλου: είναι ο τρόπος που τους αντιλαμβάνονταν που άλλαξε λόγω του αισθήματος φόβου που επικράτησε μετά τις επιθέσεις».
Εκ μέρους της εταιρείας ο Μπενουά Ντουμπεσέ δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να κουρέψουν τη γενειάδα τους για θρησκευτικούς λόγους,  ωστόσο, σημείωσε ότι ως υπάλληλοι εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, ασκούν δημόσια αποστολή κι επομένως οφείλουν να συμμορφώνονται με τη γαλλική νομοθεσία που αφορά το λαϊκό χαρακτήρα του Κράτους κι η οποία επιβάλλει μια αυστηρή ουδετερότητα στους εκπροσώπους του Κράτους.
Σε ό,τι αφορά δε το επιχείρημα ότι αυτοί οι υπάλληλοι είχαν πάντα γενειάδα κι ότι η Securitas άλλαξε πολιτική μετά τις επιθέσεις, αυτό είναι «ψευδές».
Όχι μόνο δεν είχαν πάντα πυκνή γενειάδα, επιπλέον «ο ενδυματολογικός κώδικας» της Securitas χρονολογείται τουλάχιστον από το 2011, τόνισε ο δικηγόρος.
Η απόφαση του δικαστηρίου θα εκδοθεί την 17η Ιουνίου.
πηγή: εφσυν 

Δεν υπάρχουν σχόλια: