25 Ιουλ 2019

Ενημέρωση για τις συνεδριάσεις ΔΣ Συλλόγου και ΟΣΥΠΕ (23/07/19) και την συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας (24/07/19)



Την Τρίτη 23/07/2019 πραγματοποιήθηκαν, μετά από αιτήματα της ΑΡΣΥ, συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας και της ΟΣΥΠΕ με θέμα τις οργανωτικές αλλαγές που προκαλούνται στο Υπουργείο μετά την έκδοση του Π.Δ. 84/2019 επικεντρώνοντας κυρίως στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Τα μέλη της ΑΡΣΥ ανέπτυξαν τα ζητήματα που ανακύπτουν από πλήρη αλλαγή της οργανωτικής δομής και της αυτονομίας του Σ.ΕΠ.Ε. και εξέφρασαν την ανησυχία τους για σαφή υποβάθμιση του ρόλου του.  

Επιπλέον αναφέρθηκαν σε διοικητικά και οργανωτικά ζητήματα που ανακύπτουν από την επικείμενη κατάργηση του Ενιαίου Διοικητικού Τομέα του Σ.ΕΠ.Ε. Εκφράστηκαν ανησυχίες για την υπηρεσιακή κατάσταση και κινητικότητα των υπαλλήλων, για πιθανή κατάργηση υπηρεσιών και θέσεων εργασίας, για την αυτονομία των οικονομικών πόρων κ.α.

Επιπλέον τέθηκε επιτακτικά το θέμα του δελτίου τύπου του Υπουργού που κατηγορεί τους συναδέλφους του Σ.ΕΠ.Ε. "ότι υπηρετούν κομματικούς παράγοντες". 

Οι παρατάξεις ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ δεν εξέφρασαν την ίδια ανησυχία. Η μεν ΔΑΚΕ εκφράστηκε ανοικτά «υπέρ των κυβερνητικών επιλογών», για τη δε ΠΑΣΚ τόσο οι διάταξεις του νέου Π.Δ. όσον και το δελτίο τύπου  "έχουν πολλές αναγνώσεις" και γι' αυτό «αναμένει τις εξελίξεις». 

Στη συνέχεια ζητήθηκε συνάντηση των ΔΣ Συλλόγου και ΟΣΥΠΕ με τον Υπουργό Εργασίας. 

Η συνάντηση με τον κ. Υπουργό Εργασίας πραγματοποιήθηκε στις 24/7/2019 και ώρα 13:30 παρουσία της νέας Γενικής Γραμματέως Εργασίας του Υπουργείου. 

Ο κ. Υπουργός ενημέρωσε για το νέο οργανωτικό σχήμα του Σ.ΕΠ.Ε. υπό τον ίδιο δια μέσου της Γενικής Γραμματέως. Όπως ανέφερε "καταργείται μόνο η θέση του Ειδικού Γραμματέα του Σ.ΕΠ.Ε. και συστήνονται δύο θέσεις Γενικών Επιθεωρητών-Διευθυντών, ένας Εργασιακών Σχέσεων και ένας Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, στους οποίους θα υπάγονται οι Περιφερειακές Υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε. ενώ η Κεντρική Υπηρεσία του ΣΕΠΕ (τρεις Διευθύνσεις) και οι Ειδικοί Επιθεωρητές θα υπάγονται στον Υπουργό". Για την υλοποίηση αυτού του σχήματος θα υπάρξουν πρόσθετες νομοθετικές παρεμβάσεις.

Επιπλέον, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στην πρόθεσή του για υποστήριξη των Επιθεωρητών Εργασίας και για την εισαγωγή νέων ηλεκτρονικών εργαλείων ελέγχου και συγκεκριμένα την αναβάθμιση του ΠΣ Εργάνη και το λευκό μητρώο των επιχειρήσεων.

Τέλος, για το θέμα του Δελτίου Τύπου που προσάπτει στους συναδέλφους του Σ.ΕΠ.Ε. ότι "υπηρετούν κομματικούς παράγοντες", ο κ. Υπουργός απέφυγε να απαντήσει. 

Μετά το πέρας της συνάντησης, αποφασίστηκε να εκδοθεί από κοινού ανακοίνωση του Συλλόγου και της ΟΣΥΠΕ.

Εκτιμούμε ότι τα πράγματα παραμένουν κρίσιμα και ρευστά. Παρακολουθούμε ενεργά τις εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: