30 Ιουλ 2020

ΕΑΕΚ- Δωρεάν παροχή μέσων ατομικής προστασίας σε όλους τους Δημοσίους Υπαλλήλους

Εξέδωσε σήμερα 30 Ιουλίου εγκύκλιο του Υπ. Εσωτερικών μετά την έκδοση της ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ οικ.48002/ (ΦΕΚ 3131/Β'/2020) για τα υποτιθέμενα μέτρα της προστασίας μας από τον covid-19 με τον βαρύγδουπο τίτλο "Μέτρα και ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού". Aπ' αυτήν μαθαίνουμε, μεταξύ άλλων, ότι πέρα από την απόσταση του 1,5 μέτρου μεταξύ των υπαλλήλων  σε χώρους γραφείων (δημοσίων υπηρεσιών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων) και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού επιβάλλεται η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας. Διευκρινίζοντας επίσης ότι η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας αφορά χώρους γραφείων δημοσίων υπηρεσιών όταν υπάρχει επαφή με το κοινό και αφορά τόσο το προσωπικό όσο και το κοινό που προσέρχεται για εξυπηρέτηση.

Ωραία, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες λοιπόν, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στις δημόσιες υπηρεσίες! Πρόκειται φυσικά για ένα ακόμη επεισόδιο της γνωστής τακτικής αποποίησης ευθυνών της διοίκησης και της μετατόπισης στην ατομική ευθύνη του καθενός μας που προκαλεί εύλογες απορίες και αντίστοιχα ερωτήματα:
  • Θα υπάρξει δωρεάν χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας (μασκών) σε όλους τους Δημοσίους Υπαλλήλους που είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα; Το αυτονόητο δηλαδή…
  • Τι θα γίνεται σε περίπτωση που κάποιος από τους συναλλασσόμενους πολίτες προσέλθει να εξυπηρετηθεί σε δημόσια υπηρεσία χωρίς να έχει προμηθευτεί την απαραίτητη μάσκα;
Με την εγκύκλιο αυτή το Υπ. Εσωτερικών προχωρά ένα βήμα παραπέρα στην αποποίηση των ευθυνών  του κράτους-εργοδότη όσον αφορά την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Συγκεκριμένα στην αποδοχή ότι στην πράξη δεν τηρείτε η ρύθμιση που προβλέπει ότι .. «με ευθύνη του οικείου Προϊσταμένου τηρείται ελάχιστη απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των υπαλλήλων και μεταξύ των υπαλλήλων και των πολιτών». Προφανώς είναι γνωστό και στον Υπ. Εσωτερικών ότι υπάρχουν πάρα πολλές δημόσιες υπηρεσίες όπου ο χώρος δεν επαρκεί για την τήρηση αυτής της απόστασης μεταξύ των υπάλληλων. ‘Έτσι με τη σύσταση «..στους υπαλλήλους να κάνουν προαιρετικά χρήση μη ιατρικής μάσκας, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου αυτή δεν προβλέπεται ως υποχρεωτική, για παράδειγμα σε περιπτώσεις όπου στο χώρο εργασίας παρατηρείται συγχρωτισμός και συνωστισμός ή δεν τηρείται η ως άνω προβλεπόμενη ελάχιστη απόσταση..» εξαλείφεται με έναν τρόπο μαγικό και αυτή η υποχρέωση .
Όμως η υγεία και η ασφάλεια στο χώρο εργασίας δεν είναι ανέκδοτο ούτε μπαλάκι για να το πετάει το κράτος-εργοδότης στους εργαζόμενους του. Η παροχή από τον εργοδότη των προβλεπόμενων από το νόμο μέσων ατομικής προστασίας είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει.
Η Ενωτική Αγωνιστική Εκ-κινηση στην ΑΔΕΔΥ τονίζει την ανάγκη για :
  • την απαρέγκλιτη τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων σε όλους τους χώρους εργασίας
  • τη δωρεάν παροχή μέσων ατομικής προστασίας σε όλους τους ΔΥ
Πηγή:arki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: