17 Σεπ 2020

Σπάμε τις αλυσίδες μετάδοσης του ιού αλλά δεν μένουμε σιωπηλοί!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, 

Η παράταξή  μας, ήδη από το πρώτο κύμα του κορονοϊού, είχε αναφερθεί με ανακοινώσεις της στην αναγκαιότητα λήψης μέτρων προστασίας των εργαζόμενων. Πρόσφατα με επιστολή μας ζητήσαμε από πολιτική ηγεσία του Υπουργείου  Εργασίας, την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας αλλά ουδέποτε λάβαμε απάντηση.

Τα πρόσφατα κρούσματα σε επιθεωρήσεις (Ναύπλιο, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη) όσο και στο κτίριο της Κεντρικής Υπηρεσίας στην Αγησιλάου κρούουν ξανά το κώδωνα του κινδύνου, ενόψει του δεύτερου κύματος κορονοϊού που αναμένεται να κορυφωθεί τον Οκτώβρη, όπως λένε και οι ειδικοί.

Γιατί πέρα από την εικονική πραγματικότητα και την επικοινωνιακή διαχείριση των γεγονότων η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν διαδικασίες και πρωτόκολλα που είναι εκ των προτέρων γνωστά και πρέπει να τηρούνται έγκαιρα σε περιπτώσεις ύποπτων αλλά και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. 

Η αλήθεια είναι ότι διακρίνουμε μια προσπάθεια από την πολιτική ηγεσία προκειμένου να αποποιηθεί των ευθυνών της μετακυλώντας τις στον κάθε εργαζόμενο και την περίφημη ατομική ευθύνη. Όμως, υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα που ζούμε όλοι. Συγκεκριμένα:

  • Μόλις χθες λάβαμε γνώση ότι υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα σε συνάδελφο που υπηρετεί στο ΤΕΕΣ Δυτικού τομέα Αθηνών και πληροφορηθήκαμε ότι θα κλείσει μόνο το Τμήμα και όχι οι άλλες υπηρεσίες που στεγάζονται στην Αγησιλάου. Προφανώς σε κάποιους διαφεύγει ότι όλοι οι συνάδελφοι του κτιρίου χρησιμοποιούν τους ίδιους κοινόχρηστους χώρους (είσοδο, σκάλες, ασανσέρ κλπ). Όπως επίσης διαφεύγει ότι το προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης έρχεται σε άμεση επαφή με όλους τους συναδέλφους που υπηρετούν και στις άλλες υπηρεσίες.
  • Όντως έγινε απολύμανση μετά το κρούσμα,
  • Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έδωσε τηλεφωνικές οδηγίες θέτοντας όσους συναδέλφους του τμήματος ήρθαν σε επαφή με τον συνάδελφο σε καραντίνα 14 ημερών. Ως εκ τούτου κλείνει - με ποιανού την απόφαση; - μόνο το τμήμα. 

Εννοείται ότι οι άλλες υπηρεσίες του κτιρίου θα παραμείνουν ανοιχτές και θα είναι επισκέψιμες για τους πολίτες κανονικά, γιατί είπαμε πάνω απ’ όλα η δημόσια υγεία και η υγεία των εργαζομένων και των επισκεπτών!

Εννοείται ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά σαν να μη συνέβη τίποτα, συγχρωτιζόμενοι μεταξύ τους αλλά και με τους συναλλασσόμενους πολίτες.

Επειδή στην πράξη αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει κανένα πρωτόκολλο από την πολιτική ηγεσία, που να ορίζει ποιος κάνει τι σε περίπτωση κρούσματος και επικρατεί σύγχυση και αποδιοργάνωση,

Επειδή η διαχείριση της πολιτικής ηγεσίας για άλλη μια φορά συνοψίζεται στη φράση του κ. Μητσοτάκη: «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μην φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε ό,τι χρειάζεται»,

Επειδή ποντάρουν στη λογική ότι σε λίγο θα ξεχαστεί αυτό το κρούσμα μέχρι να έρθει κι άλλο κι άλλο…,

Ζητάμε από την Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας:

  • Να κλείνουν για το κοινό οι χώροι με κρούσμα COVID- 19, για όσο χρειάζεται, ώστε να είναι εφικτό να γίνουν ταυτόχρονα τεστ σε όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους. Έτσι θα γίνει σωστή ιχνηλάτηση και απομόνωση των κρουσμάτων και θα εξαχθούν ορθά συμπεράσματα
  • Να γίνεται τακτική απολύμανση
  • Να διενεργούνται προληπτικοί έλεγχοι για τον COVID- 19 στους υπαλλήλους
  • Να διανεμηθούν δωρεάν μάσκες και το απαραίτητο υγιειονομικό υλικό
  • Και κυρίως να συνταχθούν πρωτόκολλα διαχείρισης αυτών των περιπτώσεων που να είναι εκ των προτέρων γνωστά στο σύνολο των υπαλλήλων 

Με γνώμονα την ουσία και όχι την επικοινωνία, τον άνθρωπο και όχι το χρήμα, τα μέτρα πρέπει να ληφθούν άμεσα, τα τεστ να γίνουν τώρα, πριν τα κρούσματα αυξηθούν ανεξέλεγκτα.

Συνάδελφοι

Μένουμε ενημερωμένοι...
Μένουμε υπεύθυνοι.....
Μένουμε προσεκτικοί...

Σπάμε τις αλυσίδες μετάδοσης του ιού 

Αλλά δεν μένουμε σιωπηλοί 

Ευχόμαστε ταχεία και ομαλή ανάρρωση στους συναδέλφους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: