3 Μαΐ 2022

Θα κάνει ελέγχους το ΣΕΠΕ υπό τις διαταγές του Υπουργού ;

 Ο κύριος Χατζηδάκης που από τον Μάιο του 2021 δηλώνει με κάθε ευκαιρία ότι "Επιδιώκουμε τη μετεξέλιξη του ΣΕΠΕ από μια υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας υπό τις διαταγές του Υπουργού και του Γενικού Γραμματέα  σε μια Ανεξάρτητη αρχή, με μεγαλύτερα εχέγγυα αξιοπιστίας στα μάτια των τρίτων που θα επιτελεί πιο αποτελεσματικά το ελεγκτικό της έργο." εξέδωσε σήμερα δελτίο τύπου διαφημίζοντας τους Ελέγχους που ΘΑ κάνει το ΣΕΠΕ. 

Ενώ λοιπόν έχει νομοθετήσει και υλοποιεί την κατάργηση του ΣΕΠΕ στο σημερινό δελτίο Τύπου το δηλώνει :

'Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μέσω του ΣΕΠΕ δίνει έμφαση και προτεραιότητα στους ελέγχους τουριστικών επιχειρήσεων και ειδικά εκεί που υπάρχουν καταγγελίες για αθέμιτες πρακτικές. Ο τουρισμός μας είναι ένας δυναμικός κλάδος με μεγάλη προστιθέμενη αξία στην οικονομία μας. Γι αυτό το λόγο, ο σεβασμός των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία».

Ειλικρινά δεν ξέρω τι να υποθέσω από την μια πλευρά από το υπουργείο τρέχουν τις διαδικασίες για την κατάργηση του ΣΕΠΕ και από την άλλη διαφημίζουν ότι το ΣΕΠΕ θα κάνει ελέγχους υπό τις διαταγές του Υπουργού.... 

Δείτε αναλυτικά το ΔΤ που εκδόθηκε σήμερα από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων :

Μέσα στο Μάιο –και νωρίτερα από κάθε άλλη φορά- ξεκινούν φέτος στοχευμένοι εντατικοί  έλεγχοι  σε περιοχές υψηλής τουριστικής έντασης από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Οι έλεγχοι θα διενεργηθούν από την Υπηρεσία Ειδικών Επιθεωρητών Εργασίας με αξιοποίηση των ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και ανεξάρτητα από τους τακτικούς ελέγχους που διενεργούν οι κατά τόπο αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες του ΣΕΠΕ. Θα επικεντρωθούν δε σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ακόλουθες περιοχές:

  1. Παράκτιες τουριστικές περιοχές της Περιφέρειας Αττικής
  2. Νησιά του Νότιου Αιγαίου, ιδιαίτερα Κυκλάδες και Δωδεκάνησα (Μήλος, Σίφνος, Σέριφος, Ίος, Σαντορίνη, Πάρος, Νάξος, Σύρος, Τήνος, Μύκονος, Ρόδος, Κως, Πάτμος, Λέρος).
  3. Κρήτη (Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου).
  4. Νησιά Ιονίου (Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Κέρκυρα).
  5. Παράκτιες τουριστικές περιοχές Πελοποννήσου, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας (Χαλκιδική, Πιερία) και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στόχος των ελέγχων είναι η διασφάλιση της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας, ιδίως όσον αφορά στην αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, στην τήρηση των χρονικών ορίων εργασίας, θέματα αμοιβών, αδειών και λοιπών παροχών εργασίας καθώς και ζητήματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Υγιής επιχειρηματικότητα και εκμετάλλευση των εργαζομένων δεν συμβαδίζουν. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μέσω του ΣΕΠΕ δίνει έμφαση και προτεραιότητα στους ελέγχους τουριστικών επιχειρήσεων και ειδικά εκεί που υπάρχουν καταγγελίες για αθέμιτες πρακτικές. Ο τουρισμός μας είναι ένας δυναμικός κλάδος με μεγάλη προστιθέμενη αξία στην οικονομία μας. Γι αυτό το λόγο, ο σεβασμός των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: