Κάτι δεν πάει καλά όταν και η φιλοκυβερνητική Ναυτεμπορική τα "χώνει" στον Υπουργό για τους ελέγχους που προανήγγειλε και για την υπο στελέχωση του ΣΕΠΕ . Βέβαια τα χώνει και γιατί καθυστέρησε να ιδρύσει την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, λες και με την αλλαγή τίτλου θα ενισχυθεί η Επιθεώρηση με προσωπικό, ενημερώνοντας μας ταυτόχρονα ότι είναι πιθανό εντός της επόμενης εβδομάδας να ανακοινωθεί και το όνομα του επικεφαλής της Αρχής.
Δείτε το σχετικό άρθρο του Βασίλη Αγγελόπουλου
Για τα μάτια του κόσμου
Ο τουρισμός είναι αναντίρρητα η «βαριά βιομηχανία» της χώρας. Επικοινωνιακά «τερτίπια» εκεί δεν χωρούν. Οι όποιες κυβερνητικές παρεμβάσεις για να διορθωθεί το άθλιο εργασιακό τοπίο στον κλάδο, πρέπει να έχουν ουσία. Αλλιώς δεν θα φέρουν αποτέλεσμα, αυτό είναι πια ολοφάνερο.
Μόλις προ ημερών, το υπουργείο Εργασίας εξήγγειλε με τυμπανοκρουσίες ότι θα πραγματοποιούνται εντατικοί έλεγχοι για την τήρηση της νομοθεσίας, στα τουριστικά θέρετρα της χώρας. Πρώτο φάουλ: Οι έλεγχοι δεν εξαγγέλλονται, αλλά πραγματοποιούνται. Αντίθετα, ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των ελέγχων. Κοινώς, πώς θα πιάσουν τους μπαταχτσήδες, όταν τους ενημερώνουν ότι θα πάνε για να τους ελέγξουν; Πρόκειται για επιλογή επικοινωνιακής στόχευσης, που όμως δεν διορθώνει, αλλά απλώς διαιωνίζει το πρόβλημα. Απλώς γίνεται, για τα μάτια του κόσμου…
Προφανώς, ο εργοδότης που έχει ανασφάλιστο τον εργαζόμενο, όταν μάθει ότι επίκεινται έλεγχοι θα σπεύσει να τον ασφαλίσει. Αλλά αυτό θα γίνει για ένα μικρό χρονικό διάστημα και μετά, επιστροφή στα… γνωστά, δηλαδή στην στυγνή εκμετάλλευση και στην καταπάτηση των όρων εργασίας.
Τα πράγματα όμως, φαίνεται ότι είναι πολύ χειρότερα. Για να διεξαχθούν έλεγχοι, χρειάζονται ελεγκτές. Άρα, χρειάζεται ένα Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, που θα «σπάει κόκκαλα». Αλήθεια, πώς γίνεται να λειτουργήσει με όρους νομιμότητας η αγορά εργασίας στην πολυθρύλητη Μύκονο, όταν το τμήμα Επιθεώρησης της Εργασίας στο νησί, είναι κλειστό εδώ και χρόνια; Το ίδιο ισχύει για την Σαντορίνη και την Πάρο. Οποιαδήποτε καταγγελία και αν γίνει από αυτά τα νησιά «ναυαρχίδες» του ελληνικού τουρισμού, πρέπει να μεταβεί επιθεωρητής εργασίας από την… Σύρο, για να την ελέγξει. Ξεκάθαρο έλλειμμα υποδομής, που αποβαίνει σε βάρος των ίδιων των ελέγχων.
Επίσης, πώς μπορεί να γίνουν έλεγχοι στο Ρέθυμνο όταν για όλο το νομό υπάρχει ένας μόνο επιθεωρητής εργασίας; Το ίδιο ισχύει και για το Λασίθι. Και πώς μπορούν να διεξαχθούν έλεγχοι σε ολόκληρη Κω, όταν μόλις φέτος προστέθηκε δεύτερος επιθεωρητής για το νησί;
Οι καταγγελίες αυτές είναι επίσημες και έχουν γίνει από τους εκπροσώπους του σωματείου των εργαζομένων σε τουρισμό και επισιτισμό. Είναι προφανές ότι τα ανωτέρω ερωτήματα είναι ρητορικά. Όμως είναι επίσης προφανές ότι οι έλεγχοι εν τη γενέσει τους, έχουν «κομμένα φτερά». Άρα, τα αποτελέσματα θα είναι πενιχρά και η ασυδοσία θα συνεχίζεται.
Μην ψάχνει ο κ. Χατζηδάκης να βρει γιατί υπάρχουν φέτος 51.000 κενές θέσεις στον τουρισμό. Μην προσπαθεί μάταια να πείσει την κοινή γνώμη ότι κόπτεται για να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Το κατάντημα της Επιθεώρησης Εργασίας και η εγκατάλειψή της, έχουν αποτύπωμα. Το βιώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.
Ο κ. Χατζηδάκης πριν από ένα έτος ψήφισε εργασιακό νόμο. Εκεί με ξεχωριστή διάταξη, γνωστοποίησε ότι μετατρέπεται σε Ανεξάρτητη Αρχή η Επιθεώρηση Εργασίας. Εξαιρετικά νέα. Ασφαλώς και η ανεξαρτησία σε ένα τέτοιο φορέα, είναι κομβικής σημασίας για να γίνεται καλύτερη δουλειά. Μόνο που πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος και η Ανεξάρτητη Αρχή, ακόμα βρίσκεται στην αναμονή. Είναι πιθανό εντός της επόμενης εβδομάδας να ανακοινωθεί και το όνομα του επικεφαλής της Αρχής. Ποτέ δεν είναι αργά! Μακάρι να γίνει (επιτέλους) η αφετηρία για να λειτουργήσει από το τόσο κομβικό τμήμα για να ομαλοποιηθεί η λειτουργία στην αγορά εργασίας. Όμως κάτι τέτοιο δεν αναμένεται για φέτος. Τώρα πια, με την θερινή τουριστική περίοδο να έχει ξεκινήσει, είναι πολύ αργά για να διορθωθεί η κατάσταση. Η σωστή οργάνωση έπρεπε να είχε γίνει από τον χειμώνα, όχι τώρα.
Γι’ αυτό και οι 51.000 κενές θέσεις στον τουρισμό δύσκολα θα καλυφθούν. Και δυστυχώς, οι ξένοι τουρίστες για να ξανάρθουν στην Ελλάδα, πρέπει να μείνουν ευχαριστημένοι από τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Διαφορετικά, θα στρέψουν το βλέμμα τους σε άλλα γειτονικά μέρη της Μεσογείου, που αυτά τα θέματα τα έχουν λύσει. Άρα, ας ψάξουν στην Κυβέρνηση, πού υπάρχει ευθύνη για την δυσφήμιση της χώρας…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου