7 Ιαν 2023

Δελτίο Τύπου Συλλόγου Εργαζομένων Επιθεώρησης Εργασίας για τοποθετήσεις-οργανισμό

Παραμονή Χριστουγέννων και οι εργαζόμενοι στην Επιθεώρηση Εργασίας πήραμε ως μποναμά, αντί ευχών για καλές γιορτές, δύο (2) αποφάσεις που περιελάμβαναν την καθαίρεση, την υποβάθμιση, την  μετακίνηση  και την δίωξη εργαζομένων.

Μετά την δημοσίευση του Οργανισμού της Επιθεώρησης Εργασίας την 21η Νοεμβρίου 2022 που προέβλεπε αύξηση των οργανικών μονάδων της Κεντρικής Υπηρεσίας της Επιθεώρησης Εργασίας, χωρίς την ταυτόχρονη αύξηση των οργανικών της θέσεων, ενός Οργανισμού που δημοσιεύτηκε όχι ως Προεδρικό Διάταγμα αλλά ως Κοινή Υπουργική Απόφαση στο τεύχος Β΄ της Εφημερίδας της Κυβέρνησης  (Απόφαση η οποία μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να τροποποιηθεί και να αλλάξει όπως και οι αποφάσεις κατανομής των οργανικών θέσεων και της τοποθέτησης των υπαλλήλων), είναι πλέον προφανής και στον πλέον καλόπιστο η υποβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας αλλά και των υπηρετούντων σε αυτήν. Είναι πλέον προφανές ότι το εύρος της εξουσιοδότησης που παρέχει ο αντεργατικός νόμος 4808/21 στον Διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας θίγει τον πυρήνα της δημοσιοϋπαλληλίας και της συνταγματικής κατοχύρωσης των οργανικών θέσεων στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να είναι στην απόλυτη ευχέρεια του Διοικητή οι τοποθετήσεις Προϊστάμενων Γενικών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων και Τμημάτων ή η πρόωρη λήξη της θητείας τους ή η απαλλαγή ή μετακίνησή αυτών. Η τοποθέτηση, η απαλλαγή ή μετακίνησή σε θέσεις ευθύνης χωρίς τη διενέργεια κρίσεων γεννά μείζον ζήτημα διαφάνειας και αξιοκρατίας, ειδικά στην Επιθεώρηση Εργασίας που οι τελευταίες κρίσεις Τμηματαρχών διενεργήθηκαν το 2007 και Διευθυντών το 2008. Αυτό το σύστημα των αναθέσεων/αναπληρώσεων/τοποθετήσεων που διαιωνίζεται, αποτελεί πρόσφορο πεδίο για «ανθρωποφαγία» και ρουσφέτια και μας πλήττει όλους. Πλήττει αυτούς που υποβαθμίζονται, αυτούς που μένουν στάσιμοι αλλά και αυτούς που αναβαθμίζονται. Το καθεστώς αναξιοκρατίας και συνακόλουθα η έλλειψη αποδοχής και εμπιστοσύνης στην τοποθετημένη ηγεσία, πλήττει κυρίως το κύρος της ίδιας της  Επιθεώρησης Εργασίας.  

Δυστυχώς, όμως, η «ανεξαρτησία» της νέας Διοίκησης της Επιθεώρησης Εργασίας δεν περιορίστηκε στο να διαμορφώσει τις θέσεις ευθύνης κατά το δοκούν. Έκανε ένα βήμα παραπέρα προχωρώντας σε αυθαίρετες και δυσμενείς μετακινήσεις-μεταθέσεις υπαλλήλων, καταπατώντας τον Δημοσιουπαλληλικό κώδικα αλλά και τις ίδιες της προβλέψεις του Συντάγματος. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 103 του Συντάγματος οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν οργανικές θέσεις είναι μόνιμοι, εφ’ όσον αυτές οι θέσεις υπάρχουν, και δεν μπορούν να μετατεθούν χωρίς γνωμοδότηση Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Ζούμε το παράδοξο η Διοίκηση της Επιθεώρησης Εργασίας αντί να λαμβάνει μέτρα, ώστε να περιοριστούν οι καταχρηστικές πρακτικές στον ιδιωτικό τομέα, να εφαρμόζει αντίστοιχες στους ίδιους τους εργαζόμενους της Επιθεώρησης Εργασίας. Η δυνατότητα που έχει ο Διοικητής να μετακινεί αυθαίρετα το προσωπικό της Επιθεώρησης Εργασίας ουσιαστικά καταργεί την κατοχυρωμένη με διεθνείς συμβάσεις ανεξαρτησία του Επιθεωρητή Εργασίας που είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς λόγω της φύσης της δουλειάς μας πολλές φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών, πέρα από το «μπάχαλο» που δημιουργήθηκε χρονιάρες μέρες στις κατά τόπους Υπηρεσίες με τις ξαφνικές προφορικές εντολές για άμεσες μετακινήσεις των συναδέλφων, είναι να αποδυναμωθούν περαιτέρω οι ήδη δραματικά υποστελεχωμένες Περιφερειακές Υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας κυρίως στην Αττική. Η υποστελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας τους μόνους που διευκολύνει είναι τους παραβατικούς εργοδότες, ενώ πλήττει τους εργαζόμενους και δημιουργεί στην αγορά εργασίας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Κάποιοι αποφάσισαν ότι αυτή τη στιγμή που τα προβλήματα στην αγορά εργασίας έχουν χτυπήσει κόκκινο είναι η κατάλληλη στιγμή να αδειάσουν τις Επιθεωρήσεις από Επιθεωρητές. Τους ενημερώνουμε ότι την εργασιακή αυθαιρεσία δεν την πολεμάς χωρίς όπλα ή σχέδιο, δεν την πολεμάς αδειάζοντας τις Επιθεωρήσεις και δεν την πολεμάς στήνοντας νέες υπηρεσίες στο ποδάρι. Δεν την πολεμάς με τίτλους και λόγια του αέρα. Την πολεμάς μόνο με σχέδιο και με την ενίσχυση των ανθρώπων που είναι στο πεδίο, των ανθρώπων που εξυπηρετούν τον πολίτη και κάνουν τη δύσκολη και ουσιαστική δουλειά της Επιθεώρησης Εργασίας .

Απαιτούμε λύσεις στα πραγματικά προβλήματα της Επιθεώρησης Εργασίας που εδώ και καιρό λειτουργεί μόνιμα σε φάση μετάβασης και με μόνο καύσιμο το φιλότιμο των συναδέλφων μας σε ολιγοπρόσωπες άλλα και πλήθος μονοπρόσωπες υπηρεσίες ανά την επικράτεια.

Απαιτούμε, επομένως, εδώ και τώρα:

·        να ανακληθεί η απόφαση τοποθέτησης κατά το μέρος που αφορά τις υποχρεωτικές μετακινήσεις συναδέλφων.

·        να στελεχωθούν όλες οι νέες θέσεις ευθύνης με αξιοκρατικά κριτήρια και διαφανείς διαδικασίες, που συνεπάγεται τουλάχιστον την προκήρυξή τους.

·        Να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις και να εξασφαλισθεί η  απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, απαραίτητη προϋπόθεση για την σύσταση των προβλεπόμενων από τον Οργανισμό νέων Τμημάτων.

·        Να σταματήσουν εδώ και τώρα τα βαφτίσια ανεξαρτησίας για το θεαθήναι που γίνονται σε βάρος των εργαζομένων αλλά και των πολιτών

Η ουσιαστική αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας δεν έχει να κάνει με τον τίτλο της, αλλά με την αναβάθμιση των ίδιων των εργαζομένων σε αυτήν, με τα νομοθετικά και τα υπόλοιπα εργαλεία που αυτοί έχουν στη διάθεσή τους, με την ανεξαρτησία του ίδιου του Επιθεωρητή, με την αξιοκρατία κατανομής των θέσεων ευθύνης, με την ενίσχυση των υπηρεσιών της Επιθεώρησης Εργασίας, προκειμένου να ανταποκρίνεται πλήρως στην αποστολή της, που συνοψίζεται στο τετράπτυχο «Έλεγχοι σε επιχειρήσεις - Διενέργεια εργατικών διαφορών – Εξυπηρέτηση πολιτών - Ενημέρωση για τις εξελίξεις στην εργατική νομοθεσία και νομολογία».

Είμαστε εδώ για να παλέψουμε απέναντι σε αυτές τις αποφάσεις που αποδυναμώνουν την Επιθεώρηση Εργασίας, υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα των συναδέλφων αλλά και του κόσμου της εργασίας.

Καλούμε τους συναδέλφους σε έκτακτη Γενική συνέλευση την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: