29 Ιαν 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΣΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΣΥΠΕ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ

 Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε στις 29 Νοεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε το 14ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της ΟΣΥΠΕ με τη συμμετοχή 34 αντιπροσώπων από τα τέσσερα (4) πρωτοβάθμια σωματεία – μέλη της Ομοσπονδίας  (Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας, Σύλλογος Εργαζομένων Επιθεώρησης Εργασίας, Σύλλογος Υπαλλήλων Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Σύλλογος Υπαλλήλων Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων).

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου η ΑΡΣΥ, προσπάθησε να αναδείξει και να θέσει στο επίκεντρο της συζήτησης όλα τα ζητήματα που μας αφορούν ως Υπουργείο αλλά και γενικότερα ως δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα, τα οποία άλλωστε είχαμε επισημάνει στην εκλογική μας διακήρυξη.

Με αυτή μας την ανακοίνωση όμως, θέλουμε να σας ενημερώσουμε για το τι πραγματικά συνέβη στο Συνέδριο της ΟΣΥΠΕ  και για το πώς διαμορφώθηκε το Προεδρείο της Ομοσπονδίας, επειδή αυτό έχει μεγάλη σημασία που αφορά τη συμμετοχή  στα σωματεία μας και για το πόσο κάποιες συνδικαλιστικές δυνάμεις σέβονται τη ψήφο των συναδέλφων μας.

Εμείς ως ΑΡΣΥ, πιστεύουμε ότι όλοι οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο ανεξαρτήτως από ποιον συνδυασμό ψηφίζουν, θέλουν να υπάρχει σεβασμός στη ψήφο τους, ισοτιμία όλων των απόψεων και πάνω από όλα συνεργασία όλων των παρατάξεων πάνω στα πραγματικά μας προβλήματα μέσα από τη σύνθεση και την πρόσθεση των δυνάμεων όλων μας. Δε θέλουν στείρους ανταγωνισμούς ούτε και άγονες αντιπαραθέσεις. Δε θέλουν αποκλεισμούς απόψεων και ιδεών. Δε θέλουν αποκλεισμούς συνδυασμών από τα όργανα των συλλόγων και της ΟΣΥΠΕ  ούτε και καθεστωτική  «μονοπώληση» τους.     

 Για τις εκλογές του συνεδρίου

Στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Δ.Σ. και αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ συμμετείχαν έξι συνδυασμοί: α) Προοδευτική Συνδικαλιστική Συνεργασία (ΠΑΣΚΕ Νο1 μαζί με τη ΔΑΚΕ), β) Ενωτική Συνδικαλιστική Δράση (ΠΑΣΚΕ Νο2), γ) ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΑΡΣΥ Υπουργείου Εργασίας + οι Συνάδελφοι της ΑΡΣΥ από τον Σύλλογο Εργαζομένων Επιθεώρησης Εργασίας), δ) ΥΠΕΡΒΑΣΗ (Σύλλογος ΓΓΚΑ) , ε) ΑΝΤΙ-ΛΟΓΟΣ, στ) Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΜΕ)

Αυτό φυσικά που προκάλεσε σε όλους μας έκπληξη ήταν η απόφαση της ΠΑΣΚΕ να κατέλθει με δύο συνδυασμούς! : ο πρώτος σε (ανίερη) συνεργασία με τη ΔΑΚΕ ως «τσόντα» !  και το δεύτερο σε συνεργασία με τον έναν από τους δύο αντιπροσώπους του Συλλόγου ΜΤΠΥ επίσης ως «τσόντα»!. Με την κίνηση αυτή η στόχευσή τους ήταν προφανής. Να κρατήσει η ΠΑΣΚΕ πάση θυσία με τους πρόθυμους «συνεργάτες» της, την πλειοψηφία της ΟΣΥΠΕ.

Είναι σε όλους φανερό, ότι πρόκειται για μια απαράδεκτη μεθόδευση, και όχι για κάποιου είδους «προγραμματική» συμφωνία  πάνω στα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων. Πρόκειται για μεθόδευση με στόχο το μοίρασμα των «καρεκλών» στην ΟΣΥΠΕ μακριά από τα πραγματικά μας προβλήματα και τη διασφάλιση ότι η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας θα εξακολουθήσει να έχει τα γνωστά «καθεστωτικά» και «πελατειακά» χαρακτηριστικά, που τη διέπουν εδώ και χρόνια.

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν τα ψηφοδέλτια της ΑΡΣΥ και της Προοδευτικής Συνδικαλιστικής Συνεργασίας (ΠΑΣΚΕ+ΔΑΚΕ) να λάβουν από 9 ψήφους και να ισοψηφήσουν με δύο (2) έδρες στο Δ.Σ. Έτσι η 3η έδρα «παίχτηκε στα ζάρια» (κλήρωση) και κατέληξε στο ψηφοδέλτιο των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ. Από 6 ψήφους και 2 έδρες έλαβαν η ΥΠΕΡΒΑΣΗ και το δεύτερο ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ.

Και κάπως έτσι σχηματίστηκε μια ετερόκλητη συμμαχία των γνωστών μας δυνάμεων!

Για τη συγκρότηση του Προεδρείου

Δυστυχώς, στην πρώτη συνεδρίαση που έγινε για τη συγκρότηση του Προεδρείου πριν τις γιορτές, η ετερόκλητη αυτή συμμαχία εκδήλωσε την αλαζονεία της, προτείνοντας τη συγκρότηση του αποκλειστικά και μόνο από τους δύο δικούς τους συνδυασμούς! , περιφρονώντας τη βούληση και τη ψήφο του 56% των συναδέλφων μας! Όταν όμως συνειδητοποίησαν τον κίνδυνο της κατακραυγής από τους ίδιους τους εργαζόμενους απέσυραν την πρότασή τους!

Επανήλθαν όμως με μια δεύτερη πρόταση, «πιο πονηρή». Οι δύο «συμμαχικές  παρατάξεις» πρότειναν λοιπόν και χωρίς καμιά λογική να καταλάβουν οι ίδιες τα αξιώματα του Προέδρου και των δύο Αντιπροέδρων, η ΑΡΣΥ να καταλάβει το αξίωμα του Γεν. Γραμματέα και η ΥΠΕΡΒΑΣΗ το αξίωμα του Ταμία.

Δεν το αποδεχθήκαμε, διότι κάτι τέτοιο θα αλλοίωνε τη βούληση των εργαζομένων και τη συγκρότηση ενός Προεδρείου που θα έχει αναλογικά και αντιπροσωπευτικά χαρακτηριστικά, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη συμμετοχή ΟΛΩΝ των σωματείων της ΟΣΥΠΕ, ανάλογα και με τον αριθμό μελών τους!

Εμείς ως ΑΡΣΥ, αντίθετα επιδιώξαμε ανοιχτά  τη συγκρότηση ενός Προεδρείου που θα σέβεται πραγματικά τις αρχές της αναλογικότητας και της αντιπροσωπευτικότητας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Συνεδρίου, έτσι ώστε να εκπροσωπούνται όλες οι παρατάξεις και οι σύλλογοι. Συγκεκριμένα προτείναμε:

1) Οι δύο παρατάξεις που με 9 ψήφους ισοψήφησαν να πάρουν τις θέσεις του Προέδρου και του Γραμματέα, ως εξής: (α) ο συνδυασμός ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ να καταλάβει το αξίωμα του Προέδρου και (β) ο συνδυασμός ΣΥΜΜΑΧΙΑ να καταλάβει το αξίωμα του Γεν. Γραμματέα

2) οι συνδυασμοί ΥΠΕΡΒΑΣΗ και ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ,    να καταλάβουν τις δύο θέσεις Αντιπροέδρων ως εξής:  (α) η ΥΠΕΡΒΑΣΗ ως παράταξη που εκπροσωπεί τον Σύλλογο της ΓΓΚΑ τη θέση του Α Αντιπροέδρου και (β) η Συνδικαλιστική δράση  του Β Αντιπροέδρου

3) Η θέση του ταμία να καταλάβει ο συνδυασμός ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Δυστυχώς αυτή μας η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή και οι δύο «σύμμαχοι» συγκρότησαν κατά πλειοψηφία το δικό τους Προεδρείο. Τοποθέτησαν δε στη θέση του προέδρου της ΟΣΥΠΕ την Πρόεδρο του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας μετατρέποντας την κρίση αντιπροσώπευσης της ΠΑΣΚΕ -ΔΑΚΕ σε κρίση αντιπροσώπευσης των συνδικαλιστικών οργάνων του φορέα.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Για εμάς έχει τεράστια σημασία να κατανοήσουμε όλοι μας ότι δεν πρέπει με κανένα τρόπο να απαξιώνουμε τα σωματεία μας και την ΟΣΥΠΕ. Να μην απαξιώνουμε τη συλλογική μας συνδικαλιστική έκφραση. Να μην απαξιώνουμε τη βούληση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ για ενότητα στη δράση με συνθέσεις ιδεών και απόψεων και όχι στείρες διαιρέσεις ή αποκλεισμούς μεταξύ των παρατάξεων. Να μην απαξιώνουμε τα συλλογικά μας όργανα, ούτε να υπονομεύουμε τη δυνατότητά τους να παρεμβαίνουν και να υπερασπίζονται τα δικαιώματά μας.

Εμείς θα συνεχίσουμε σε αυτό τον δρόμο. Ισότιμη εκπροσώπηση όλων μας και ενότητα στη δράση παντού: στους Συλλόγους μας, στην Ομοσπονδία μας, στην ΑΔΕΔΥ!

Συνεχίζουμε να δίνουμε τους αγώνες μας, να υπερασπιζόμαστε και να διευρύνουμε τα δικαιώματά μας, να πάρουμε πίσω ότι μας έχουν πάρει όλα τα τελευταία χρόνια!

Καλούμε όλους τους Συλλόγους και  τις παρατάξεις του Υπουργείου  να πράξουν το ίδιο και να συστρατευτούν  στους κοινούς μας αγώνες!

 

Α.Ρ.Σ.Υ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: