15 Φεβ 2023

Διαρκές σκηνικό υποβάθμισης του ρόλου της Επιτελικής Δομής του Υπουργείου Εργασία

 Ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας καταγγέλλει την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων η οποία προέβη στην συγχώνευση των υφιστάμενων τριών Ειδικών Υπηρεσιών (επιτελικών δομών ΕΣΠΑ) και στη θέση τους συστήνει ένα αναποτελεσματικό διοικητικό σχήμα Λεβιάθαν, μιας Ειδικής Υπηρεσίας, «Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων», σύμφωνα με τις ΚΥΑ 99520 / 19-10-2022 και 103119 / 1 -11-2022.


Η συγχώνευση των αρμοδιοτήτων 3 εντελώς διαφορετικών Επιτελικών Δομών ΕΣΠΑ σε ένα υδροκέφαλο μόρφωμα με υπερσυγκεντρωμένες, συγκεχυμένες και με διαφορετική στόχευση αρμοδιότητες, που το καθιστούν εξ ορισμού ένα αναποτελεσματικό αλαλούμ, οδηγεί στη διαρκή υποβάθμιση του ρόλου των υπηρεσιών αυτών. Σε συνδυασμό μάλιστα με το γεγονός ότι στην πραγματικότητα οι υπηρεσίες αυτές δεν υπάγονται στο Υπουργείο Εργασίας αλλά στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων όπου για τη διάρθρωση και λειτουργία τους και το ανθρώπινο δυναμικό δεν αποφασίζει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αλλά με αποφάσεις του ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ν. 4914/2022)!
Το διαρκές σκηνικό υποβάθμισης του ρόλου της Επιτελικής Δομής του Υπουργείου Εργασίας ενισχύεται εξαιτίας της μεταφοράς διαχειριστικού ρόλου στη ΔΥΠΑ.
Ο κατήφορος αυτός συνεχίζεται … με τις συνοπτικές εν κρυπτώ διαδικασίες τοποθετήσεων στη νέα επιτελική δομή ΕΣΠΑ στις θέσεις ευθύνης, του Προϊσταμένου της ΕΔ ΕΣΠΑ ΥΠΕΚΥΠ, των Προϊσταμένων των Υποδιευθύνσεων και των Προϊσταμένων των Μονάδων, χωρίς κανένα αξιοκρατικό πλαίσιο αξιολόγησης και ισότιμων και διαφανών κριτηρίων επιλογής, και βεβαίως χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση των υπαλλήλων για το εφαρμοζόμενο πλαίσιο. Για άλλη μια φορά στο Υπουργείο, για τη κάλυψη των συγκεκριμένων θέσεων ευθύνης επελέγη από την πολιτική ηγεσία αντί για την διαδικασία των κρίσεων ή διαγωνιστικής διαδικασίας, η παγιωμένη πρακτική των αναθέσεων!
Ο κατήφορος αυτός συνεχίζεται … με την πρόβλεψη μετακίνησης στελεχών της νέας Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του Υπουργείου στη ΔΥΠΑ, για την ικανοποίηση της οποίας επί τούτου προκλήθηκε τροποποίηση της νεοεκδοθείσας ΚΥΑ. Η συγκεκριμένη απόφαση υποβαθμίζει και αποδυναμώνει την επιτελική δομή, οδηγεί στην σχεδόν ολοκληρωτική άνευ όρων παράδοση των αντικειμένων των διαχειριστικών αρχών στην ΔΥΠΑ. Επιπλέον, θίγει τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων που αυθαίρετα και χωρίς τη συναίνεσή τους θα μετακινηθούν στην ΔΥΠΑ.
Για όλα τα ανωτέρω, το ΔΣ του Συλλόγου στις 18/1/2023 συναντήθηκε με τη Γενική Γραμματέα Ενίσχυσης της Απασχόλησης, κ. Γιώτη.
Αναφορικά με το θέμα των τοποθετήσεων σε θέσεις ευθύνης, η Γεν. Γραμματέας στάθηκε πίσω από τις προβλέψεις του νόμου και των οδηγιών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και ότι πρόκειται για μια μεταβατική κατάσταση μέχρι το Υπουργείο Ανάπτυξης να προκηρύξει τις θέσεις!
Ωστόσο όπως όλοι γνωρίζουμε από την εμπειρία μας ουδέν μονιμότερον του προσωρινού.

Η ανάθεση αποτελεί μία αδιαφανή και αναξιοκρατική πρακτική που σε πολλές περιπτώσεις παράγει μη αναστρέψιμα αποτελέσματα καθώς ακόμα και όταν προκηρυχθούν οι θέσεις όσοι τις κατέχουν μέχρι εκείνη τη στιγμή αποκτούν σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους υπόλοιπους λόγω της σχετικής μοριοδότησης.
Στο ζήτημα της μεταφοράς αρμοδιοτήτων και ανθρωπίνου δυναμικού στη ΔΥΠΑ για την υλοποίηση έργων του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας η Γεν. Γραμματέας δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση, αντιθέτως επέμενε στην αναγκαιότητα των «ομάδων στήριξης έργου» προς τη ΔΥΠΑ, οι οποίες μάλιστα θα είναι και αποκλειστικής απασχόλησης στη ΔΥΠΑ, κόντρα στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα καθώς οι υπάλληλοι αυτοί θα εργάζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα έκτος έδρας σε αλλότρια καθήκοντα. Με άλλα λόγια οι υπάλληλοι θα μετακινούνται «πέρα - δώθε», χωρίς τη συναίνεσή τους, μέσω της πρακτικής των ομάδων εργασιών, χωρίς κανόνες, κατά την αυθαίρετη βούληση της πολιτικής ηγεσίας.
Ο σύλλογός μας απαιτεί:

  • Ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες στελέχωσης. 
  •  Ενίσχυση των υπηρεσιών του ΕΣΠΑ δομών είτε μέσω νέων προσλήψεων είτε μέσω κινητικότητας. 
  •  Άμεση προκήρυξη των θέσεων ευθύνης και διεξαγωγή κρίσεων 
  •  Πλήρη διοικητική υπαγωγή των υπηρεσιών του ΕΣΠΑ στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 
  •  Υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας από τις επιτελικές δομές του Υπουργείου μας και ακύρωση κάθε προσπάθειας μετακίνησης στελεχών στην ΔΥΠΑ 
  •  Εξίσωση των αμοιβών για όλους τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες ΕΣΠΑ και κατάργηση κάθε υφιστάμενης μισθολογικής διάκρισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: