Μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας μας, το ΔΣ συναντήθηκε με την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Αχτσιόγλου (12/1/2017) και τον Ειδικό Γραμματέα ΣΕΠΕ κ. Ηλιόπουλο (13/1/2017).
Τα κυριότερα σημεία αυτών των συναντήσεων ήταν τα εξής:
Με την Υπουργό:
Το ΔΣ έθεσε τα βασικά σημεία του διεκδικητικού πλαισίου της Ομοσπονδίας όπως διατυπώθηκε στο πρόσφατο Έκτακτο Συνέδριο.
Ειδικά, ζητήθηκε ενημέρωση ως προς την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις και εκφράστηκε η τεκμηριωμένη θέση της Ομοσπονδίας μας ενάντια σε οποιεσδήποτε νέες αντεργατικές ρυθμίσεις, υπό την πίεση της ολοκλήρωσης της 2ης αξιολόγησης.
Η Υπουργός επανέλαβε την βούληση της Κυβέρνησης να επαναφέρει τις ουσιαστικά καταργημένες συλλογικές συμβάσεις, να διατηρήσει το όριο ομαδικών απολύσεων στο σημερινό επίπεδο και να διαφυλάξει το δικαίωμα διοικητικής έγκρισης, προσαρμόζοντας ωστόσο τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις με τις οποίες αυτό θα ασκείται σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωδικαστηρίου και τέλος να συζητήσει μικρές μόνος αλλαγές στον συνδικαλιστικό Νόμο, ως προς την τήρηση από τα Σωματεία ηλεκτρονικών Μητρών Μελών. Διαφώνησε με την επισήμανσή μας ότι συνεχίζεται η αντεργατική πολιτική των προηγούμενων Κυβερνήσεων, λέγοντας ότι αυτό το Μνηνόνιο δεν είναι ακριβώς όπως τα προηγούμενα και ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν πέρασε ούτε ένα αντεργατικό μέτρο σε αντίθεση με τις προηγούμενες...
Σε ότι αφορά τον υπό διαμόρφωση Οργανισμό του Υπουργείου, εκθέσαμε τον προβληματισμό μας σχετικά με την ελλιπή και ανολοκλήρωτη διαδικασία ενημέρωσής και διαβούλευσης και την αντίθεση μας στην θέσπιση νέων Οργανωτικών σχημάτων εκτός διαδικασίας Οργανισμού (Ειδικές Γραμματείες, Επιτελικές Δομές ΕΣΠΑ), τα οποία, κατά την γνώμη μας, θα έπρεπε να ενταχθούν σε Γενικές Δ/νσεις. Η Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα μας παρουσιάσει την τελική πρόταση της πολιτικής ηγεσίας έως τις 20/1 μαζί με την έκθεση που έχει συντάξει το ΔΓΕ για αυτό το θέμα. Το Σχέδιο ΠΔ για τον Οργανισμό θα πρέπει να υποβληθεί στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης έως 15/2/2017.
Σε ότι αφορά τις νέες Ειδικές Γραμματείες, αναφορά έκανε η παριστάμενη στην συνάντηση Αναπλ.Υπουργός κα Φωτίου η οποία δήλωσε ότι η Ειδική Γραμματεία ΡΟΜΑ είναι το μόνο κατάλληλο οργανωτικό σχήμα για τον αποτελεσματικό συντονισμό των πολιτικών για τους ΡΟΜΑ.
Στη συνέχεια θέσαμε το ζήτημα της ενιαίας στέγασης των Υπηρεσιών του Υπουργείου και το ζήτημα της χρήσης του 3ου ορόφου της Σταδίου. Η Υπουργός δήλωσε ανενημέρωτη και είπε ότι "θα δει" το θέμα.
Για την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό, η Υπουργός ενημέρωσε ότι ζητήθηκε η έναρξη της διαδικασίας νέων προσλήψεων ειδικά για το ΣΕΠΕ.
Θέσαμε επίσης άλλα σημαντικά θέματα όπως την αύξηση του ποσοστού των προστίμων που χρηματοδοτεί τον Π/Υ του ΣΕΠΕ από 20% σε 30%, την αύξηση των εξόδων κίνησης από 20 σε 30€ ανά έλεγχο, την έγκριση Οργανισμών για τα Προνοιακά Ιδρύματα. Για αυτά τα ζητήματα δεν υπήρξε συγκεκριμένη απάντηση από την πολιτική ηγεσία.
Για την συνάντηση με τον Ειδικό Γραμματέα ΣΕΠΕ:
Εκθέσαμε τις απόψεις μας για τον Οργανισμό του Υπουργείου και ειδικά για το ΣΕΠΕ, στο οποίο πρέπει να υπάρξει διόρθωση των αστοχιών του ΠΔ 113/2014 (συγχώνευση Περιφερειακών Δ/νσεων, κατάργηση Τμημάτων). Ο Ειδικός Γραμματέας είπε ότι ακούει τις απόψεις των υπηρεσιακών παραγόντων και θα μας ενημερώσει έγκαιρα για την τελική του πρόταση.
Για το ΟΠΣ-ΣΕΠΕ ζητήσαμε την πραγματοποίηση μιας συνάντησης εργασίας του Ειδικού με Προισταμένους Τμημάτων ώστε να μεταφερθούν οι παρατηρήσεις/προτάσεις σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει κατά την εισαγωγή του Πληροφοριακού συστήματος στην ελεγκτική και διοικητική διαδικασία του ΣΕΠΕ. Επίσης, ζητήσαμε συνεχή εκπαίδευση και επαρκή μεταβατικά διαστήματα για την εισαγωγή της υποχρεωτικότητας των νέων διαδικασιών.
Σε ότι αφορά την νομική στήριξη των Επιθεωρητών, η πρόταση της ΟΣΥΠΕ είναι η θέσπιση 2 θέσεων παρέδρων του ΝΣΚ για θέματα ΣΕΠΕ. Η ΑΡΣΥ συμφωνεί με αυτή την πρόταση, (που θα στηρίξει την δικαστική παρουσία του ΣΕΠΕ), αλλά θεωρεί αναγκαία και την επανασύσταση του Τμήματος Νομικής Υποστήριξης για την άμεση επιχειρησιακή στήριξη των Επιθεωρητών κατά την άσκηση των ελέγχων. Ο Ειδικός δεν έθιξε το συγκεκριμένο θέμα.
Για την αναμόρφωση των προστίμων: Εκφράσαμε την πάγια αντίθεσή μας στην επιβολή κυρώσεων κατά δέσμια αρμοδιότητα και την βούληση μας να συμβάλλουμε στην αναμόρφωση της διαδικασίας επιβολής και του ύψους των προστίμων, ώστε να συνιστούν ουσιαστικό μέτρο συμμόρφωσης των εργοδοτών στην εργατική νομοθεσία.
Για τους "χιαστί" έλεγχους: Εκφράσαμε την άποψη ότι έλεγχοι Επιθεωρητών σε επιχειρήσεις αρμοδιότητας γειτονικών Τμημάτων, θα πρέπει να γίνονται με σκοπό την ενίσχυση των Τοπικών Τμημάτων, υπό τον συντονισμό της Περιφερειακής Δ/νσης και με συμμετοχή ενός τουλάχιστον Τοπικού Επιθεωρητή, Ο Ειδικός επιβεβαίωσε ότι πρόθεσή τους είναι να δρομολογήσει χιαστί ελέγχους, όπου κριθεί σκόπιμο και είναι υπηρεσιακά εφικτό.
Τέλος, θέσαμε τα ζητήματα της αύξησης του ποσοστού των προστίμων που χρηματοδοτεί τον Π/Υ του ΣΕΠΕ από 20% σε 30%, την αύξηση των εξόδων κίνησης από 20 σε 30€ ανά έλεγχο, χωρίς να λάβουμε κάποια συγκεκριμένη δέσμευση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου