10 Ιουλ 2022

Επιθεώρηση Εργασίας, ανεξάρτητη αρχή ή υπηρέτης δύο αφεντάδων;

Δεν έχει περάσει μήνας που γράφαμε ότι 2 λάθη δεν κάνουν ένα σωστό. Ειλικρινά ούτε εμείς όταν τα γράφαμε αυτά δεν αναμέναμε το συνδυασμό αυτών των δυο λαθών. Δεν αναμέναμε την λειτουργία μιας ανεξάρτητης αρχής με διοικητή διοικητικό συμβούλιο με την διοικητική δομή μιας Γενικής Διεύθυνσης. Να όμως που η πραγματικότητα που μας επιβάλει η κυβέρνηση της ΝΔ ξεπερνά κάθε φαντασία.

Με τροπολογία που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά την Πέμπτη 07/07/22 και ψηφίστηκε την ίδια μέρα στη Βουλή άρχισε το ξήλωμα της ανεξαρτησίας της Επιθεώρησης Εργασίας. Έτσι λοιπόν η λειτουργία της ανεξάρτητης αρχής επιθεώρησης εργασίας θα είναι απόλυτα εξαρτημένη έως τις 31/01/2023 με νόμο και στη συνέχεια για όσο κριθεί σκόπιμο με ΥΑ από το Υπουργείο εργασίας.

Δυστυχώς αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώνει την αρχική μας θέση ότι όλη αυτή η διαδικασία της «μετάπτωσης» του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη αρχή είναι ένα ακόμη επικοινωνιακό πυροτέχνημα και η υποβάθμιση του ΣΕΠΕ θα συνεχιστεί.

Είναι πλέον προφανές ότι το ΣΕΠΕ έχει μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης που από τον Ιούλιο του 2019 το αντιμετωπίζει ως πειραματόζωο. Είναι πλέον προφανές ότι όλα αυτά τα ράβε ξήλωνε εξυπηρετούν μόνο την τήρηση των προεκλογικών υποσχέσεων του πρωθυπουργού προς τους εργοδότες, ότι στο εξής δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα, θα είναι πλήρως απελευθερωμένοι, καθώς θα καταργήσει κάθε γραφειοκρατία που τους δυσκολεύει.

 Οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά εργασίας σήμερα είναι δραματικές. Η ανάγκη για παρέμβαση του Υπ. Εργασίας και του ΣΕΠΕ είναι κρίσιμης σημασίας. Σε αυτή την αγορά εργασίας έχουν αποδείξει, αυτά τα 24 χρόνια λειτουργίας του το ΣΕΠΕ, και το Υπ. Εργασίας ότι όταν υπάρχει η πολιτική βούληση και σχέδιο δράσης μπορούν να παρέμβουν αποτελεσματικά. Ας μας επιτρέψουν λοιπόν να κάνουμε την δουλειά μας όπως πολύ καλά γνωρίζουμε προς όφελος της κοινωνίας και της αγοράς εργασίας.  

Οι δυσάρεστες εκπλήξεις από την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας δεν σταματούν εδώ. Με εγκύκλιο  που εξέδωσε την Πέμπτη το απόγευμα η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων έβαλε βόμβα στα θεμέλια των εργασιακών σχέσεων μετατρέποντας Υποχρεωτική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σε ατομική. Αλήθεια τι εξήγηση χρειάζεται ο όρος της KΣΣΕ «καθιερώνεται πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία με 40 ώρες εργασίας και δύο ημέρες ανάπαυσης σε όλα τα καταστήματα»; 

Με τέτοιες πρακτικές συνεχίζεται ένας κύκλος δυσφήμησης του Υπουργείου Εργασίας παρασύροντας σ αυτόν κ εμάς τους εργαζόμενους σ αυτό.   

 Εμείς ως ΑΡΣΥ καταγγέλλουμε αυτές τις πρακτικές και καλούμε τη Γενική Γραμματέα να ανακαλέσει την σκανδαλώδη αυτή εγκύκλιο.

 Συναδέλφισσες Συνάδελφοι

Ελπίζουμε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας και η ΟΣΥΠΕ να πάρουν επιτέλους θέση για τα όσα σοβαρά ζητήματα απασχολούν τον κόσμο της Εργασίας.

 Να καθαρίσει την τιμή και την υπόληψη των μελών του .

Να σταθεί στο πλευρό των 400.000 εργαζόμενων στον κλάδο του επισιτισμού.

 Εμείς της ΑΡΣΥ Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας δηλώνουμε παρόντες σε ένα αγώνα υπεράσπισης του κόσμου της εργασίας απέναντι τις συνεχείς αντεργατικές πολιτικές και πρακτικές της κυβέρνησης.

 

θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε δυναμικά αγωνιστικά και υπεύθυνα για να ανακτήσει ο συνδικαλισμός στο Υπουργείο μας την αξιοπρέπεια που του αξίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: