1 Ιουλ 2022

Ενημέρωση για τις μετακινήσεις συναδέλφων της Γενικής Γραμματείας Ενίσχυσης της Απασχόλησης

Για άλλη μια φορά διαπιστώνουμε ότι χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δίνεται  ότι η οργανωμένη συνδικαλιστική δράση μπορεί να μας προστατεύσει από τις αυθαιρεσίες της διοίκησης. 

Η δυναμική αντίδραση του συλλόγου Εργαζομένων στη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ Α.Ε.) μαζί με όσους τους στηρίξαμε με την ΑΡΣΥ να είναι ένας από αυτούς έφερε αποτέλεσματα. Αναστέλλετε, προς το παρών, η όλη διαδικασία. Είμαστε λοιπόν σε αναμονή ... 

Ένα άλλο ευχάριστο είναι ότι ο σύλλογος μας ενεργοποιήθηκε, έστω και κατόπιν εορτής. Εξέδωσε ανακοίνωση για τη μετακίνηση αυτή σήμερα ενώ αυτή είχε ακυρωθεί ήδη από εχθές.


 Η ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας:


Το έργο της διάλυσης των δομών του Υπουργείου μας μέσω των ανεύθυνων και αυταρχικών πολιτικών επιλογών συνεχίζεται σήμερα με αμείωτη ένταση. 

Έπειτα από την απόσχιση της Επιθεώρησης Εργασίας από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με ότι αυτό συνεπάγεται στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, η Πολιτική Ηγεσία για την υλοποίηση έργων του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), αποφάσισε τη μετακίνηση υπαλλήλων από τις Επιτελικές Δομές του Υπουργείου στη Δ.ΥΠ.Α. (πρώην ΟΑΕΔ), μέσω μιας πρωτοφανούς «ευέλικτης» διαδικασίας: την προσχηματική σύσταση ομάδας εργασίας. 

Στην πραγματικότητα η σύσταση αυτής της ομάδας εργασίας είναι μια «άτυπη» κατά τα λοιπά υποχρεωτική μετακίνηση υπαλλήλων στην ΔΥΠΑ, χωρίς την τήρηση των προβλεπόμενων διοικητικών διαδικασιών (ανοικτή εσωτερική πρόσκληση στελέχωσης και εκδήλωση ενδιαφέροντος προς υποστήριξη του έργου ΤΑΑ στον ΟΑΕΔ) και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η συναίνεση των υπαλλήλων. Δεδομένου ότι, η υπ. αρ. 58821/23-06-2022 απόφαση (έγγραφο;;;!!!) της Γενικής Γραμματέως Ενίσχυσης της Απασχόλησης που αφορά στη σύσταση Ομάδας Εργασίας, δια της οποίας εκτελείται μετακίνηση υπαλλήλων, 

  • δεν έχει εκδοθεί από τις καθ’ ύλην αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, 
  • δεν είναι εκτελεστή διοικητική πράξη, καθώς στερείται διοικητικού τύπου και νομίμου βάσεως,
  •  εκδόθηκε καθ’ υπέρβαση ισχύουσας νομοθεσίας (του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, του νόμου περί κινητικότητας, του νόμου περί επιτελικού κράτους, του νόμου για το ΕΣΠΑ 2021-2027, του νόμου για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του Οργανισμού του Υπουργείου, του νόμου «Δουλειές Ξανά» - αναδιάρθρωση και μετεξέλιξη του ΟΑΕΔ σε ΔΥΠΑ» κλπ), 
  •  υποκρύπτει μετακινήσεις, καθώς μια ομάδα εργασίας δεν μπορεί να είναι αποκλειστικής απασχόλησης και μάλιστα επ’ αόριστο,  διαταράσσει την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών μας, 
  •  οδηγεί στην σταδιακή αποδυνάμωση, αποστελέχωση και υποβάθμιση των Επιτελικών μας Υπηρεσιών,
  •  δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας στους υπαλλήλους, και 
  •  δεν «ρυθμίζει» μισθολογικά ζητήματα, ζητήματα κανονικών αδειών και λοιπών θεμάτων που αφορούν στους υπαλλήλους εφόσον αναφέρεται σε «συμμετοχή σε μια ομάδα εργασίας», 
 

δηλώνουμε ότι είμαστε ΚΑΘΕΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ σε τέτοιου είδους αυθαίρετες επιλογές και ανήκουστες εντολές! 

Η μετακίνηση των υπαλλήλων με αυτή τη διαδικασία καταστρατηγεί κάθε έννοια διαφάνειας και δεοντολογίας, οδηγώντας σε θεσμική παρακμή και ισοπέδωση το κράτος δικαίου. Καμία απόφαση δεν τίθεται στο απυρόβλητο. Ουδείς δικαιούται να ενεργεί αυθαίρετα, ανεξάρτητα και εκτός του πλαισίου που ορίζουν οι νόμοι. Δεν νοείται μετακίνηση οποιουδήποτε υπαλλήλου πέραν του θεσμικού πλαισίου και χωρίς προκήρυξη. 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ την Πολιτική Ηγεσία, για τις παράνομες και αναίτιες μετακινήσεις συναδέλφων μας. 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ τις αυθαίρετες και αυταρχικές επιλογές της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου μας, που αντί να στοχεύει στη σωστή και αμερόληπτη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού των Υπηρεσιών μας για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του έργου τους, συνεχίζει την αποδιοργάνωση και αποδυνάμωση των δομών και των υπηρεσιών μας αντιμετωπίζοντας το Υπουργείο στο σύνολό του ως λάφυρο εξουσίας. 

ΚΑΛΟΥΜΕ τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να σταματήσει τις παράνομες μεθοδεύσεις και λογικές υποτίμησης του ανθρώπινου δυναμικού του Υπουργείου μας και να προβεί στην ακύρωση της παράνομης αυτής «απόφασης». 

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ τους συναδέλφους και τους διαβεβαιώνουμε ότι θα είμαστε στο πλευρό τους για την αποτροπή της υλοποίησης της εν λόγω «απόφασης». 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΥΤΑΡΧΙΚΟ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, που έχει ως επιδιωκόμενο σκοπό, την αδιαφανή ιδιωτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, τη χειραγώγηση του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος, που στηρίζει φαινόμενα αυθαίρετης διαχείρισης του στελεχιακού δυναμικού σαν αυτό να αποτελεί «ιδιοκτησία» και στρεβλώνει κάθε έννοια δικαίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: