Σε ρεπορτάζ της efsyn με τίτλο "Ποιοι καρφώνουν ελέγχους στον Πειραιά;" περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και οι καταγγελίες συναδέλφων που όπως φαίνεται δεν τις έχει προσέξει η διοικητική ιεραρχία αν και της έχουν τεθεί.
Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ της Χριστίνα Κοψίνη :
Στα χέρια του νέου διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας, Γ. Τζιλιβάκη, αλλά και της διοικητικής ιεραρχίας του τ. ΣΕΠΕ βρίσκεται εδώ και μέρες υπηρεσιακή αναφορά τεσσάρων επιθεωρητών του Πειραιά με σοβαρότατες καταγγελίες.
Σε συνέχεια πολλών προφορικών ενημερώσεων τέσσερις επιθεωρητές από τον Κεντρικό Τομέα Πειραιά καταγράφουν αναλυτικά ότι επιχειρήσεις με συστηματικά υποδηλωμένη εργασία κατορθώνουν να εξασφαλίζουν πληροφόρηση για τις ημέρες και τις ώρες διενέργειας των ελέγχων που πραγματοποιούν οι επιθεωρητές.
Πρόκειται για δεκάδες επιχειρήσεις από τον τομέα του επισιτισμού που συνήθως δηλώνουν ότι απασχολούν το προσωπικό τους 2, 4 ή 8 ώρες εβδομαδιαίως και μόλις πληροφορηθούν ότι θα ελεγχθούν από την Επιθεώρηση σπεύδουν να κάνουν τις αναγκαίες διορθώσεις στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Ενδεχομένως οι ίδιες που διαμαρτύρονται ότι δεν βρίσκουν «προσωπικό με δεξιότητες» όταν ασφαλίζουν το προσωπικό που δουλεύει 8ωρο για 2 ώρες έναντι ολίγων «μαύρων» στο χέρι.
Οι επιθεωρητές στην αναφορά τους επισυνάπτουν τα ΑΦΜ 31 επιχειρήσεων οι οποίες, όπως αποδεικνύεται από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, είτε τροποποιούν τα προγράμματα εργασίας τους εικονικά όταν κάποιος τους πληροφορεί για τον έλεγχο, είτε δηλώνουν τα πραγματικά προγράμματα εργασίας, χωρίς όμως να καταβάλλουν τις νόμιμες αποδοχές.
Οι «πληροφοριοδότες» φαίνεται να διευκολύνονται και από την εντολή της αρμόδιας περιφερειακής διεύθυνσης που ζητά την «κατάθεση του μηνιαίου προγράμματος ελέγχων», το οποίο «πρέπει να τηρείται αυστηρά» ώστε «οι έλεγχοι να γίνονται αποκλειστικά τις ημέρες που δηλώνονται στο μηνιαίο πρόγραμμα».
Μετάθεση
Και κάπου εδώ αρχίζουν τα ακόμη πιο περίεργα. Την ίδια ημέρα που δημοσιοποιήθηκε η αναφορά των επιθεωρητών για περίεργα φαινόμενα «μαζικών προσαρμογών στη νομιμότητα», ο επιθεωρητής Αλέξανδρος Κυτίνος πληροφορείται ότι μετατίθεται αιφνιδίως από τον κεντρικό τομέα στον τομέα Επιθεώρησης Εργασίας Κερατσινίου. Είναι ένας από τους τέσσερις τολμηρούς επιθεωρητές που συνυπογράφουν την αναφορά. Η συλλογικότητα «Αντί-Λογος» με ανάρτηση της στο διαδίκτυο ζητεί από τους συλλόγους των υπαλλήλων και των επιθεωρητών καθώς και από την ΑΔΕΔΥ να τοποθετηθούν ξεκάθαρα απέναντι σε μια μετακίνηση που έχει χαρακτηριστικά δίωξης.
Ο υπουργός Εργασίας τι λέει γι’ αυτές τις καταγγελίες; Kαι ο κ. Τζιλιβάκης τι απαντά όταν οι τέσσερις επιθεωρητές δηλώνουν ότι «αντί για επιβράβευση, οι υπάλληλοι της υπηρεσίας δέχονται κριτική και υπάρχει απαίτηση να μη γίνεται έλεγχος ξανά σε όσες επιχειρήσεις εντοπίζονται να παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία (αντί για το προφανές, να απαιτηθεί ο επανέλεγχος των συγκεκριμένων επιχειρήσεων προκειμένου να διαπιστωθεί η συμμόρφωσή τους με την εργατική νομοθεσία);»
Η άκρως ενδιαφέρουσα αναφορά των τεσσάρων επιθεωρητών αποδεικνύει ότι στο τ. ΣΕΠΕ υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι που τολμούν και θέτουν τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων. Δεν κάμπτονται ούτε από τον φόβο που προκαλεί η αναγκαστική τριβή με την παραβατικότητα, ούτε από το δέλεαρ που προκαλεί σε άλλους το νέο οργανόγραμμα για τις νέες θέσεις ευθύνης στον τ. ΣΕΠΕ με αντάλλαγμα τη σιωπή.
Γιατί και εδώ υπάρχουν δύο όψεις. Να τι καταγγέλλει ο Σύλλογος της Τράπεζας Πειραιώς για καταστήματα στη βόρεια Ελλάδα:
«Μόλις από τις πρώτες μέρες εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας, εμφανίστηκαν οι πρώτες καταγγελίες για διευθυντικά στελέχη που «παροτρύνουν» τους εργαζόμενους να δηλώσουν τη νόμιμη ώρα αποχώρησης στο σύστημα και να συνεχίσουν την εργασία τους εκτός ωραρίου. Η Επιθεώρηση Εργασίας, στην οποία ζητήθηκε πρόσφατα η διενέργεια σχετικών ελέγχων, δεν ανταποκρίθηκε, εμφανίζοντας την ίδια ραθυμία που τη διακρίνει τα τελευταία χρόνια ως προς την επιβολή της νομιμότητας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΕΥΤΠΕ με αφορμή την πανηγυρική επίσκεψη του πρωθυπουργού σε κατάστημα της Πειραιώς με αφορμή την έναρξη εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
Αλήθεια σε ποια από τις δύο όψεις έχει στραμμένο το βλέμμα του ο νέος διοικητής της Επιθεώρησης Εργασίας; Στην ενθάρρυνση των τολμηρών επιθεωρητών ή στην αποσιώπηση και στις ίσες αποστάσεις; Και ποιο σήμα δίνει στην υπηρεσία με τη δυσμενή μετακίνηση του καταγγέλλοντος;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου