11 Νοε 2015

Εργοδοτικός FAN-ατισμός

Πηγή: efsyn.gr
Όπως προκύπτει από μαρτυρίες και αγωγές πρώην εργαζομένων της αλυσίδας Pizza Fan, εκτός από την εξάντληση του μνημονιακού οπλοστασίου εις βάρος τους, οι εργοδότες είχαν κάνει επιστήμη την εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή μέσω του φραντσάιζ

Πώς θα σας φαινόταν αν, εκτός από ζαμπόν και τυρί, η πίτσα που παραγγέλνετε από αλυσίδα ντελίβερι, περιείχε και κάποια αόρατα συστατικά;
Όπως απλήρωτη υπερ-εργασία -ούτε λόγος για κυριακάτικα, νυχτερινά και επιδόματα· μεροκάματα του τρόμου, για να παραδοθεί γρήγορα χωρίς να παρέχονται -όπως οφείλεται- μέσα ατομικής προστασίας, καύσιμα, έξοδα συντήρησης οχήματος που βαραίνουν τον διανομέα-καμικάζι· εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή με τη μέθοδο της ημι-ανασφάλιστης εργασίας, κοινώς «σε δηλώνω 16 ή 20 ώρες και δουλεύεις 40, 50, όταν και όσο θέλω»· εργοδοτικό εκφοβισμό και διαρκείς πιέσεις για μειώσεις μισθών, μέχρι να συμπιεστούν στο κατώτατο μνημονιακό 3 ευρώ την ώρα, με μισά ένσημα· καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας, υποκαταστήματα που ανοιγοκλείνουν και αλλάζουν χέρια και διεύθυνση, αφήνοντας φέσια, απλήρωτες αποζημιώσεις και μισθούς στην υγειά των απολυμένων κορόιδων· τέλος, ένα «έξυπνο» ηλεκτρονικό σύστημα παραγγελιών που διαχειρίζεται η μητρική εταιρεία και ενημερώνει για τις ιδιαιτερότητες του πελάτη, όχι μόνο για την παραγγελία, αλλά και για άλλες λεπτομέρειες και ιδίως, αν ζητάει επίμονα απόδειξη.
Αλλιώς η πίτσα ενίοτε φτάνει χωρίς απόδειξη, με τη δικαιολογία ότι δήθεν την «ξέχασε» ο διανομέας...
Τα παραπάνω αποτελούν στοιχεία της δικογραφίας σε αγωγές που έχουν καταθέσει απολυμένοι από υποκατάστημα μεγάλης αλυσίδας πίτσας που λειτουργεί με τη μέθοδο του φραντσάιζ.
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν το πρωτοβάθμιο σωματείο ΣΒΕΟΔ (Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου) και η Επιτροπή Εργαζομένων Pizza Fan (pizzafanworkers.wordpress.com) το φραντσάιζ ή αλλιώς δικαιόχρηση αποδεικνύεται μια νομιμοφανής, αλλά αδιαφανής μέθοδος που βολεύει ιδιαίτερα τους μπαταχτσήδες εργοδότες.
Αφήνει τη μητρική εταιρεία στο απυρόβλητο και υποχρεώνει τους απλήρωτους να διεκδικούν τα οφειλόμενα από τους υποκαταστηματάρχες-«φραντσαϊζάδες» με μακρόχρονες, δαπανηρές και ψυχοφθόρες νομικές διαδικασίες. Ακόμα και αν δικαιωθούν, δύσκολα εισπράττουν τα ποσά που επιδικάζονται, αφού οι εταιρείες-φραντσάιζ έχουν γίνει... καπνός μαζί με τα δεδουλευμένα τους.
Τις μεθόδους αυτές περιγράφουν με μαρτυρίες τους στην «Εφ.Συν.» απολυμένοι διανομείς από υποκατάστημα φραντσάιζ της αλυσίδας Pizza Fan στην Κυψέλη.
Η πιτσαρία της οδού Τήνου έκλεισε πριν από ένα χρόνο, με την αιτιολογία του μειωμένου τζίρου, για να ανοίξει δύο δρόμους παρακάτω από την ίδια αλυσίδα.
Στην πραγματικότητα, υποστηρίζουν οι απολυμένοι, το υποκατάστημα έκλεισε, με σκοπό να ξεφορτωθεί το προσωπικό, ιδιαίτερα τους διανομείς που διεκδικούσαν συλλογικά τα δικαιώματά τους, αρνούνταν να υπογράψουν νέες συμβάσεις με μειώσεις μισθών και είχαν συνδικαλιστική δράση, όντας οργανωμένοι στο ομοιεπαγγελματικό σωματείο ΣΒΕΟΔ.
Εξι διανομείς έχουν καταθέσει αγωγές κατά της ομόρρυθμης εταιρείας των 3 πρώην εργοδοτών τους, διεκδικώντας διαφορές δεδουλευμένων και αποζημιώσεων ύψους 176.000 ευρώ και μισθούς υπερημερίας, προσβάλλοντας τις απολύσεις ως καταχρηστικές.
Οι αθέμιτες εργοδοτικές πρακτικές και η εισφοροδιαφυγή έχουν καταγγελθεί στο ΙΚΑ και στην Επιθεώρηση Εργασίας, ωστόσο δεν έχουν ακόμα επιβληθεί πρόστιμα από την τελευταία.
Η φοροδιαφυγή μέσω παραγγελιών που φεύγανε από το κατάστημα χωρίς απόδειξη αναφέρεται σε ένορκες βεβαιώσεις των εναγόντων και συναδέλφων τους.
Η μία αγωγή εκδικάζεται μετά από αναβολές 11 Νοεμβρίου στο Ειρηνοδικείο Αθηνών και ακολουθεί δεύτερη δίκη τον Μάρτιο στο Πρωτοδικείο Αθηνών.
Το κλείσιμο του υποκαταστήματος, μας λένε οι εργαζόμενοι, ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά 31 Οκτωβρίου. Την 1η Νοεμβρίου γίνεται λύση και εκκαθάριση της επιχείρησης, ένδειξη -σύμφωνα με την αγωγή- ότι το λουκέτο ήταν προσχεδιασμένο.
Το προσωπικό υποχρεώνεται να υπογράψει καταγγελία σύμβασης, με δέλεαρ την αποπληρωμή Οκτωβρίου. Οι έξι διανομείς δεν την υπογράφουν.
«Συναδέλφισσες, ακόμα και μία έγκυο πέντε μηνών, τις υποχρέωσαν στα κεντρικά της Pίzza Fan να υπογράψουν ότι δεν έχουν καμία απαίτηση από την εταιρεία. Δεν τους έδωσαν καν αντίγραφο τι υπέγραψαν», μας λέει ο Μάνο, διανομέας με 13 χρόνια προϋπηρεσία, του οποίου η σύμβαση με ωρομίσθιο 7,10 ευρώ, λόγω τριετιών, θεωρήθηκε ακριβή.
«Μας πίεζαν να υπογράψουμε νέα σύμβαση με το κατώτατο ωρομίσθιο που ήταν κοινή για όλα τα φραντσάιζ. Εμείς αρνούμασταν».
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους η δικαιολογία του μειωμένου τζίρου καταρρίπτεται από τις κρυφές εισπράξεις που έφερναν στα ταμεία, ένα 30% -όπως μας λένε- χωρίς απόδειξη, καταγγελία για την οποία προσκομίζουν έγγραφα ντοκουμέντα (στη διάθεση της «Εφ.Συν.»)
«Εχουμε έγγραφες αποδείξεις από το ίδιο το σύστημα της εταιρείας ότι δουλεύαμε διπλάσιες ώρες από τις δηλωμένες, από τη συγκεντρωτική λίστα με τις παραγγελίες που εκτελούσε ο καθένας από εμάς, από τις οποίες προκύπτει και ο πραγματικός τζίρος που παραδίδαμε», μας λέει ο Βλαντιμίρ.
Οι έξι διανομείς που διεκδικούν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις είναι μετανάστες εργάτες από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, δραστήρια μέλη του ΣΒΕΟΔ, στοχοποιημένοι εξαιτίας της συνδικαλιστικής τους δράσης και της αλληλέγγυας στάσης τους.
Οι ιστορίες τους είναι κομμάτι της μεγάλης εικόνας της απλήρωτης και αδήλωτης εργασίας που αφορά εκατομμύρια εργαζόμενους.
Μελέτες του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ εκτιμούν ότι 2 εκατομμύρια εργαζόμενοι πληρώνονται περιστασιακά με «μαύρα» και πάνω από 1 εκατομμύριο είναι απλήρωτοι από 1 ως 15 μήνες.
Ο πλήρης φάκελος της υπόθεσης έχει παραδοθεί στην ευρωβουλευτή Κωνσταντίνα Κούνεβα, η οποία έθεσε το ζήτημα της απλήρωτης και αδήλωτης εργασίας σε συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται άμεση θεσμική και πολιτική παρέμβαση.
Στο ίδιο πλαίσιο οι συνεργάτες της Κ. Κούνεβα συναντιούνται σήμερα με τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ και προγραμματίζουν επαφές με εκπροσώπους ελεγκτικών μηχανισμών με συγκεκριμένες προτάσεις.\
Η άποψη της εταιρείας: επικοινωνήσαμε επανειλημμένα με τη μητρική εταιρεία Pizza Fan, (Fanatics Pizza Food Deliveries LTD, με έδρα την Κύπρο), υπό το εμπορικό σήμα της οποίας λειτουργούσε το υποκατάστημα που έκλεισε με σύμβαση φραντσάιζ.
Ο οικονομικός διευθυντής Δ. Ηλιόπουλος αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση, λέγοντας ότι δεν αφορά την αλυσίδα, προσπερνώντας τις δημοσιευμένες καταγγελίες του σωματείου ΣΒΕΟΔ ως αβάσιμες.
Σύμφωνα πάντως με ένορκες βεβαιώσεις αντίστοιχες μεθόδους, όπως την ημι-ανασφάλιστη εργασία, εφάρμοζαν και άλλα υποκαταστήματα της αλυσίδας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα κατάστημα φραντσάιζ στον Κεραμεικό που έκλεισε με παρόμοιες διαδικασίες, αφήνοντας μεταξύ άλλων απλήρωτο διανομέα, που αν και δικαιώθηκε δικαστικά δεν εισέπραξε ποτέ τα δεδουλευμένα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: