13 Νοε 2022

Ανακοίνωση ΑΡΣΥ για εκλογές Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

 Την Τρίτη 22/11/2022 πραγματοποιούνται μετά από 5 σχεδόν χρόνια οι εκλογές του Συλλόγου μας για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων στην Ομοσπονδία Συλλόγων Υπ. Εργασίας (ΟΣΥΠΕ).

Ως ΑΡΣΥ όλο το προηγούμενο διάστημα της βολικής αφωνίας της διοίκησης του σωματείου μας ήμασταν παρόντες. Ήμασταν εδώ με προτάσεις και ουσιαστικές παρεμβάσεις στα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίσαμε και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε στο Υπουργείο. Ασκήσαμε κριτική και καυτηριάσαμε τη συστηματική απουσία, απραξία, αφωνία και έλλειψη ενημέρωσης της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του Συλλόγου μας απέναντι στα μικρά και στα μεγάλα προβλήματα. Όμως ποτέ δεν μείναμε στη στείρα κριτική και στην μικροπολιτική αντιπαράθεση. Μέλημά μας ήταν και είναι να δίνονται λύσεις στα προβλήματα. Και για να δοθούν αυτές οι λύσεις, παλέψαμε και πολλές φορές κερδίσαμε μικρές νίκες.

Η κριτική μας εστίασε στην ολοκληρωτική απουσία του Συλλόγου μας από κάθε δράση, είτε αυτή αφορούσε τα καθημερινά προβλήματα μας στους χώρους δουλειάς και τις συνθήκες εργασίας μας είτε τα κεντρικά προβλήματα των δημοσίων υπαλλήλων είτε πολύ περισσότερο όλα τα ζητήματα που προέκυψαν και προκύπτουν από την αντεργατική αντίληψη και συμπεριφορά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου. Η στάση αυτή του Συλλόγου, που στην πράξη έδωσε εν λευκώ στήριξη στις επιλογές της πλέον αντεργατικής πολιτικής ηγεσίας που γνώρισε το Υπουργείο Εργασίας, αν μη τι άλλο, υποδηλώνει, ή αδιαφορία απέναντι στα προβλήματα ή βεβαιότητα από ΠΑΣΚΕ –ΔΑΚΕ ότι είναι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες των συλλογικών οργάνων του Υπουργείου μας.

 Ας θυμηθούμε,λοιπόν, αρχίζοντας από τα σοβαρά ζητήματα:

  1. Αντεργατικός Ν. 4008/2021: απόσχιση – «ανεξαρτητοποίηση» της Επιθεώρησης Εργασίας από το Υπουργείο με αδρά αμειβόμενο Διοικητή και Συμβούλιο Διοίκησης, κατάργηση 8ωρου, θεσμοθέτηση Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα.
  2. Δημιουργία της περιβόητης γραμμής 1555 που στοίχισε 12 εκατομμύρια ευρώ για μια υπηρεσία που ήδη εκτελούσε ο ΣΕΠΕ,
  3. Μετονομασία του ΟΑΕΔ σε ΔΥΠΑ με Διοικητή και Υποδιοικητές επίσης golden boys,
  4. Χέρι στο ΜΤΠΥ που μετατρέπεται σε τζογαδόρο των εισφορών μας και πάλι με Διοικητή golden boy,
  5. Άλωση του ΕΦΚΑ με ιδιώτες διευθυντές και εργαζόμενους υπό διαπόμπευση και ασφυκτικό έλεγχο.

Φυσικά δεν ξεχνάμε τα «σκόιλ ελικίκου», τις στρατιές των μετακλητών, τις μεγάλες αποκλίσεις στις αποδοχές παλαιών και νέων συναδέλφων, τις απευθείας αναθέσεις, την επαναφορά των εργολάβων σε καθαριότητα – φύλαξη, τις συνθήκες ασφάλειας και υγείας στην εργασία μας (στοίβαξη των εργαζομένων σε γραφεία 2χ2, γραφεία – τουαλέτες μέσα στη βρωμιά και την δυσωδία). Τελευταίο κατόρθωμα και η εγκατάσταση συστήματος βιντεοπαρακολούθησης σε όλους τους ορόφους του Υπουργείου μας.

Ας πούμε την αλήθεια. Δεν ήταν η Πανδημία ή κάποιος άλλος λόγος που δεν προχώρησε ο Σύλλογος σε εκλογές πριν λήξει η θητεία του και διόρισε προσωρινό Δ.Σ. μήνες μετά την λήξη της θητείας. Να μην χρησιμοποιούνται ως άλλοθι. Δεν υπάρχουν άλλοθι για την προκήρυξη των εκλογών του Συλλόγου στο παρά πέντε, υπό τον φόβο του ενδεχόμενου  αποκλεισμού του από την  ΟΣΥΠΕ και την ΑΔΕΔΥ.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Οι εκλογές του Συλλόγου μας αποφασίστηκαν μια μέρα μετά την μεγαλειώδη κινητοποίηση του κόσμου της εργασίας όπου φωνάξαμε μαζικά και δυναμικά ΦΤΑΝΕΙ ΩΣ ΕΔΩ διεκδικώντας εργασία με δικαιώματα. Από τις κινητοποιήσεις αυτές απουσίαζε για μια ακόμη φορά η Διοίκηση του Συλλόγου μας. 

Οι εκλογές αυτές γίνονται σε μια δύσκολη συγκυρία για ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους και για όλη την Κοινωνία. Οι εργαζόμενοι και τα ελληνικά νοικοκυριά υποφέρουν. Η ανεξέλεγκτη πλέον αισχροκέρδεια και η ακρίβεια απλώνεται σε όλα τα μέτωπα: στην ενέργεια, στα καύσιμα, στα τρόφιμα-σούπερ μάρκετ, στα βασικά υλικά αγαθά των οικογενειακών προϋπολογισμών διαλύοντας το στοιχειώδες βιοτικό μας επίπεδο. Οι μισθοί μας εξανεμίζονται από την ακρίβεια.

Εμείς οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, 12 χρόνια τώρα, όχι μόνο δεν είδαμε καμιά αύξηση στον μισθό μας, αλλά οι περικοπές έφτασαν ακόμα και στο 40%, ενώ οι μισθοί των νεοδιόριστων συναδέλφων μας είναι κυριολεκτικά της πλάκας. Εδώ και τέσσερα χρόνια η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όχι μόνο δεν σκέφτεται να αυξήσει τους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, αλλά αντίθετα μας στοχοποιεί στο πλαίσιο του κοινωνικού αυτοματισμού.

Εμείς και σε αυτές τις εκλογές λέμε ΦΤΑΝΕΙ ΩΣ ΕΔΩ!!!

Είναι στο χέρι μας να ανακτήσουμε όσα μας ανήκουν!

Διεκδικούμε :

  • Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου.
  • Άμεση  Ολοκλήρωση του νέου Οργανισμού και κρίσεις των υπαλλήλων με αξιοκρατία και διαφάνεια για τις θέσεις ευθύνης.
  • Αξιοποίηση του σταθερού και μόνιμου προσωπικού του δημόσιου τομέα με τον δραστικό περιορισμό των εξωτερικών αναθέσεων σε συμβουλευτικές εταιρείες και δικηγορικά γραφεία, καθώς και την κατάργηση κάθε διάταξης που προβλέπει την κάλυψη θέσεων ευθύνης με στελέχη από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις (περίπτωση ΕΦΚΑ)
  • Ανάκτηση κρίσιμων λειτουργιών της δημόσιας διοίκησης, όπως η έκδοση και η απονομή συντάξεων που εκχωρήθηκαν σε φορείς της ιδιωτικής οικονομίας.
  • Εθνικοποίηση στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων όπως η ΔΕΗ.
  • Ενίσχυση του κοινωνικού κράτους ιδιαίτερα στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της πρόνοιας.
  • Κατάργηση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος της επικουρικής ασφάλισης που θέτει σε κίνδυνο τις συντάξεις των σημερινών εργαζομένων.
  • Καταπολέμηση των ανισοτήτων με φορολόγηση του μεγάλου πλούτου και της υψηλής κερδοφορίας.
  • Επαναφορά των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών με κατάργηση του αντισυνδικαλιστικού νόμου Χατζηδάκη (4808/2021) και της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

·        Ακύρωση του σχεδιασμού για την κατασκευή κυβερνητικού πάρκου και τη μετεγκατάσταση των υπουργείων στο χώρο της Πυρκάλ.

  • Ακύρωση κάθε σκέψης, σχεδίου και εφαρμογής ενεργειών που βάζουν χέρι στην δική μας περιουσία το ΜΤΠΥ.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Ως ΑΡΣΥ, για όλα τα παραπάνω και για πολλά περισσότερα, έχουμε τη βεβαιότητα ότι ήρθε πια η ώρα να πούμε ΤΕΛΟΣ σε ότι μέχρι σήμερα μας έχει πληγώσει και διχάσει. Ήρθε η ώρα ο Σύλλογός να βγει από την αδράνεια και την αφωνία. Να επανασυνδεθεί ενεργά με το κεντρικό δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα και τις διεκδικήσεις του. Να ασκήσει το ρόλο του μέσα στο Υπουργείο με δράσεις, παρεμβάσεις και θέσεις που θα μας καθιστούν ορατούς στις πολιτικές ηγεσίες και θα στηρίζουν τα δίκαια αιτήματά μας, ενώ παράλληλα  θα επιλύει μικρά και μεγάλα ζητήματα που ανακύπτουν στο χώρο εργασίας μας.

Αυτά άλλωστε επιδιώξαμε ως ΑΡΣΥ όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ο ρόλος μας, όπως και ο ρόλος της κάθε παράταξης, δεν είναι να υποκαθιστά θεσμικά το Σύλλογο. Εμείς θέλουμε ο Σύλλογος μας να αλλάξει ρότα και νοοτροπία, να ξεφύγει από τις γραφειοκρατικού τύπου αντιλήψεις σε ότι αφορά τη λειτουργία του, να συνδεθεί με τη βάση των εργαζομένων, να συνομιλεί ευθέως και χωρίς περιστροφές με τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες, αλλά και να διεκδικεί αγωνιστικά.

 

Σε όλα αυτά δεσμευόμαστε να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις. 

Σας καλούμε λοιπόν να στηρίξετε και να ψηφίσετε το ψηφοδέλτιο της ΑΡΣΥ.

Σας προσκαλούμε να επανεκκινήσουμε ΜΑΖΙ όλες και όλοι τον Σύλλογό μας ενωτικά και αφήνοντας έξω από την κάλπη κομματικές ή άλλες σκοπιμότητες.


 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: