9 Νοε 2022

Εγκατάσταση συστήματος βινεοεπιτήρησης στο Υπουργείο Εργασίας;

 Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

με μεγάλη έκπληξη είδαμε εργασίες εγκατάστασης καμερών στους ορόφους του κεντρικού κτηρίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Σε ερωτήσεις μας για το τι είναι αυτό, ποιος το αποφάσισε και ποια η ανάγκη εγκατάστασης τους, πήραμε τη γενική απάντηση ότι έχουν διαπιστωθεί κλοπές και κάποιοι αποφάσισαν πως η ηλεκτρονική επιτήρηση των χώρων εργασίας μας είναι ο πιο πρόσφορος τρόπος αντιμετώπισης του επικαλούμενου προβλήματος.

Μετά από αναζήτηση στη diavgeia.gov.gr διαπιστώσαμε ότι έχει υπογραφεί σύμβαση στις 22-09-2022 για την προμήθεια και τοποθέτηση οκτώ (8) καμερών ασφαλείας, αντικατάσταση μιας ήδη υπάρχουσας, καταγραφικού μηχανήματος και επαναπρογραμματισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών σε ορόφους του κεντρικού κτιρίου του Υπουργείου επί της οδού Σταδίου. Επίσης ότι η εγκατάσταση και η λειτουργία του συστήματος επιτήρησης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών ήτοι έως τις 22-11-2022. 

Πραγματικά αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο δεν έχουν προηγηθεί οι προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα πριν αποφασιστεί η σύναψη της σύμβασης και της ανάληψης της δαπάνης με δημόσιο χρήμα. Προκύπτουν λοιπόν τα παρακάτω εύλογα ερωτήματα:

  • Έχει το Υπουργείο εκπονήσει μελέτη εκτίμησης αντικτύπου σχετικά με την προστασία των δεδομένων; 
  •    Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη επιπτώσεων και καθοριστεί από αυτήν η θέση εγκατάστασης των καμερών 
  • Με ποία επιχειρήματα έχει κριθεί ότι η βιντεοεπιτήρηση είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για την αντιμετώπιση του προβλήματος «κλοπών»; 
  •  Οι κάμερες θα λαμβάνουν και εικόνα και ήχο; (να σημειώσουμε εδώ ότι η καταγραφή ήχου σε χώρους εργασίας απαγορεύεται ρητά) 
  •  Ποιοι θα έχουν πρόσβαση στα προσωπικά μας δεδομένα που θα συλλέγουν οι κάμερες και για πόσο χρονικό διάστημα θα αποθηκεύονται αυτά; 

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι τόσο εμείς ως εργαζόμενοι όσο και ο Σύλλογός μας δεν έχουμε ενημερωθεί ούτε για τα συμβάντα κλοπής αλλά ούτε και για τις λύσεις που αποφάσισαν αυτοί που τις αποφάσισαν.

Συγκεκριμένα δεν έχουμε ενημερωθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 27 του ν 4624/19 για τον σκοπό τοποθέτησης των καμερών, τη συγκεκριμένη επιλογή της θέσης τους στους ορόφους και για το εάν τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και δεν έχουμε δώσει κανενός είδους συγκατάθεση. Καμία διαβεβαίωση δεν έχουμε ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν ενάντια στους εργαζόμενους π.χ. αξιολόγηση, γεγονός που είναι παράνομο και αντισυνταγματικό. 

Σε κάθε περίπτωση, η ξαφνική τοποθέτηση καμερών μας ανησυχεί και μας προβληματίζει ιδιαίτερα, όπως και το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου κινείται και σε αυτό το ζήτημα, εν κρυπτό όπως έχει κάνει σε πλείστες περιπτώσεις που αφορούν τους εργαζόμενους. Από την άλλη πλευρά όλο αυτό το διάστημα δεν έχουμε δει αντίστοιχα αντανακλαστικά σε βασικά και χρονίζοντα προβλήματα όπως πχ ασφάλειας (έξοδος κίνδυνου, ρελέ διαφυγής, κλπ) και υγείας τα οποία δυσχεραίνουν αποδεδειγμένα την καθημερινότητα των εργαζομένων.  

Ως ΑΡΣΥ, ζητούμε την άμεση παρέμβαση του Σωματείου, σύγκληση γενικής συνέλευσης και ενημέρωση των εργαζομένων, ενώ επιφυλασσόμαστε για κάθε δικαίωμα μας, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Είναι τουλάχιστον ανησυχητικό μέσα στο ίδιο το Υπουργείο Εργασίας που είναι αρμόδιο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων να καταπατούνται έτσι κατάφωρα τα δικαιώματα των εργαζομένων σ αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: