10 Νοε 2022

Αίτημα του Ανεξάρτητου Ενωτικού Ψηφοδελτίου Υπουργείου Εργασίας στα ΥΣ για ταυτοποιήση εκλογέων με κωδικούς taxis

Οι συμμετοχή αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά και στα πειθαρχικά συμβούλια εργαζομένων αποτελεί εγγύηση της δημοκρατικής λειτουργίας τους. Ο αιρετός σε αντίθεση με τον ορισμένο από την διοίκηση είναι υποχρεωμένος να δίνει απολογισμό  έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο δημοκρατικός έλεγχος και η απαραίτητη διαφάνεια.

Ο συνδυασμός μας πρωτοστάτησε και απέσυρε - το ίδιο έπραξαν και όλοι οι άλλοι συνδυασμοί και μεμονωμένοι υποψήφιοι - τις υποψηφιότητες από τις εκλογές που είχαν προκηρυχθεί για τις 14.2.2022 διεκδικώντας:

·        Παράταση της θητείας των υφιστάμενων αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά και Πειθαρχικά Συμβούλια.

·        Μη διεξαγωγή ηλεκτρονικών εκλογών όπου υπηρετούν περισσότεροι από 40 υπάλληλοι.

·        Επαναπροκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων για ξεχωριστά Υπηρεσιακά και Πειθαρχικά Συμβούλια:

§  στην Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας,

§  στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

§  στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας

Παρά τις αντιδράσεις μας ο Υπουργός δεν έκανε αποδεκτό το αίτημα μας για παράταση της θητείας των υφιστάμενων αιρετών με αποτέλεσμα να λειτουργήσουν τα υπηρεσιακά συμβούλια του Υπουργείου Εργασίας χωρίς τη συμμετοχή σ αυτά αιρετών εκπροσώπων. Επιπροσθέτως και παρότι ο νόμος προβλέπει τη δυνατότητα και για δια ζώσης διεξαγωγή των εκλογών, τουλάχιστον για τους ψηφοφόρους που υπηρετούν στην έδρα του φορέα προκήρυξε και φέτος εκλογές για ένα υπηρεσιακό συμβούλιο με ηλεκτρονική ψηφοφορία για το σύνολο των ψηφοφόρων.

Δώσαμε, ως ΔΥ, μεγάλους αγώνες για να υπάρχουν εκπρόσωποι μας στα ΥΣ, για να αποτελούν τα μάτια και τα αυτιά των εργαζομένων. Οι δημοκρατικά εκλεγμένοι/ες εκπρόσωποί μας διασφάλιζαν την διαφάνεια και την ορθή λειτουργία των ΥΣ. Δεν πρέπει να απεμπολήσουμε την κατάκτησή μας αυτή!

Για όλους αυτούς τους λόγους εμείς ως Ανεξάρτητο Ενωτικό Ψηφοδέλτιο θα συμμετέχουμε στις εκλογές της 30ης Νοεμβρίου 2022 αλλά απαιτούμε η ταυτοποίηση του κάθε εκλογέα να γίνεται, επιπροσθέτως της ακριβούς εξατομικευμένης διαδικτυακής διεύθυνσης που έχει λάβει, με τη χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Κεφάλαιο ΣΤ του Μέρους Α του ν. 4727/2020 (Taxisnet) ώστε να επιβεβαιώνεται η ταυτοπροσωπία του.

Γνωρίζουμε ότι αυτή  η επιλογή είναι εφικτή στο σύστημα «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ», και καλούμε τη διοίκηση να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε με τον τρόπο αυτό να διασφαλίσει το κύρος της διαδικασίας και να την θωρακίσει από την όποια κακόβουλη κριτική .

2 σχόλια:

Αντί-Λογος είπε...

Και αν η διοίκηση δεν κάνει δεκτό το αίτημα σας, τι θα κάνετε; Νίκος Μποσινακος

Ανώνυμος είπε...

Αν πλαγίως ρωτάς αν θα αποσύρουμε υποψηφιότητες νομίζω ότι από την ανακοίνωση, αλλά και όπως συζητήσαμε όταν σε ενημέρωσα για την πρότασή μας είναι ξεκάθαρο ότι θα συμμετέχουμε στις εκλογές. Ο θεσμός του αιτρετου εκπροσώπου στα Υπηρεσιακά και στα Πειθαρχικά συμβούλια είναι πολύ σοβαρός και παραιτούμαστε του δικαιώματός μας. Άλλωστε γνωρίζαμε τις προθέσεις του υπουργού πολύ πριν υποβάλουμε υποψηφιότητες όλοι μας. Παπαδημητρίου Σταυρούλα