11 Νοε 2022

Το νέο πλαίσιο για την τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα, νέες αρμοδιότητες στην επιθεώρηση εργασίας

Υπεγράφη από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη η ΚΥΑ 105583/2022 - ΦΕΚ 5747/Β/9-11-2022 για την παροχή εξ’ αποστάσεως εργασίας με τηλεργασία μετά από αίτηση του εργαζομένου, που εξειδικεύει τις σχετικές ρυθμίσεις του νόμου 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας (άρθρο 67). Το νέο πλαίσιο θα ξεκινήσει να ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2023, όπως ήδη προβλέπεται και για τους εργαζομένους στο δημόσιο τομέα.

Στην ΚΥΑ προσδιορίζονται οι παθήσεις των εργαζόμενων που θα μπορούσαν να τεκμηριώσουν κίνδυνο της υγείας τους που μπορεί να αποφευχθεί αν τηλεργάζονται. Περιγράφεται επίσης η διαδικασία μέσω της οποίας υποβάλλεται η αίτηση (για παροχή τηλεργασίας) του εργαζόμενου προς τον εργοδότη καθώς και η διαδικασία επίλυσης διαφοράς σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν αποδεχθεί την αίτηση. 

Όπως είχαμε δει και στο σχέδιο της ΚΥΑ που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στην περίπτωση απόρριψης του αιτήματος, ο εργαζόμενος δύναται να αιτηθεί την επίλυση της διαφοράς από την Επιθεώρηση Εργασίας, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 38 του ν. 3996/2011 (Α' 170).  Καλά το άρθρο 38 του ν 3996/11 προφανώς είναι τυπογραφικό λάθος το άρθρο 3Β θα ήθελαν να γράψουν αλλά .. ας μην μείνουμε σ αυτό αλλά στην επιτροπή που εισάγει η ΚΥΑ που προβλέπει:

3.Στο πλαίσιο εξέτασης των λόγων απόρριψης της παρ. 1, συστήνονται, με απόφαση του Διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας, μία ή περισσότερες τριμελείς επιτροπές που αποτελούνται από:

α) ένα (1) μέλος ΔΕΠ ΑΕΙ Ιατρικής Σχολής, ως Πρόεδρος,

β) ένα (1) μέλος ΔΕΠ ΑΕΙ στο γνωστικό αντικείμενο της Διοίκησης Επιχειρήσεων και

γ) έναν (1) Ιατρό που κατέχει την ειδικότητα της Ιατρικής της Εργασίας.

Οι επιτροπές αυτές είναι αρμόδιες για την υποβολή Έκθεσης στην Επιθεώρηση Εργασίας, με την οποία δια-πιστώνουν τη βασιμότητα ή μη των λόγων απόρριψης του αιτήματος που περιγράφονται στην παρ. 1. Η Έκθεση αυτή υποβάλλεται υποχρεωτικά στην Επιθεώρηση Εργασίας πριν την έκδοση του Πορίσματος της παρ. 6 του άρθρου 38 του ν. 3996/2011.

 

Τώρα που θα έχουν έδρα οι επιτροπές ποιοι θα αναλάβουν τον ρόλο της γραμματειακής τους υποστήριξης και πως θα γίνεται η αλληλογραφία με τις κατά τόπους επιθεωρήσεις θα τα δούμε .... στην πράξη. 

Το σίγουρο είναι ότι άλλο ένα βάρος έρχεται να προστεθεί  στην βολική πλάτη  της Επιθεώρησης Εργασίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: