16 Απρ 2020

Δημοσιεύτηκε η απόφαση για την επιβολή προστίμων σε εργοδότες που απασχολούν εργαζομένους των οποίων έχουν αναστείλει την σύμβαση εργασίας

Σήμερα επιτέλους δημοσιεύτηκε η απόφαση (η υπ’ αριθ. 14675/469 ΦΕΚ 1378 Β’ – 14/4/2020) για την επιβολή προστίμων σε εργοδότες που απασχολούν εργαζομένους των οποίων  έχουν αναστείλει την  σύμβαση εργασίας τους  σε πληττόμενες βάσει ΚΑΔ επιχειρήσεις, σε επιχειρήσεις που κλείνουν προσωρινά με κρατική εντολή . 

Βέβαια όπως θα δείτε και στην εικόνα που ακολουθεί η απόφαση αυτή δημοσιεύτηκε μόλις σήμερα δηλαδή Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου  άρα οι σχετικοί έλεγχοι θα ξεκινήσουν μετά το Πάσχα αν και καθημερινά στις υπηρεσίες μας δεχόμαστε πλήθος καταγγελιών εργαζομένων που αν και η εργασιακή τους σχέση έχει ανασταλεί πιέζονται από τους εργοδότες να παρέχουν εργασία. Βλέπε εδώ σχετικό δημοσίευμα



 Η απόφαση αυτή αναλυτικά προβλέπει


1.  Απασχόληση εργαζομένων που τελούν σε αναστολή εργασίας, από εργοδότη ο οποίος ανέστειλε τις συμβάσεις εργασίας τους, με χρήση της ρύθμισης της υποπαρ. 2Α του άρθρου ενδέκατου της από 20.03.2020 ΠΝΠ (Α΄ 68).
Αφορά τις επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται σημαντικά από την κρίση του κορωνοϊού με βάση τον ΚΑΔ που διαθέτουν και έχουν θέσει συμβάσεις εργαζομένων τους σε αναστολή.
Το πρόστιμο ανέρχεται σε 1.200 ευρώ για κάθε θιγόμενο εργαζόμενο

2. Απασχόληση εργαζόμενου από εργοδότη που τελεί σε αναστολή της επιχειρηματικής του δραστηριότητας κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού.
Ρητορικό ερώτημα: Απαγορεύονται οι επιχειρήσεις που τελούν σε αναστολή της επιχειρηματικής του δραστηριότητας κατόπιν κρατικής εντολής, να διατηρούν εργαζομένους σε ενεργή εργασιακή σχέση;
Επειδή αυτό δεν ισχύει, προφανώς η παραπάνω διάταξη αναφέρεται σε εργαζόμενους που απασχολούνται (παράνομα) ενώ η εργασιακή τους σχέση τελεί σε αναστολή. 
Το πρόστιμο για την παράβαση αυτή ανέρχεται σε 1.200 ευρώ για κάθε θιγόμενο εργαζόμενο

3. Απασχόληση εργαζόμενου, του οποίου η σύμβαση τελεί σε αναστολή, κατά παράβαση των όρων και των  διατυπώσεων για τη δήλωση πρόσκαιρης τηλεργασίας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.
Αναφέρεται στις επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά και οι οποίες μπορούν κατόπιν συμφωνίας με εργαζομένους τους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν σε αναστολή να απασχολούνται με (αμειβόμενη) τηλεργασία μόνο για πρόσκαιρες ανάγκες της επιχείρησης με την υποχρέωση να τη δηλώνουν στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ πριν την έναρξη πραγματοποίησης της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: