9 Απρ 2020

Πάνω από 77.000 απολύσεις τον Μάρτιο, χάθηκαν 42.000 θέσεις εργασίας

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την απασχόληση, τις απολύσεις και τις προσλήψεις εργαζομένων τον Μάρτιο, πριν και μετά τη λήψη περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας κορονοϊού.
Τα συγκεντρωτικά στοιχεία από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ δείχνουν ότι χάθηκαν περίπου 42.000 θέσεις εργασίας, καθώς οι απολύσεις ξεπέρασαν τις 77.000, ενώ οι προσλήψεις ήταν μόλις 35.000 - και έγιναν κυρίως το πρώτο 15ήμερο του μηνός, πριν επιβληθούν τα μέτρα  για την ανάσχεση της πανδημίας.


Είναι ένα προοίμιο αυτών που θα ακολουθήσουν στην αγορά εργασίας .

Η κυβέρνηση προαναγγέλλει  μέτρα στήριξης  εργαζομένων, ενώ συνδικαλιστές και παράγοντες των οικονομικών υπουργείων εκφράζουν φόβους για "τσουνάμι" απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Δραματική κάμψη της απασχόλησης και στρατιά ανέργων αναμένονται σε όλους τους κλάδους που συνδέονται με τον τουρισμό.
Τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για τον Μάρτιο 2020 αποτυπώνουν τις  αρνητικές συνθήκες που διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας, μετά την εκδήλωση της πρωτοφανούς παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και της πανδημίας του κορονοϊού.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας αναφέρεται ότι το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης (προσλήψεις μείον απολύσεις) ήταν τον Μάρτιο αρνητικό κατά 41.903 θέσεις εργασίας.


Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: