21 Ιαν 2021

ΕΑΕΚ- Ο πρωθυπουργός εμπιστεύεται στα χέρια του Βορίδη την ολοκλήρωση του έργου που άφησε στη μέση το 2014 στο ΥπΣ.

 Ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψή του  στο Υπουργείο Εσωτερικών «αναπόλησε» τις αλήστου μνήμης μέρες που ήταν ο ίδιος Υπουργός και μίλησε για τις » όταν…δρομολογούσαμε σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες από σήμερα τολμηρές μεταρρυθμίσεις..»

Πρόκειται για τη γνωστή απορρύθμιση που επιχείρησε η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου στη Δημόσια Διοίκηση, στους μισθούς  και τις εργασιακές σχέσεις. Θα συμφωνήσουμε  όμως μαζί του στο γεγονός ότι «άφησαν ένα σημαντικό αποτύπωμα στη δημόσια διοίκηση «, αυτό της «σιδερένιας φτέρνας», του νεοφιλελευθερισμού και της αναξιοκρατίας που πάτησε θεσμούς, και εν τέλει ανθρώπους, έτσι «για να σπάσει το ταμπού» όπως υπερηφανευόταν τότε ο σημερινός πρωθυπουργός.

Ας τις θυμηθούμε λίγο κάποιες από αυτές τις μεταρρυθμίσεις:

  • την απόλυση των σχολικών φυλάκων και των καθαριστριών των Υπαλλήλων των Πανεπιστημίων  αλλά και την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας,
  • την αξιολόγηση του  η οποία θεωρούσε δεδομένο ότι το 15% ήταν άχρηστοι;
  • τη συρρίκνωση  κατά 40% του δημόσιου τομέα  με τα νέα «συρρικνωμένα» οργανογράμματα με τα οποία παράλληλα καρατόμησε προεκλογικά όλους τους προϊσταμένους των υπουργείων;
  • το κομματικό κράτος που εγκαθίδρυσε καθώς ο 4275/2014 προέβλεπε την τοποθέτηση προϊσταμένων με υπουργικές αποφάσεις.
  • ότι πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων βρισκόταν υπό τη δαμόκλειο σπάθη των απολύσεων
  • την κατάργηση της Διαύγειας
  • το πειθαρχικό δίκαιο το οποίο έβαζε σε διαθεσιμότητα εργαζόμενους ακόμη και μετά από μηνύσεις για κτηματικές διαφορές

Μας είπε λοιπόν ότι όλα τα παραπάνω που εμείς οι ΔΥ προσπαθούμε να ξεχάσουμε μας δείχνουν το πως αντιλαμβάνονται στην Κυβέρνηση  της ΝΔ » συνολικά τη διάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, αλλά και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού » . Μάθαμε ακόμη πως ο πρωθυπουργός αφήνει την ολοκλήρωση του έργου του που άφησε στη μέση το 2014 στο νέο Υπ. Εσωτερικών το  Μάκη Βορίδη  τον  «ποιους θέλετε να διορίσουμε, τους ξένους».

Μας πληροφόρησε ο πρωθυπουργός πως θα συνεχιστεί η «τηλεργασία» εννοώντας προφανώς την μεταφορά φακέλων από το γραφείο στο σπίτι, αφού η ψηφιοποίηση του Δημοσίου παραμένει στο επίπεδο των εξαγγελιών. Χωρίς βέβαια να υπάρχει το παραμικρό ενδιαφέρον για την δημιουργία θεσμικού πλαισίου που να προασπίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ωράριο και τα προσωπικά δεδομένα, και χωρίς να καλύπτεται το κόστος της υλικοτεχνικής υποδομής, για την μετατροπή των σπιτιών μας σε γραφεία.

Επανήλθε στην παλιά του εμμονή με την υποτιθέμενη αξιολόγηση η οποία είναι πολύ «εξισωτική» όπως είπε, θυμίζοντας μας παλιότερες δηλώσεις του πως είναι γενικά  κατά της ισότητας στις κοινωνίες.

Δεν ακούσαμε βέβαια τίποτα για την αύξηση της χρηματοδότησης τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ειδικά στην Υγεία και στην Εκπαίδευση, για αυξήσεις μισθών έτσι ώστε οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο να ζουν με αξιοπρέπεια. Η αλήθεια είναι πως από τον άνθρωπο και το κόμμα  που έκαναν σημαία τους τον κοινωνικό αυτοματισμό και το ιδεοληπτικό μίσος για το Δημόσιο και τους εργαζόμενους σε αυτό, δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: