22 Ιουν 2022

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ!

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ!

 

ΜΕ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΔΕ ΛΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

 

Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι στις κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, καθημερινά βιώνουμε τη δραματική χειροτέρευση των εργασιακών μας συνθηκών σε ότι αφορά τους χώρους δουλειάς μας.

Και αυτό όχι μόνο από χωροταξική άποψη, όπου αναγκαζόμαστε να «στοιβαζόμαστε» ακόμα και έως και 6 εργαζόμενοι σε ένα γραφείο που δε χωρά ούτε τους μισούς. Τα ράφια και οι υπηρεσιακοί φάκελοι/ ντοσιέ  πέφτουν  κυριολεκτικά στο κεφάλι μας.

Στις κεντρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου στην Αθήνα (Σταδίου, Δραγατσανίου, Αγησιλάου, Σολομού), η κατάσταση έχει ξεφύγει. Τα ίδια και ανάλογα συμβαίνουν στην πλειοψηφία των περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου.

Οι συνθήκες υγείας και ασφάλειας στην εργασία μας έχουν χτυπήσει κόκκινο! Τουαλέτες ακάθαρτες και με δυσωδία, διάδρομοι βρώμικοι, ψυγεία / ψυκτήρες για νερό ανύπαρκτα, τα γραφεία και ο εξοπλισμός διαλύονται, οι υπολογιστές δε δουλεύουν και ξεπερνούν σε χρονοκαθυστέρηση που κάνει ένα άνοιγμα χρηματοκιβωτίου στις Τράπεζες!

 

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,

 

Αυτά που περιγράφουμε δεν είναι «λαϊκισμός». Είναι η καθημερινότητα της δουλειάς μας.

Το «Υπουργείο Εργασίας», του οποίου βασική αποστολή είναι (υποτίθεται)  η εποπτεία, η τήρηση και συμμόρφωση με τη εργασιακή νομοθεσία για καλές εργασιακές συνθήκες και η τήρηση των κανόνων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, είναι «πρωταθλητής» παραβατικότητας απέναντι στους εργαζόμενους του !

Όπως επίσης δεν είναι λαϊκισμός να καταγγείλουμε ότι ο 7ος και 8ος όροφος της Σταδίου (Υπουργός και Υφυπουργοί) «άβατος» για τους εργαζόμενους, έχει δαπανήσει εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ για ανακαινίσεις και ασφάλεια που παραπέμπουν σε πολυεθνική εταιρεία, ενώ δεν έχει διατεθεί ούτε ένα ευρώ για τη βελτίωση, αναβάθμιση, εκσυγχρονισμό των εργασιακών μας χώρων στην Κεντρική Υπηρεσία.

Η κατάσταση αυτή είναι ακόμα χειρότερη στα κτίρια της Αθήνας. Το ίδιο συμβαίνει και τις περιφερειακές Δ/νσεις, αλλά και στον ΣΕΠΕ (που τώρα έγινε «δήθεν» Ανεξάρτητη Αρχή») 

 

Καθαριότητα – Φύλαξη

Για να είμαστε καθαροί: το ζήτημα της καθαριότητας και της φύλαξης είναι τεράστιο. Και μας αφορά όλους. Κάθε υπάλληλο, σε οποιαδήποτε υπηρεσία του Δημοσίου

Θυμίζουμε ότι η Κυβέρνηση «πατρός» Μητσοτάκη (1990) άνοιξε και νομοθέτησε το δρόμο για τις εργολαβίες σε φύλαξη και καθαριότητα στο Δημόσιο.

Το καθεστώς αυτό το απογείωσαν η Κυβέρνηση Σημίτη, Καραμανλή και οι συγκυβερνήσεις του Μνημονίου που ακολούθησαν.

Από το 2015 και μετά έως και το 2019, παρά τις μνημονιακές απαγορεύσεις, βρέθηκε μια φόρμουλα για απευθείας συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας των εργαζομένων (με τη μορφή ΙΔΟΧ= Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου) και με σκοπό οι εργαζόμενοι σε καθαριότητα-φύλαξη να μην είναι όμηροι των επί δεκαετίες των εργολάβων που έκλεβαν μισθούς, κλωνοποιούσαν εργαζομένους και τους έβαζαν λευκά χαρτιά να υπογράψουν. Με τον τρόπο αυτό δούλεψε η καθαριότητα και η φύλαξη, με το σύνολο των εργαζομένων (και παρά την επισφάλεια του ΙΔΟΧ) να έχουν εκφράσει την ικανοποίηση τους.

Η νέα διακυβέρνηση της ΝΔ, όπως ήταν αναμενόμενο, υπονόμευσε τη λύση αυτή, σταδιακά έθεσε εκτός ΙΔΟΧ μεγάλο αριθμό εργαζομένων και προετοίμασε το έδαφος για την επαναφορά των εργολάβων. Παρόλα αυτά, ακόμα και ο κεντρικός διαγωνισμός που προκήρυξε το Υπουργείο Εργασίας για εξεύρεση ιδιωτικού εργολάβου  καθαριότητας κηρύχθηκε άγονος, με αποτέλεσμα να μην έχουμε πλέον καθαριότητα στις υπηρεσίες μας.

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

 

Τα χωροταξικά ζητήματα, οι συνθήκες εργασίας μας, η υγεία και η ασφάλεια στους χώρους εργασίας μας, πρέπει να μας κινητοποιήσουν όλους/όλες ανεξάρτητα από τι πιστεύουμε, ανεξάρτητα από την ιδεολογική, πολιτική, συνδικαλιστική ή άλλη αντίληψη έχουμε για τα πράγματα.

Αδιαπραγμάτευτη θέση μας είναι ότι ανάγκες όπως η φύλαξη και η καθαριότητα των εγκαταστάσεων και των κτιρίων του δημοσίου πρέπει να καλύπτονται με προσλήψεις σταθερού και μόνιμου προσωπικού,  το οποίο να αμείβεται με αξιοπρεπείς μισθούς και όχι από εργολαβικές εταιρείες στις οποίες κυριαρχούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις και η φτηνή εργασία.

Δυστυχώς το Σωματείο μας είναι σήμερα σε αγρανάπαυση. Όμως τα ζητήματα υγείας, ασφάλειας και αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας στα γραφεία μας δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. 

 

Απαιτούμε λύσεις ΤΏΡΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: