7 Ιουν 2022

Σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για το Δημόσιο και την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

 Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας ψηφίστηκε χθες 06/06/2022 επί της αρχής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για το Δημόσιο και την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι θέσεις επί του νομοσχεδίου της |ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΑΡΧΩΝ

Για την αποτελεσματική εφαρμογή ενός συστήματος αξιολόγησης και της επακόλουθης καθιέρωσης συστήματος κινήτρων, επιβράβευσης και ανταμοιβής απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επιβράβευση και η ανταμοιβή να μη περιορίζεται σε μικρό αριθμό υπαλλήλων, όπως φαίνεται ότι εισάγει το νομοσχέδιο, στους οποίους μάλιστα δεν φαίνεται να συμπεριλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι στις Ανεξάρτητες Αρχές.
Ο περιορισμός της επιβράβευσης και ανταμοιβής σε μικρό αριθμό υπαλλήλων και ο αποκλεισμός των υπαλλήλων των Ανεξάρτητων Αρχών από αυτές θα έχει συνολικά για όλο το Δημόσιο τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη. Θα οξύνουν τις αντιθέσεις μεταξύ των υπαλλήλων, θα διαχωρίσουν τους υπαλλήλους σε υπαλλήλους διαφόρων ταχυτήτων (ανάλογα με την Υπηρεσία τους αλλά και εντός της ίδιας Υπηρεσίας) και θα οδηγήσουν σε συμπεριφορές διακριτικής μεταχείρισης με απρόβλεπτες συνέπειες.
Όλοι οι υπάλληλοι πρέπει να λαμβάνουν ικανοποιητικές αποδοχές, για την κάλυψη των σύγχρονων βιοτικών τους αναγκών. Δεν είναι δυνατό υπό τις παρούσες δύσκολες οικονομικά συνθήκες να βλέπουν τις αποδοχές τους να παραμένουν για πάνω από δέκα χρόνια καθηλωμένες (μετά από τις δραστικές περικοπές των μνημονιακών απαιτήσεων) και σε πραγματική αξία συνεχώς μειούμενες καθώς ο πληθωρισμός καλπάζει με διψήφιο ποσοστό και λίγοι να λαμβάνουν κάποια αύξηση στις αποδοχές τους μέσω της ανταμοιβής. Η παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών από τους φορείς του Δημοσίου θα επιτευχθεί μόνον εάν τα συστήματα κινήτρων, επιβράβευσης και ανταμοιβής αφορούν όλους τους υπαλλήλους.
Επιπλέον, παραμένουν οι μεγάλες ανισότητες στις οικονομικές απολαβές μεταξύ παλιών και νέων υπαλλήλων, ακόμα κι εντός του ίδιου φορέα καθώς το υφιστάμενο μισθολόγιο αντιμετωπίζει διαφορετικά υπαλλήλους με τα ίδια προσόντα που προσφέρουν ίδια υπηρεσία, ανάλογα με τον χρόνο πρόσληψής/μετάταξής τους στον υφιστάμενο φορέα. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία το άρθρο 28 του νομοσχεδίου να εξαλείψει αποτελεσματικά τις ανισότητες αυτές με τη νομοθέτηση, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, ότι όλοι οι υπάλληλοι που προσλήφθηκαν/μετατάχθηκαν μετά την 1/11/2011 λαμβάνουν την προσωπική διαφορά που ορίζει η παρ. 1 του άρθρου 27 του Ν.4354/2015 (βλ. αναλυτικά και σχόλια στο άρθρο 28).

Ακολουθούν αναλυτικά στα επόμενα άρθρα οι προτάσεις/σχόλια μας ανά άρθρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: