24 Μαΐ 2021

Ανεξάρτητη αρχή η Επιθεώρηση Εργασίας, γιατί όμως;

  Διαβάζουμε την αιτιολογική έκθεση όσον αφορά την κατάργηση του ΣΕΠΕ και μας γεννούνται πλήθος ερωτημάτων ; 

Αν πράγματι  " Η υπαγωγή του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας στην υπηρεσιακή ιεραρχία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του αφαιρεί σε σημαντικό βαθμό το τεκμήριο αξιοπιστίας και αντικειμενικότητας" . 

Οι ερωτήσεις

  • από που προκύπτει αυτό;  
  • παραδέχονται ότι ο ιεραρχικός έλεγχος του  Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας από την Γενική Γραμματέα Εργασίας κα Στρατινάκη του στερεί "το τεκμήριο αξιοπιστίας και αντικειμενικότητας"; 
  • μα καλά δεν είναι η ίδια κυβέρνηση που αποφάσισε να βάλει το ΣΕΠΕ βαθειά μέσα στην διοικητική Ιεραρχία του Υπουργείου τόσο βαθεία που να μην μπορεί να πάρει καν ανάσα; Τι άλλαξε τώρα; 

 και τόσες άλλες θα απαντηθούν και από ποιον;


Δείτε εδώ την αναιτιολόγητη αιτιολογική

Η «ταυτότητα» της αξιολογούμενης ρύθμισης 

1.Ποιο ζήτημα αντιμετωπίζει η αξιολογούμενη ρύθμιση; 

Αντιμετωπίζεται το ζήτημα της μετεξέλιξης του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή, προκειμένου να διασφαλισθεί η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης στον τομέα του ελέγχου τήρησης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. 

 

2.Γιατί αποτελεί πρόβλημα; 

 Η υπαγωγή του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας στην υπηρεσιακή ιεραρχία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του αφαιρεί σε σημαντικό βαθμό το τεκμήριο αξιοπιστίας και αντικειμενικότητας και δημιουργεί την εντύπωση ότι η ελεγκτική του δραστηριότητα σε μεγάλο βαθμό δεν υπαγορεύεται από τις πραγματικές ανάγκες για τον έλεγχο της τήρησης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. Έτσι, εργαζόμενοι έχουν ένα σοβαρό αντικίνητρο για να καταγγείλουν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας εις βάρος τους, αφού φοβούνται ότι η καταγγελία μπορεί να μην έχει αποτέλεσμα και να τους αφήσει εκτεθειμένους, ενώ οι εργοδότες φοβούνται ότι μπορεί ο έλεγχός τους να μην είναι αμερόληπτος και αντικειμενικός.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ενώ στην σημερινή Γενική συνέλευση η πλειοψηφία ήταν κατά της κατάργησης του ΣΕΠΕ και της δημιουργίας ανεξάρτητης αρχής επιθεώρησης εργασίας η ΔΑΚΕ υπουργείου εργασίας με τις παρεμβάσεις εκλεγμένου μέλους της στο τσατ φάνηκε να στηρίζει και αυτήν την κατάργηση ποιος αλλιώς να εκληφθούν γραφόμενα όπως ;

Η πολιτική ευθύνη κρίνεται για τον κάθε Υπουργό στις εκλογές και στο κόμμα του. Η δημόσια Υπηρεσία και δη ο ελεγκτικός μηχανισμός πρέπει να λογοδοτεί πειθαρχικά και στη δικαιοσύνη αν δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της. Ο Διοικητής μπορεί να πάει στον Εισαγγελέα ο Υπουργός το πολύ πολύ να πάει σπίτι του!

Αντί να κινδυνολογούμε ας δούμε την επόμενη μέρα με προτάσεις για τη διασφάλιση του εργασιακού μας καθεστώτος που είναι κάτι για το οποίο μπορούμε να ανησυχούμε δικαιολογημένα. Το υπόλοιπο νομοσχέδιο εκσυγχρονίζει τις εργασιακές σχέσεις και απεικονίζει την πραγματικότητα που οι Επιθεωρητές βλέπουμε καθημερινά μπροστά μας. Οι ατομικές συμβάσεις δεν αναιρούν τις συλλογικές διαδικασίες. Ας δούμε όμως τι κατάφεραν ως τώρα οι περίφημοι προοδευτικοί συνδικαλιστές ώστε να υπάρχει τελικά ανάγκη να ζητήσει μόνος του λύσεις ο εργαζόμενος με την ατομική του σύμβαση.

Ανεξάρτητη αρχή μας λέει να γίνουμε όχι εταιρεία μεγαλοδικηγόρων!!!! Ο κόσμος θέλει να είμαστε ελεγκτικά και τιμωριτικά κατά του εργοδότη που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους. Επίσης κάποιος πρέπει να μας κάνει πιο αποδοτικούς. Πόσοι σταματούν στους απαραίτητους για την αμοιβή τους ελέγχους...Ας κάνουμε προτάσεις για το καλό της κοινωνίας και ας γίνει με όποια μορφή είναι πιο αποδοτικό.

Να ζητήσουμε από τον Υπουργό να μας ενημερώσει για την επόμενη μέρα και το πλάνο αναβάθμισης της Υπηρεσίας μας. Καλό θα ήταν να ακούσει τις ανασφάλειες μας και να δει το ενδιαφέρον μας για τη δουλειά μας.

Τι γίνεται η ΔΑΚΕ πατάει σε 2 βάρκες ;
Θεωρώ λάθος το ότι οι εκπρόσωποι της παράταξής σας δεν σχολιάσατε αυτήν τη διαφοροποίηση .

Ανώνυμος είπε...

Όχι, έχουν δύο φράξιες. Την Καραμανλικη και την μητσοτακικη.