Η τοποθέτηση του Γιάννη Μιχάλα ως εκπροσώπου της ΑΡΣΥ στη σημερινή Γενική συνέλευση του Συλλόγου μας.
Αγαπητοί συνάδελφοι & συναδέλφισσες
Χαιρετίζω κι εγώ με τη σειρά μου τη σημερινή μας Γ.Σ. εκ μέρους της ΑΡΣΥ και εύχομαι η συζήτηση, που θα διεξαχθεί να συμβάλλει ώστε να βγούμε όλοι πιο ενημερωμένοι και πιο έτοιμοι να υπερασπιστούμε αποτελεσματικότερα την Υπηρεσία μας. Διότι συνάδελφοι εδώ που φτάσαμε το ζήτημα για την Υπηρεσία μας είναι πια οριακό. Και αναφέρομαι συνολικά για την υποβάθμιση του Υπουργείου, αλλά επιτρέψτε μου να αναφερθώ ιδιαίτερα στο ΣΕΠΕ λόγω της συγκυρίας, αλλά σεβόμενος και την ημερήσια διάταξη.
Πριν μιλήσω όμως για τη σημερινή κατάσταση, να πω δυο πράγματα για την προηγούμενη κατάσταση και πώς φτάσαμε σε αυτό που έχουμε σήμερα μπροστά μας.
Πρέπει να πούμε λοιπόν για το ποιοι έχουν την ευθύνη για το γεγονός ότι κάποιοι στο όνομα της ανυποληψίας, στην οποία έχει υποπέσει το ΣΕΠΕ μας παρουσιάζουν ως λύση την ανεξάρτητη αρχή.
Η κύρια πολιτική ευθύνη λοιπόν κατά την γνώμη μας ανήκει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια έχει ως επιλογή να μην υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός στην αγορά εργασίας. Θυμόμαστε όλοι τις προεκλογικές υποσχέσεις του πρωθυπουργού προς τους εργοδότες, ότι στο εξής δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα, θα είναι πλήρως απελευθερωμένοι, καθώς θα καταργήσει κάθε γραφειοκρατία που τους δυσκολεύει.
Και δεν μπορώ να πω, κράτησε την υπόσχεση του. Αφού ένα από τα πρώτα έργα του ήταν η κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας του ΣΕΠΕ και η μετατροπή του σε Γενική Δν/ση του Υπουργείου.
Αυτό αυτομάτως σήμανε την έλλειψη κάθε δυνατότητας για το ΣΕΠΕ να μπορεί να εκπονεί το επιχειρησιακό του πρόγραμμα.
Πώς το είδαμε εμείς οι Επιθεωρητές στην πράξη;
Ακολούθησε σειρά αλλαγών στην εργατική νομοθεσία και όλα αυτά πολύ πριν την πανδημία.
Μερικές από αυτές που δυσκόλεψαν το έργο μας. Η κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης, η κατάργηση της συνευθύνης των εργολάβων, η μείωση των προστίμων.
Ήρθε και η πανδημία, εντός της οποίας καταργήθηκε η υποχρέωση των επιχειρήσεων να καταθέτουν τις βάρδιες και τις αλλαγές τους πριν την έναρξη της εργασίας των υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να χαθεί στην πράξη κάθε δυνατότητα σοβαρού και αποτελεσματικού ελέγχου από την πλευρά μας.
Μείναμε να ελέγχουμε τις μάσκες και εσχάτως τα self tests. Συζητείται να μας βγάλουν να ελέγχουμε και όσους πρέπει να εμβολιαστούν. Αστειεύομαι ,αλλά ας μην τους βάζουμε ιδέες καλύτερα.
Νομίζω όλοι οι Επιθεωρητές γνωρίζουν πολύ καλά αυτά που συζητάμε, διότι τα βιώνουν καθημερινά. Πώς συνεχίσαμε να δουλεύουμε στο μεγαλύτερο διάστημα της πανδημίας χωρίς test, ανεμβολίαστοι, με συχνά κρούσματα μεταξύ μας και όλα στο όνομα της επικοινωνίας.( να ανακοινώνονται στον κόσμο ο αριθμός των ελέγχων και των προστίμων)
Άρα συνάδελφοι πώς μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη, σε όσους έχουν την κύρια ευθύνη αλλά και τον σκοπό θα έλεγα εγώ για την υποβάθμιση της Υπηρεσίας μας πώς μπορούμε να πιστέψουμε ότι έχουν ειλικρινείς προθέσεις και επειδή νοιάζονται για την αναβάθμιση της καταργούν το ΣΕΠΕ για να το κάνουν ανεξάρτητη αρχή.
Και βέβαια αν κοιτάξει κανείς πώς λειτουργούν οι ανεξάρτητες αρχές ΕΑΔ με προσωρινά διορισμένο διοικητή και τους ελεγκτές της να κάνουν τα πάντα (από το να κόβουν πρόστιμα σε εργαζόμενους για την χρήση της μάσκας, μέχρι να καταγράφουν τις απουσίες των μαθητών των ΕΠΑΛ και να τις στέλνουν στο Υπουργείο Παιδείας).
Τι να πούμε για το ΕΣΡ πλήρως απαξιωμένο, που ευθύνεται για την έλλειψη πολυφωνίας και την μετάδοση εκπομπών, που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δεν παρεμβαίνει;
Για την αρχή προστασίας των προσωπικών δεδομένων , η οποία ενώ εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το θέμα της τηλεκπαίδευσης και πως διέρρευσαν τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών, κανείς δεν ασχολήθηκε.
Για το συνήγορο του πολίτη, που οι εργαζόμενοι του εκφράζουν επίσης επιφυλάξεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών στην επεξεργασία των στοιχείων των ασφαλισμένων για την έκδοση της σύνταξης τους ; Δεν τους ακούει κανείς.
Συνάδελφοι ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Η πρόταση για μετατροπή του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη αρχή το μόνο που εξασφαλίζει είναι οι υπερεξουσίες του διοικητή, που θα κάνει τα πάντα (ορισμός υπηρεσιών, κατάργηση, ορισμός προισταμένων, παύση τους, κ.λ.π.)
Η μεταφορά των θέσεων μας γίνεται ως υπάλληλοι και όχι ως επιθεωρητές εργασίας, όπως συνέβαινε σε όλους τους νόμους, που αφορούσαν το ΣΕΠΕ 2639/98 ως κοινωνικοί επιθεωρητές και με τον 3996/11 ως Επιθεωρητές εργασίας.
Η έδρα της ανεξάρτητης αρχής θα είναι στην Αθήνα και δύνανται να λειτουργούν ειδικές αποκεντρωμένες περιφερειακές υπηρεσίες.
Οι εξασφαλισμένοι πόροι είναι στο 95% των σημερινών πόρων, συμπεριλαμβανομένων του μισθού του διοικητή και των μελών του ΔΣ. Οι υπάλληλοι θα έχουμε ένα βασικό μισθό όπως αυτός θα ορίζεται από το ενιαίο μισθολόγιο και από εκεί και έπειτα μπόνους με την επίτευξη των στόχων ( και τι μπορεί να μπει ως στόχος για εμάς οι έλεγχοι και τα πρόστιμα, άρα αυτομάτως μετατροπή μας σε ανεξάρτητους εισπράκτορες)
Μας λένε ότι μας κάνουν ανεξάρτητη αρχή για να μην υφιστάμεθα πολιτικές πιέσεις. Δηλαδή αυτοί που μέχρι σήμερα μας ασκούσαν πιέσεις, μας λένε ότι από αύριο σας υποσχόμαστε ότι σαν ανεξάρτητη αρχή δεν θα σας πειράζουμε. Αυτά είναι επιχειρήματα για μικρά παιδιά.
Θα ρωτήσει κάποιος μα σας αρέσει η σημερινή κατάσταση; Σαφώς και όχι εμείς όλα αυτά τα χρόνια ως παράταξη φωνάζαμε με συνεχείς ανακοινώσεις και αναδεικνύαμε τα προβλήματα της υποβάθμισης της Υπηρεσίας μας. Και να πούμε εδώ και για τις ευθύνες όσων σφύριζαν αδιάφορα και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους εκπροσώπους της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ που έχουν νεκρώσει το σύλλογο.
Εμείς συνάδελφοι πιστεύουμε ότι όλη αυτή η πρόταση είναι ένα ακόμη επικοινωνιακό πυροτέχνημα και η υποβάθμιση της υπηρεσίας μας θα συνεχιστεί.
Δεν αρκούν τα βαφτίσια.
Από την στιγμή που έχουν αφαιρεθεί όλα τα νομοθετικά εργαλεία, υπάρχει πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, δεν υπάρχουν κανόνες στην αγορά εργασίας, που θα σέβεται την εργασία ως κοινωνικό δικαίωμα, οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν αδύναμοι και θα υπογράφουν την θανατική τους καταδίκη μέσω των ατομικών συμβάσεων αποδεχόμενοι υπερωριακή απασχόληση για να μην χάσουν τη δουλειά τους, ενώ όταν θα παίρνουν ρεπό στην καλύτερη περίπτωση θα μαζεύουν τις ελιές του αφεντικού τους και η Υπηρεσία μας θα συνεχίζει να κάνει τον τροχονόμο χωρίς καμία ουσιαστική δυνατότητα παρέμβασης.
Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει πίσω το νομοσχέδιο, που κατέθεσε διότι μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω στα δικαιώματα των εργαζομένων, να παγώσει η συζήτηση για την ανεξάρτητη αρχή (αυτό θα πούμε αύριο στον υπουργό είναι πολύ σοβαρό το θέμα και δεν μπορεί μέσα σε 15 μέρες να αποφασιστεί η τύχη της υπηρεσίας) και να ξεκινήσει μια ειλικρινής συζήτηση με εμάς τους εργαζόμενους, με τους κοινωνικούς εταίρους και συνολικά με όλη την κοινωνία)
Εμείς προτείνουμε τη Γενική Γραμματεία με οικονομική, διοικητική και επιχειρησιακή αυτοτέλεια, που θα εποπτεύεται από δημόσιο φορέα, όπως υποχρεώνει η 81 ΔΣΕ που θα εκπονεί το επιχειρησιακό της έργο μέσω της κοινωνικής λογοδοσίας, που οφείλει να έχει όπως είναι σήμερα μέσω του ΣΚΕΕ και σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, στοιχεία τα οποία δεν λαμβάνει η πρόταση για ανεξάρτητη αρχή.
Κλείνοντας θέλω να πω ότι αυτό το νομοσχέδιο κατά πάσα πιθανότητα δεν φτιάχτηκε μέσα στο Υπουργείο μας. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν είχε διαρρεύσει κάτι, όλοι αιφνιδιάστηκαν, δεν το γνώριζε κανείς. Και αυτό ακόμη πρέπει να μας πονηρέψει, ότι οι προθέσεις δεν είναι ειλικρινείς.
Δεν είχε συζητηθεί με κανένα και δεν λέω να το είχαν συζητήσει με τους εκπροσώπους των εργαζομένων (το σύλλογο ή την ομοσπονδία) γιατί συχνά μας κατηγορούν ότι οι συνδικαλιστές δεν θέλουμε να αλλάξει τίποτα.
Ας το συζητούσανε με τα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου, που με την εμπειρία τους μπορούν να βοηθήσουν και που όπως ξέρουμε πολλές φορές ξελασπώνουν τις πολιτικές ηγεσίες με τις πολύτιμες γνώσεις τους.
Εμείς μιλήσαμε ως παράταξη, την προηγούμενη Πέμπτη καλέσαμεσε διαδικτυακή συζήτηση όλους τους συναδέλφους , χωρίς την προυπόθεση νασυμφωνούν μαζί μας.
Και εκεί συμμετείχαν πολλοί που εξέφρασαν τις απόψεις τους και ήταν εντελώς διαφορετικές από τις δικές μας. Και τις ακούσαμε με προσοχή, και τις λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη.
Και προσωπικά συζήτησα. Με συναδέλφους έμπειρους, που πονάνε την υπηρεσία σαν το σπίτι τους. Που έχουν αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια το ποιόν και την ανιδιοτέλειά τους. Θα ήθελα λοιπόν να σας μεταφέρω αυτούσια μία από αυτές τις συνομιλίες.
Ρώτησα λοιπόν συμφωνείς με την ανεξάρτητη αρχή;
Μου απάντησε.
Φυσικά και διαφωνώ. Το ΣΕΠΕ δεν πρέπει να είναι ένας τιμωρητικός – εισπρακτικός μηχανισμός. Είναι σώμα προστασίας εργαζομένων – ενημέρωσης εργοδοτών και φυσικά κατασταλτικός όπου πρέπει.
Ας μην επεκταθώ σε όλες τις λεπτομέρειες και στο ότι μετατρέπει τους Επιθεωρητές σε υπαλλήλους υπό έναν παντοδύναμο διοικητή σίγουρα κομματικό στέλεχος της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας.
Και όταν ρώτησα μου επιτρέπεις να μεταφέρω αυτούσια την άποψη σου στη ΓΣ εννοείται χωρίς το όνομα σου; μου απάντησε
Βεβαίως, θέλω να πιστεύω ότι όσοι από εμάς είναι κοντά στο κόσμο της εργασίας και κοινωνίας γενικά έχουν την ίδια περίπου θέση. Και δεν με νοιάζει αν χρησιμοποιηθεί ακόμη και το όνομα μου.
Νίκη Θεάκου σε ευχαριστούμε πολύ για ότι έχεις προσφέρει μέχρι σήμερα στην Υπηρεσία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου