16 Ιουν 2020

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ..


Στις 14 Ιουνίου 2020 η Εθνική Αρχή Διαφάνειας εξέδωσε μια σειρά δελτίων τύπων για ελέγχους που διενεργήθηκαν σε νυχτερινά κέντρα για την ορθή τήρηση των μέτρων αποφυγής διασποράς του SARS-COV2  σε Πάτρα και Ρέθυμνο Κρήτης καθώς και σε Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο και στη Θεσσαλονίκη.
Όλα καλά μέχρι εδώ. Διαβάζοντας όμως κανείς και πέρα από τους τίτλους διαπιστώνει ότι στους παραπάνω ελέγχους συμμετείχε και το ΣΕΠΕ. Με ποιο τρόπο; Με εντολή του Διοικητή της ΕΑΔ. Απλά και κατανοητά.
Πάμε πάλι από την αρχή! Ο Διοικητής της ΕΑΔ αποστέλλει εντολή διενέργειας ελέγχου στους Επιθεωρητές-Ελεγκτές της Αρχής και παράλληλα την κοινοποιεί στους συναδέλφους-επιθεωρητές. Με πρόσχημα την αξιοποίηση των συνεργειών και υπό όρους συντονισμού. Δια στόματος του Γενικού Επιθεωρητή του ΣΕΠΕ.
“Συνδράμοντες” Επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων αλλά και Υγείας και Ασφάλειας έχουν μεταβεί σε επιχειρήσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες για να συνοδεύσουν τους Επιθεωρητές-Ελεγκτές της Αρχής χωρίς καμία προγενέστερη ενημέρωση αναφορικά με το πλαίσιο συνεργασίας με τους λοιπούς εμπλεκόμενους.
Διότι στο επιτελικό κράτος του κου Μητσοτάκη,  ο από κοινού προγραμματισμός των φορέων αντικαθίστανται από το «αρχηγού παρόντος, πάσα αρχή παυσάτω».  Και εν προκειμένω, του Διοικητή της ΕΑΔ. Η παρουσία των επιθεωρητών του ΣΕΠΕ μάλλον σκοπό έχει να νομιμοποιήσει τους ελέγχους της Αρχής στους ιδιωτικούς χώρους των επιχειρήσεων παρά να αναδείξει τον όποιο ρόλο που η Αρχή ισχυρίζεται ότι έχει.
Σε αυτό το, κάθε άλλο παρά ειδυλλιακό, για το συναδέλφους, περιβάλλον, έρχεται να προστεθεί και η απάντηση-επιστολή-δελτίο τύπου της ΕΑΔ προς τον Γενικό Επιθεωρητή ΣΕΠΕ κοινοποιούμενη προς τον Υπουργό Εργασίας και τη Γενική Γραμματέα Εργασίας από τις 03/06/2020. Δελτίο Τύπου που η ΕΑΔ ανέβασε στο επίσημη ιστοσελίδα της και στην οποία, απ’ ότι φαίνεται, πρέπει να ανατρέχουμε συχνά για να μαθαίνουμε τι συμβαίνει στο Σ.ΕΠ.Ε.
Εμείς πάντως, στην ανοιχτή επιστολή του Συλλόγου μας, η οποία έχει αποσταλεί εδώ και είκοσι ημέρες προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση.
Το γεγονός της αφωνίας άνωθεν καταδεικνύει, στην καλύτερη περίπτωση, απαξία προς το Σύλλογο μας και αυτό που εκπροσωπεί, δηλαδή το μεγαλύτερο τμήμα των εργαζομένων στο Υπουργείο μας. Θεωρούμε ότι είναι ζήτημα ουσίας να τοποθετηθεί η ηγεσία του Υπουργείου σ' αυτό το μείζον θέμα που έχει προκύψει και απασχολεί τους συναδέλφους.
Δεν είναι δυνατόν ο Σύλλογος να νομιμοποιεί την έλλειψη απάντησης από τους καθ’ ύλην αρμόδιους σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και πολύ περισσότερο αυτήν την εποχή που εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών νομοθέτησης, της πολυνομίας, της διαρκούς έκδοσης αποφάσεων κλπ, το Σ.ΕΠ.Ε. έχει εν πολλοίς φορτωθεί με σωρεία αλλότριων καθηκόντων, έχοντας παράλληλα αποστερηθεί τα βασικά εργαλεία ελέγχου.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Δεν γίνεται να παραμένουμε αμέριμνοι παρατηρητές στην αποδυνάμωση και απαξίωση του ρόλου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.
Η πολιτική ηγεσία οφείλει να πάρει ξεκάθαρη θέση, να ενημερώσει τους εργαζόμενους και να δώσει σαφείς απαντήσεις.
Τα δε συνδικαλιστικά μας όργανα (Σύλλογος και ΟΣΥΠΕ), τα οποία έχουν να συνεδριάσουν σχεδόν ένα τρίμηνο καθώς δεν ενεργοποιούν την δυνατότητα των τηλεδιασκέψεων, πρέπει μαχητικά να απαιτήσουν και να πιέσουν για άμεσες λύσεις.
Απέναντι στα σημερινά, σύνθετα και δύσκολα προβλήματα δεν αρκεί μια επιστολή όταν σε άλλες εποχές οι «έχοντες την ευθύνη» συνδικαλιστικές παρατάξεις σήκωναν τον κόσμο στο πόδι γιατί δεν λειτουργούσε το ένα από τα τρία ασανσέρ του Υπουργείου.
Ζητάμε άμεσα απαντήσεις και ανάληψη ενεργούς δράσης από τα συλλογικά μας όργανα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: