16 Ιουν 2020

Απόφαση-ορόσημο στις ΗΠΑ: Απαγορεύονται οι απολύσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ότι ο ομοσπονδιακός νόμος που απαγορεύει τις διακρίσεις στον χώρο εργασίας, προστατεύει και τους εργαζόμενους με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου. Έτσι, κρίθηκε ότι ένας εργοδότης παραβιάζει τον ομοσπονδιακό νόμο όταν απολύει κάποιον επειδή είναι ομοφυλόφιλος ή τρανς άτομο.

Απόφαση-ορόσημο στις ΗΠΑ: Απαγορεύονται οι απολύσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου

Η απόφαση αυτή είναι η μεγαλύτερη στιγμή για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ στις ΗΠΑ μετά τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, σε όλη τη χώρα, το 2015 από το Ανώτατο δικαστήριο, επισημαίνει το Reuters.
Με ψήφους 6-3, οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου έκριναν ότι ο νόμος για τα ατομικά δικαιώματα του 1964, που απαγορεύει στους εργοδότες να κάνουν διακρίσεις σε βάρος εργαζομένων λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνικής καταγωγής και θρησκείας, προστατεύει και τους ομοφυλόφιλους και transgender εργαζομένους.
«Σήμερα το Δικαστήριο κλήθηκε να αποφασίσει αν ένας εργοδότης μπορεί να απολύσει έναν υπάλληλο επειδή είναι ομοφυλόφιλος ή διεμφυλικός», ανάφερε ο Ανώτατος Δικαστής Νιλ Γκόρσατς. «Η απάντηση είναι ξεκάθαρη, δεν μπορεί να παίζει ρόλο στην απόλυση ενός εργαζόμενου από τον εργοδότη του το αν είναι ομοφυλόφιλος η διεμφυλικός», τόνισε.
Οι τρεις υποθέσεις εργαζομένων
Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ελήφθη έπειτα από την εξέταση τριών υποθέσεων εργαζομένων που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη καταγγέλλοντας ότι απολύθηκαν λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.
Η πρώτη υπόθεση αφορά μια γυναίκα που απολύθηκε από ένα γραφείο κηδειών του Μίσιγκαν το 2013, όπου εργαζόταν επί έξι χρόνια, όταν έκανε coming out ως τρανς γυναίκα.
Πρόκειται για την Aimee Stephen η οποία είχε διεξάγει μια μακρά εκστρατεία για δικαιοσύνη αφού απολύθηκε ενώ πέθανε στις 12 Μαΐου.
Η δεύτερη υπόθεση αφορά τον skydiving instructor, Donald Zarda, o οποίος απολύθηκε επειδή έκανε coming out σε έναν πελάτη.
Πριν κάνουν μία δοκιμαστική πτώση με αλεξίπτωτο με μια γυναίκα, ο Zarda στην προσπάθειά του να την καθησυχάσει, λόγω της στενής φυσικής επαφής που απαιτείται, μεταξύ του εκπαιδευτή και του ατόμου που εκπαιδεύεται, της είπε ότι είναι ομοφυλόφιλος. Εκείνη, διαμαρτυρήθηκε για τη συμπεριφορά του, κι εκείνος απολύθηκε επειδή μοιράστηκε «ακατάλληλες πληροφορίες».
Ο Donald Zarda άσκησε αγωγή εναντίον του πρώην εργοδότη του, ωστόσο πέθανε το 2014 και η υπόθεση συνεχίστηκε από τον επιζώντα σύντροφό του και την αδερφή του.
Η τρίτη υπόθεση αφορά τον Gerald Bostock o οποίος είναι ο μόνος ενάγων που είναι ζωντανός. Ο Bostock απολύθηκε από τη δουλειά του ως συντονιστής κοινωνικών υπηρεσιών για παιδιά το 2013, επειδή ο εργοδότης του ανακάλυψε ότι συμμετείχε σε ομοσπονδία γκέι παιχτών σόφτμπολ.

πηγή: The Press Project

Δεν υπάρχουν σχόλια: