27 Ιουν 2020

Παράταση των συμβάσεών τους ζητούν οι προνοιακοί επικουρικοί

Οι Επικουρικοί εργαζόμενοι των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με ανακοίνωσή τους εκφράζουν την αγωνία και την αγανάκτησή τους καθώς, όπως τονίζουν, καταστρατηγείται μέρα με την μέρα το δικαίωμά μας στη δουλειά.


Όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους «Εργαζόμαστε σε Θεραπευτήρια – Γηροκομεία, Κέντρα φιλοξενίας ΑμεΑ και εγκαταλελειμμένων παιδιών, από 2,5 έως και 6 χρόνια συνεχόμενα χωρίς μέρα κενό. Καλύπτουμε τραγικά κενά σε μόνιμο προσωπικό, πάγιεςκαι διαρκείς ανάγκες, θέσεις νευραλγικές για την προστασία της ζωής των πιο ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού.
Ακούσαμε επίσημες ευχαριστίες και χειροκροτηθήκαμε γιατί γίναμε «ασπίδα ζωής» αυτών των ανθρώπων εν μέσω Κορωναϊού με τα πιο πενιχρά μέσα. Με έλλειψη μέσων προστασίας και ελάχιστο προσωπικό. Με το Υπουργείο να δηλώνει ότι δεν υπήρξε ούτε μία απώλεια ζωής όλους αυτούς τους μήνες στις πιο ευπαθείς ομάδες και την ίδια ώρα να αφήνει τους συμβασιούχους εργαζόμενους στο άγχος , την αγωνία της επόμενης μέρας, της απληρωσιάς». 
Συνεχίζουν λέγοντας «Έχουμε κάνει απεριόριστη υπομονή. Παλέψαμε για να μη βρεθούμε στο δρόμο, για να κρατήσουμε το αυτονόητο δικαίωμά μας στη δουλειά. Διεκδικήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις μόνιμη και σταθερή δουλειά, τη μετατροπή των συμβάσεών μας σε αορίστου χρόνου. Δουλεύουμε με το άγχος της ημερομηνίας λήξης. Η τελευταία εξάμηνη παράταση λήγει στις 30 Ιουνίου 2020. Το Υπουργείο Εργασίας διαβεβαίωνε από τον Απρίλιο ( εν μέσω Κορωναϊού όπου εκατοντάδες διατάξεις κατατέθηκαν και τόσες ΠΝΠ εκδόθηκαν ) ότι θα παραταθούμε με νέα τροπολογία, η οποία από τον Απρίλιο πήγε στον Μάιο και από τον Μάιο στον Ιούνιο, για να ψηφιστεί στη Βουλή στις 30 Ιουνίου κυριολεκτικά τελευταία μέρα»
«Πως θα διασφαλιστεί ότι θα συνεχίσουμε χωρίς ώρα – μέρα κενό δεδομένης και της διαδικασίας που πρέπει να γίνει από τα Κέντρα Πρόνοιας μετά την έκδοση του ΦΕΚ;» τονίζουν.
«Συν το γεγονός ότι πρόκειται για μια παράταση που εξαρτάται από τα προσωρινά αποτελέσματα της προκήρυξης 7Κ/2019. Η προκήρυξη 7Κ/2019 άφησε εξ αρχής έξω συναδέλφους λόγω μειωμένων θέσεων. Από την ανακοίνωση των πινάκων για κατάθεση δικαιολογητικών λείπει σημαντικός αριθμός επικουρικών εργαζομένων που θα μεγαλώσει με τα προσωρινά αποτελέσματα. Πρακτικά η έκδοση των προσωρινών αποτελεσμάτων – πιθανά σε 2 ή 3 μήνες- θα σημάνει «ξαφνικό θάνατο» για όσους δεν είμαστε μέσα. Σήμερα ανακοινώνονται, αύριο φεύγουμε, πολύ πριν τις 31/12/2020 της τροπολογίας. Πίσω από κάθε θέση εργασίας βρίσκεται και μία οικογένεια».
Και όπως αναφέρουν, απαιτούν: 
  • Να καθοριστεί το νομικό πλαίσιο ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχεια της σύμβασής μας χωρίς μέρα κενό και χωρίς πιθανά προβλήματα σε πληρωμές.
  • Να απεμπλακεί η παράταση των συμβάσεων από τα προσωρινά αποτελέσματα της 7Κ /2019. Η παραμονή των επικουρικών συμβασιούχων τουλάχιστον ως τα οριστικά έχει ξαναγίνει στο παρελθόν, δίνει χρόνο στους εργαζόμενους και εξυπηρετεί και τα ίδια τα Κέντρα.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, οριστικό τέλος στην ομηρεία των συμβασιούχων εργαζόμενων.
dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: