15 Φεβ 2021

Εντυπα μετακίνησης εργαζομένων παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις δεν αλλάζει τίποτα

Παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου μας ότι αλλάζουν  τα δεδομένα για τις μετακινήσεις εργαζομένων και το επικοινωνιακό σόου για να δημιουργήσει την εντύπωση  ότι όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν θα μπορούν να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης στην πραγματικότητα δεν αλλάζει τίποτα. Στην πραγματικότητα   η σχετική απόφαση Δ1α/Γ.Π.οικ.9147/10.2.2021 (όπως τροποποιήθηκε και ισχύει έως σήμερα ) προβλέπει τα ίδια  όσον αφορά την μετακίνηση των εργαζομένων  καθώς προβλέπει την έκδοση βεβαιώσεων από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και εναλλακτικά από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr.  Δηλαδή ότι ακριβώς ίσχυε πριν το λοκνταουν μεσα στο λοκνταουν. 

Έτσι προβλέπεται


ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ

Αναφορικά με τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα η βεβαίωση χορηγείται στον εργαζόμενο για τη μετακίνησή του από τον υπόχρεο εργοδότη, κατόπιν υποβολής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α' 75) του εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Κατά την υποβολή της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης για τη χορήγηση της εν λόγω βεβαίωσης από τον εργοδότη, διασταυρώνεται αυτόματα και πιστοποιείται από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» η εργασιακή σχέση του εργαζόμενου με τον αιτούντα εργοδότη και κατόπιν παρέχεται η βεβαίωση από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ». Η βεβαίωση χορηγείται σε κάθε περίπτωση στον εργαζόμενο το αργότερο πριν από τη μετακίνησή του και ισχύει για όσο διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του. 

Από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr

Εναλλακτικά μπορεί να λαμβάνεται πάγια βεβαίωση κίνησης (τύπου Α) από την ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr. Η βεβαίωση της παρούσας περίπτωσης μπορεί να ισχύει για χρονικό διάστημα έως δεκατεσσάρων (14) ημερών.

 Πραγματικά αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί ο εργοδότης να μην δώσει την βεβαίωση από τον τον ιστότοπο https://forma.gov.gr που και ότι θέλει δηλώνει καθώς δεν υπάρχει καμία διασταύρωση για ωράρια αναστολές τηλεργασία και όποτε θέλει την τυπώνει. 




Δεν υπάρχουν σχόλια: