27 Φεβ 2021

Σύλλογος Τεχνικών & Υγειονομικών Επιθεωρητών Εργασίας- Για την υποβολή μηνύσεων από τους πειθαρχικά ελεγχόμενους υπαλλήλους που επέστρεψαν στο ΣΕΠΕ

Ο Σύλλογος Τεχνικών & Υγειονομικών Επιθεωρητών Εργασίας -Υπαλλήλων Υπουργείου Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας με επιστολή του προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοιν. Υποθέσεων ζητά :

  • να μην υπάρχει καμιά σκιά για κανένα συνάδελφο να ολοκληρωθούν άμεσα οι πειθαρχικές διαδικασίες 
  • αλλά κυρίως να διασφαλίσει ότι οι Επιθεωρητές που διενεργούν εσωτερικό έλεγχο και πειθαρχικές διαδικασίες σε έναν ελεγκτικό μηχανισμό, δεν θα εκβιάζονται και δεν θα απειλούνται.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

Μετά τις τελευταίες, δυσάρεστες, εξελίξεις στο Σ.ΕΠ.Ε., με την υποβολή μηνύσεων από τους πειθαρχικά ελεγχόμενους υπαλλήλους που επέστρεψαν στο ΣΕΠΕ μετά από 2ετή αργία, εναντίον των συναδέλφων Ειδικών Επιθεωρητών που είχαν διενεργήσει την ΕΔΕ, ο Σύλλογος θεωρεί υποχρέωσή του να επισημάνει τα ακόλουθα:

Πάγια θέση του Συλλόγου μας είναι ότι οι εσωτερικοί έλεγχοι –κύριο αντικείμενο της Υπηρεσίας Ειδικών Επιθεωρητών -είναι απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία του Σ.ΕΠ.Ε.. Ενδεχόμενα πειθαρχικά παραπτώματα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα και με αυστηρότητα ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε όσους ελάχιστους προσβάλλουν με τη συμπεριφορά τους την συντριπτική πλειονότητα των Επιθεωρητών, ενώ παράλληλα να προστατεύσει και το κύρος του Σώματος. Θεωρούμε απαράδεκτο ότι για δύο χρόνια δεν έγιναν από τους αρμόδιους, εσκεμμένα ή μη, έγκαιρα και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, όλες οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να μην οδηγηθούμε στο σημερινό «διοικητικό» αδιέξοδο και θεωρούμε ότι αυτό εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας απορρύθμισης του Σώματος και της σωρείας των προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί στην λειτουργία του.

Αναγνωρίζουμε το αναφαίρετο δικαίωμα οιουδήποτε πιστεύει, ως πολίτης, ότι θίγεται, να προσφύγει στα ποινικά ή/και διοικητικά δικαστήρια, αλλά θεωρούμε αυτονόητο ότι είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε τόσο το κύρος της Υπηρεσίας όσο και τους συναδέλφους που υπηρετούν σ’ αυτήν. Αυτονόητη είναι και η υποχρέωση της Υπηρεσίας να παρέχει πλήρη νομική κάλυψη στους συναδέλφους που διώκονται στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους. Η στήριξη των συναδέλφων που διενεργούν πειθαρχικές έρευνες ή εσωτερικούς ελέγχους είναι αναγκαία, τόσο από πλευράς Υπηρεσίας όσο και από πλευράς Πολιτικής Ηγεσίας.

Ειδικά όμως η πολιτική ηγεσία, η οποία διατείνεται ότι ενδιαφέρεται για την πάταξη της αδιαφάνειας και των παραβατικών φαινομένων, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι οι Επιθεωρητές που διενεργούν εσωτερικό έλεγχο και πειθαρχικές διαδικασίες σε έναν ελεγκτικό μηχανισμό, δεν μπορεί να εκβιάζονται και να απειλούνται. Αν πραγματικά η πολιτική ηγεσία ενδιαφέρεται να αποτρέψει οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά, οφείλει αφενός μεν να θωρακίσει και να στηρίξει άμεσα την Υπηρεσία και τους Επιθεωρητές που διενεργούν εσωτερικούς ελέγχους/πειθαρχικές διαδικασίες, αφετέρου δε να αναδείξει ταχύτερα αντανακλαστικά αναλαμβάνοντας έγκαιρα όλες τις απαραίτητες ενέργειες και πρωτοβουλίες που δεν θα επιτρέπουν να οδηγούμαστε σε γεγονότα σαν αυτά που βιώνουμε σήμερα. Σε αντίθετη περίπτωση, θα προκύψουν μεγάλα προβλήματα κατά την ανάθεση διενέργειας εσωτερικών ελέγχων ή την ανάληψη εντολής διενέργειας πειθαρχικής διαδικασίας υπό την απειλή διώξεων. Επιπλέον, τέτοιου τύπου ενέργειες είναι αποθαρρυντικές για τη συμμετοχή των συναδέλφων ως αιρετά μέλη στα Υπηρεσιακά και Πειθαρχικά Συμβούλια.

Επιθυμώντας να μην υπάρχει καμιά σκιά για κανένα συνάδελφο και το τοπίο στο Σ.ΕΠ.Ε., να είναι απόλυτα ξεκάθαρο, ζητάμε να επισπευσθούν οι απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να εκδοθεί απόφαση από το Πειθαρχικό Συμβούλιο το ταχύτερο δυνατόν.

Τέλος, δηλώνουμε την αμέριστη ηθική αλλά κυρίως πρακτική συμπαράστασή μας στους συναδέλφους στους οποίους έχει υποβληθεί μήνυση αλλά και σε οποιονδήποτε άλλον συνάδελφο ενδέχεται να διωχθεί κατά την άσκηση των καθηκόντων του, ενημερώνοντας τους πάντες ότι οι Επιθεωρητές Εργασίας δεν υποκύπτουν σε κανενός είδους εκφοβισμό ή εκβιασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: