29 Οκτ 2020

Νόμος 4738/2020. Αλλαγές σε εργασιακά θέματα

 Διατάξεις και για εργασιακά θέματα περιλαμβάνονται στο Ν. 4738/2020 – ΦΕΚ Α’ 27-10-20, «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας και άλλες διατάξεις». Αυτές είναι:


1. Για το μηχανισμό “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”

Επεκτείνεται το χρονικό διάστημα εφαρμογής του μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως 31/12/2020. Για τις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν το μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, καταβάλλεται από το κράτος το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών (εργατικές και εργοδοτικές) που αντιστοιχούν στον χρόνο που οι εργαζόμενοι δεν απασχολούνται.

Για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τριτογενή τομέα βάσει ΚΑΔ, υποκείμενες σε ΦΠΑ που έλαβαν άνω του 50% των ακαθάριστων εσόδων τους, κατά το 3ο τρίμηνο του  2019,  που εντάσσονται στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, καταβάλλεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το χρονικό διάστημα από 1/7/2020 ως 31/12/2020 το σύνολο των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών

Οι παραπάνω διατάξεις ισχύουν από 16/10/2020

 

2. Έκτακτα μέτρα στήριξης εργαζομένων σε επιχειρήσεις σε Περιφέρειες που εντάσσονται σε επιδημιολογικό επίπεδο «πολύ υψηλό»

Οι συμβάσεις εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις, που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται σε επιδημιολογικό επίπεδο «πολύ υψηλό», αναστέλλονται στις περιπτώσεις που αναστέλλεται η λειτουργία των επιχειρήσεων ή των υποκαταστημάτων τους με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ της κύριας ή της δευτερεύουσας επιχειρηματικής δραστηριότητας που παρουσιάζει τον μεγαλύτερο κύκλο εργασιών κατά το έτος 2018.

Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στις στις Περιφέρειες αυτές και πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ της κύριας ή της δευτερεύουσας επιχειρηματικής δραστηριότητας που παρουσιάζει τον μεγαλύτερο κύκλο εργασιών κατά το έτος 2018 μπορούν να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, για όσο χρονικό διάστημα η περιφερειακή ενότητα βρίσκεται σε επιδημιολογικό επίπεδο «πολύ υψηλό» και όχι λιγότερο από δεκατέσσερις (14) ημέρες.

Οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν ανασταλεί, είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που ορίζεται και κατ’ ελάχιστο για δεκατέσσερις (14) ημέρες, υπολογιζόμενη με βάση υπολογισμού το ποσό των πεντακοσίων τριάντα τεσσάρων ευρώ (534,00 €), το οποίο ποσό αντιστοιχεί σε τριάντα (30) ημέρες.

Κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής καλύπτονται αναλογικά από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.  

Οι επιχειρήσεις, για όσο χρονικό διάστημα οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους τελούν σε αναστολή, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας. Σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, η καταγγελία είναι άκυρη. Μετά το πέρας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, πρέπει να διατηρούν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων για χρονικό διάστημα ίσο με το χρονικό διάστημα της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων αυτών,

Οι επιχειρήσεις των περιοχών που εντάσσονται σε επιδημιολογικό επίπεδο «πολύ υψηλό» υποχρεούνται να εφαρμόζουν το σύστημα της τηλεργασίας στους εργαζομένους τους, σε ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%) επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που μπορούν να εργασθούν με το σύστημα της τηλεργασίας και για όσο χρονικό διάστημα η περιοχή βρίσκεται σε «πολύ υψηλό» επιδημιολογικό επίπεδο.

Οι εργοδότες θα πρέπει να υποβάλλουν πριν την έναρξη της τηλεργασίας, στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» το Έντυπο 4.1 «ΔΗΛΩΣΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ». Σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης αυτής επιβάλλεται πρόστιμο τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ από την Επιθεώρησης Εργασίας.

 3. Έκτακτα μέτρα στήριξης εργαζομένων σε επιχειρήσεις σε Περιφερειακές Ενότητες που εντάσσονται σε επιδημιολογικό επίπεδο «υψηλό», «μέτριο», «χαμηλό»

Οι συμβάσεις εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται σε επιδημιολογικό επίπεδο «χαμηλό» ή «μέτριο» ή «υψηλό»,  μπορούν να τίθενται σε αναστολή, για μέρος ή για το σύνολο των εργαζομένων, για όσο χρονικό διάστημα η Περιφερειακή Ενότητα βρίσκεται στα επιδημιολογικό επίπεδα της παρούσας βάσει ΚΑΔ.

Σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που ανήκουν σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται σε επιδημιολογικό επίπεδο «υψηλό», εφαρμόζεται υποχρεωτικά το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας, (τηλεργασίας) σε όποιες περιπτώσεις η εργασία των εργαζομένων τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα, και σε ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%) επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων αυτών, ενώ οι επιχειρήσεις που ανήκουν σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται σε επιδημιολογικό επίπεδο «μέτριο», πρέπει να εφαρμόζουν υποχρεωτικά το σύστημα της τηλεργασίας, σε όποιες περιπτώσεις η εργασία των εργαζομένων τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα, σε ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων αυτών.

Ισχύει και στις περιπτώσεις αυτές η υποχρέωση υποβολής πριν την έναρξη της τηλεργασίας, στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του εντύπου 4.1 «ΔΗΛΩΣΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ» διαφορετικά, σε ενδεχόμενο έλεγχο επιβάλλεται πρόστιμο τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ από την Επιθεώρησης Εργασίας. 

Πηγή: https://www.ergasiaka-gr.net

Δεν υπάρχουν σχόλια: