29 Οκτ 2020

Αντεργατικό και αντιαπεργιακό το ν/σ του Υπ. Εργασίας

 Τους βασικούς άξονες του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας παρουσίασε σήμερα, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης. 

Και όσο η προσοχή μας είναι στραμμένη στην εξέλιξη της πανδημίας. Βασικό θέμα του σημερινού υπουργικού συμβουλίου είναι το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπ. Εργασίας με θέματα: την διευθέτηση του 8ώρου(την κατάργηση του δηλαδή) και την διεξαγωγή ηλεκτρονική ψηφοφορία προκειμένου να προκηρυχθεί απεργία από τα συνδικάτα.

Γίνεται νομίζω κατανοητό, πως ο αυταρχισμός και η ιδεοληπτική εμμονή της Κεραμέως στην ηλεκτρονική ψηφοφορία στις υπηρεσιακές εκλογές της εκπαίδευσης δεν είναι θέμα χαρακτήρα αλλά εντολή Μητσοτάκη.

Θα περίμενε κάποιος πως την ώρα που εξελίσσεται η υγειονομική κρίση, θα ήταν άλλες οι προτεραιότητες. Να ανοίξουν ΜΕΘ, να προσληφθούν γιατροί και νοσηλευτές, να προσληφθούν εκπαιδευτικοί και να μικρύνουν οι τάξεις, να λυθεί το πρόβλημα του συνωστισμού στα ΜΜΜ (και να μην κολάζεται, λέγοντας ψέματα ο θεοσεβούμενος Τσιόδρας), να γίνονται δωρεάν, τέστ, να δοθούν πραγματικές ενισχύσεις και όχι ψίχουλα στους ανέργους κ.α.. Τίποτα ή πολύ λίγα από αυτά.

Το μοναδικό που ενδιαφέρει είναι η εφαρμογή του προγράμματος του ΣΕΒ(aka κυβέρνησης) και η χρηματοδότηση των ΜΜΕ για να συσκοτίζουν την αλήθεια.

 Το ν/σ έχει ελάχιστα θετικά σημεία (όπως η κατάργηση της διαφοράς στην αποζημίωση των εργατοτεχνιτών από αυτήν των υπαλλήλων ή η απογραφή στο μητρώο των συνδικαλιστών), τα οποία δεν επαρκούν για να αμβλύνουν τις εντυπώσεις από τα πολλά και σημαντικά αρνητικά που εμπεριέχει. Πρόκειται δηλαδή για ένα τελείως αντεργατικό «εργασιακό» νομοσχέδιο που επιδεινώνει την κατάσταση στους εργασιακούς χώρους, εν μέσω μάλιστα των ειδικών συνθηκών που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού. 

 Αναλυτικότερα, το νέο ν/σ του Υπουργείου Εργασίας: 

⇒ εξασφαλίζει αύξηση των επιτρεπόμενων υπερωριών αντί για τη δημιουργία νέων  θέσεων  εργασίας, ικανοποιώντας αιτήματα του ΣΕΒ κι επεκτείνοντας το χρόνο εργασίας με ατομική ευθύνη του εργαζόμενου. «Κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας» αναφέρει το σημείωμα του κυβερνητικού εκπροσώπου, προσθέτοντας, επίσης  ότι ήδη στη λίστα  των επιχειρήσεων που είναι παραμένουν ανοικτές την Κυριακή, θα προστεθούν κι άλλες.  

 διαλύει παντελώς το σύστημα διαμεσολάβησης εργατικών διαφορών και διαμεσολάβησης  των Επιθεωρήσεων Εργασίας και αντί της ενίσχυσης του ΣΕΠΕ, μεταφέρει αρμοδιότητες στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) με δέλεαρ την πρόσληψη στελεχών αορίστου χρόνου

 δημιουργεί κλίμα εχθρότητας με τους εργαζόμενους στους οποίους έχει ανακοινωθεί προειδοποίηση απόλυσης και τους αποπέμπει από τον εργασιακό χώρο ακόμη κι αν μετά τη βάσει ισχύοντος νόμου προειδοποίηση απόλυσης, αυτοί έχουν δικαίωμα να προσέρχονται επί μήνες στην εργασία τους μέχρι τη λήξη της καταγγελθείσας σύβασης εργασίας. Μέτρο το οποίο φωτογραφίζει πρακτικές που ήδη εφαρμόζονται σε μεγάλες επιχειρήσεις από τον χώρο του Τύπου.

 επαναφέρει το λόκ-άουτ από την πίσω πόρτα και οχυρώνει την απεργοσπασία απειλώντας τους συνδικαλιστές και το ήδη αποδεκατισμένο και ανίσχυρο συνδικαλιστικό κίνημα εφόσον εντοπιστεί ότι σε περίοδο απεργίας, εμποδίζεται η προσέλευση απεργοσπαστών στη δουλειά ακόμη και με... ψυχολογικούς όρους! «Αν εκπρόσωπος εργοδότη παραλείψει να κάνει όλα όσα πρέπει για να καθοριστεί το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας, τελεί ποινικώς κολάσιμη πράξη» αναφέρει   το σημείωμα του κυβερνητικού εκπροσώπου, ενώ «απαγορεύονται οι καταλήψεις χώρων και εισόδων και η άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας. Αν λάβουν χώρα, η απεργία καθίσταται παράνομη. Όσοι μετέχουν σε κατάληψη ή βιαιοπραγούν, τελούν ποινικώς κολάσιμη πράξη» επισημαίνει το ιστορικής σημασίας απόσπασμα της αναφοράς στο υπουργικό Συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: