5 Οκτ 2020

Οδοστρωτήρας εργατικών δικαιωμάτων

 Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση αυτή κυβερνά με εξαγγελίες και διαρροές. Βέβαια διαβάζοντας κανείς

 τις πληροφορίες και τα δημοσιεύματα, για το προωθούμενο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που θα περάσει από το Υπουργείο μας περνάει όπως και να το κάνουμε ένα μικρό σοκ.
 
 Βλέπω και αρκετούς άλλους να σοκάρονται, από τις επερχόμενες, νομοθετικές πρωτοβουλίες και συγκεκριμένα για τις υπερωρίες.
Τα δημοσιεύματα, αναφέρουν ότι, η κυβέρνηση σχεδιάζει:
1.Την αύξηση του ανώτατου ορίου υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων, από τις 48 στις 60 ώρες, ανά εξάμηνο.
2. Την διαχείριση των έξτρα ωρών εργασίας μέσα από μια ''συμφωνία'' εργαζόμενου - εργοδότη, ώστε να μην πληρώνονται έξτρα, αλλά να συμψηφίζονται με ρεπό, έξτρα άδεια ή μικρότερο ωράριο σε άλλες εργάσιμες ημέρες.
3.Την δημιουργία της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας και του ψηφιακού ωραρίου, ώστε οι αλλαγές στα ωράρια, να μπορούν γίνουν ανά πάσα στιγμή.
4.Την αλλαγή στο τρόπο ψηφοφορίας των συνδικαλιστικών στελεχών, για την απόφαση απεργίας.
5.Την διεύρυνση του κύκλου των εργαζομένων, που χαρακτηρίζονται ως διευθυντικά στελέχη, ώστε να μην δικαιούνται υπερωριακή απασχόληση κλπ.
 
 
Μάλιστα...  αυτές είναι μόνο οι εξαγγελίες γιατί το πραγματικό νομοσχέδιο δεν το έχουμε ακόμα δει. 

Τι άλλο χειρότερο να περιέχει θα μου πεις; Άντε την αλλαγή του ρόλου της επιθεώρησης εργασίας και την μεταφορά της αρμοδιότητας των εργατικών διαφορών. 

Πάντως στο αίτημά μας που καταθέσαμε ως παράταξη για ενημέρωση του ΔΣ του συλλόγου σχετικά με τις επερχόμενες αλλαγές στην εργατική νομοθεσία δεν έχουμε πάρει απάντηση ακόμα ούτε από τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου πόσο δε μάλλον από τον ίδιο τον υπουργό.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: