1 Απρ 2021

Ενημέρωση για τη συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων του Υπουργείου Εργασίας με τον Υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη

Αγαπητοί συνάδελφοι,-ισσες,

Ως ΑΡΣΥ θεωρούμε ότι η δημοσιοποίηση της συζήτησης αυτής βοηθάει, όχι μόνο στην ενημέρωση, αλλά και στο να γνωρίζουμε όλοι τις δεσμεύσεις του Υπουργού και επειδή μία εβδομάδα μετά, η πλειοψηφία του συλλόγου δεν έχει προβεί σε μια τέτοια κίνηση,

Ενημερώνουμε ότι την Τρίτη 23 Μαρτίου 2021 στη τηλε-συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου με τον Υπουργό, κ. Χατζηδάκη, τέθηκαν τα εξής ζητήματα:

1.      ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου έθεσε το θέμα του ενιαίου μεταξύ Υπουργείου-ΣΕΠΕ.

Η ΑΡΣΥ ζήτησε, επιπλέον, να υπάρξει ενημέρωση για το πολιτικό όραμα, το οποίο θα υλοποιηθεί μέσω του Οργανισμού, καθώς και το ασύμβατο μεταξύ πολιτικών ισότητας και δημογραφικού με τα ζητήματα της οικογένειας.

Ο Υπουργός ενημέρωσε ότι θα γίνουν μικρές τροποποιήσεις, που θα ενσωματώνουν αυτές τις αλλαγές στις αρμοδιότητες των δυο Υφυπουργείων.

2.      ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Από το Δ.Σ ζητήθηκε να υπάρξει εφεξής υποχρέωση των επιχειρήσεων να προαναγγέλλουν τα προγράμματα εργασίας με τη δυνατότητα δίωρης ευελιξίας κατά την προέλευση των εργαζομένων.

Η ΑΡΣΥ επανέλαβε την άποψη ότι η κατάργηση της παραπάνω υποχρέωσης εντάσσεται στη συνέχιση της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων σε μία περίοδο, κατά την οποία οι ελαστικές σχέσεις αυξάνονται και οι Επιθεωρητές Εργασίας αδυνατούν να ελέγξουν την τήρηση των ωραρίων.

Όπως φάνηκε, ο Υπουργός δεν γνώριζε το θέμα και το παρέπεμψε στη Γενική Γραμματέα.

3.      ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ Σ.ΕΠ.Ε.

Τέθηκε το ζήτημα της εκχώρησης των εργατικών διαφορών στον ΟΜΕΔ.

Η ΑΡΣΥ έθεσε το ζήτημα της υποβάθμισης του Σ.ΕΠ.Ε. με την μετατροπή του σε Γενική Διεύθυνση, καθώς και το θέμα των κοινών ελέγχων με την Ε.Α.Δ. Ο Υπουργός δεν ξεκαθάρισε το θέμα.

4.      ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Ζητήθηκε να αντιμετωπιστούν τα κτιριακά προβλήματα (έλλειψη κλιματιστικών στην Υπηρεσία της Πρόνοιας). Ο Υπουργός δήλωσε ότι θα αντιμετωπιστούν.

5.      ΥΓΕΙΑ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ

Τέθηκε το ζήτημα της κατά προτεραιότητας εμβολιασμών των Επιθεωρητών Εργασίας και όσων έρχονται σε επαφή με κοινό.

Η ΑΡΣΥ σημείωσε το γεγονός ότι στο Υπουργείο Εργασίας δεν τηρούνται οι προβλέψεις της εργατικής νομοθεσίας, όπως Ιατρός Εργασίας, δεν υπάρχει πρόσβαση σε δωρεάν τεστ, απολυμάνσεις στις περιφερειακές υπηρεσίες.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι θα θέσει το ζήτημα των εμβολιασμών στην αρμόδια επιτροπή.

6.      ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ  ΙΔΑΧ

Να ικανοποιηθεί το αίτημα των συναδέλφων να γίνουν Επιθεωρητές Εργασίας. Ο Υπουργός ενημέρωσε ότι το θέμα εξετάζεται.

7.      ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΝΕΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ

Να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία εκπαίδευσης, ώστε να ενταχθούν οι νέοι συνάδελφοι στο ελεγκτικό έργο. Ο Υπουργός δήλωσε ότι θα προχωρήσει τη σχετική διαδικασία.

8.      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις και να προχωρήσει ο σχετικός διαγωνισμός. Ο Υπουργός, αφού ενημερώθηκε για τα προβλήματα, δεσμεύτηκε να αντιμετωπιστούν.

Επιπλέον τέθηκαν τα παρακάτω θέματα, χωρίς κάποια απάντηση από τον Υπουργό:

9.      ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΡΙΣΕΩΝ

Η ΑΡΣΥ έθεσε το ζήτημα της μη ολοκλήρωσης των κρίσεων, με αποτέλεσμα η κάλυψη των θέσεων να γίνεται με αναθέσεις, γεγονός που δεν προάγει την αξιοκρατία.

10. ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Να γίνει σχετική αλλαγή ώστε οι συνάδελφοι να έχουν προτεραιότητα στην κάλυψη των κενών θέσεων.

11. ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ Σ.ΕΠ.Ε.

Να γίνουν αλλαγές στο ποσοστό επί των προστίμων που λαμβάνει το Σ.ΕΠ.Ε. (από 20% σε 30% ).

12. ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ

Επίσης, τέθηκε το ζήτημα όχι μόνο της έγκαιρης ενημέρωσης, αλλά και της εναντίωσης του Δ.Σ. του Συλλόγου στις επιχειρούμενες αλλαγές στο εργασιακό και ασφαλιστικό τομέα.

Τέλος, τα μέλη της ΑΡΣΥ έθεσαν το ζήτημα των προσβλητικών δηλώσεων του Υπουργού απέναντι στους συναδέλφους, που υπηρετούν στην κοινωνική ασφάλιση

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: