8 Απρ 2021

Γαλέρα και εργασιακό μεσαίωνα δείχνουν τα στοιχεία έρευνας της ΓΣΕΕ

  Γαλέρα και εργασιακό μεσαίωνα δείχνουν τα στοιχεία έρευνας της ΓΣΕΕ και του Ινστιτούτου Εργασίας, με καταστρατήγηση του οκταώρου, εντατικοποίηση δουλειάς με απλήρωτες υπερωρίες, έως τρεις ώρες την ημέρα, και ανασφάλεια για το μέλλον.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 52% των εργαζομένων, αναφέρει ότι εργάζεται παραπάνω από το κανονικό ωράριό του σε εβδομαδιαία βάση. Από αυτούς το 25% δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω από 1-3 ώρες, το 17% πάνω από 4-6 ώρες, το 4% πάνω από 7-8 ώρες και το 6% ξεπερνά τις 9 ώρες υπερωρίας.

Το θέμα είναι ότι δεν πληρώνονται για τις υπερωρίες τους, όπως δηλώνει το 40% των εργαζομένων, ενώ η εργοδοσία τους επιβάλει ρεπό και άδεια αντί της νόμιμης αμοιβής. Κάτι που το 73% δεν επιθυμεί, απαιτώντας να πληρώνεται.

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης. Το 60% από αυτούς δηλώνει ότι με βάση τη σύμβαση του εργάζεται πάνω από 20 ώρες την εβδομάδα, και το 36% δηλώνει ότι φτάνει τις 21-30 ώρες. Υπάρχει και ένα 24% που εργάζεται από 31 – 35 ώρες.

Παράλληλα, περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα (53%) εκφράζουν απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας στους μήνες που έρχονται και το 35% δηλώνουν απαισιόδοξοι για τη διατήρηση της θέσης εργασίας τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: