20 Απρ 2021

Κωρονοπρόστιμα για τα self test

 Σήμερα στις στις 20.04.2021 δημοσιεύθηκε τελικά στο  ΦEK 1588/19-04-2021 για τα self test που δεν τα δικαιούμαστε αλλά τα ελέγχουμε. Ευτυχώς να λέμε που δεν θα επιβάλουμε πρόστιμα σε εργαζόμενους.

Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του δια-γνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία.

 Τα πρόστιμα που βάζουμε τα γνωστά κωρονοπρόστιμα είναι :

4. Τα ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) είναι αρμόδια για τη διαπίστωση παραβάσεων της παρούσας και για την επιβολή κυρώσεων στους εργοδότες, στον χώρο των οποίων παρέχεται η εργασία, ως εξής: 

  •  α) σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων των εργοδοτών που απορρέουν από την περ. α) της παρ. 1, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο πεντακοσίων (500) ευρώ ανά εργαζόμενο που δεν έχει προβεί σε δήλωση του αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, 
  •  β) σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων των εργοδοτών που απορρέουν από την περ. β) της παρ. 1, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ ανά εργαζόμενο που εργάζεται, ενώ έχει δηλωθεί θετικό αποτέλεσμα κατά τον διαγνωστικό έλεγχο,
  •  γ) σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων των εργοδοτών που απορρέουν από την παρ. 3, επιβάλλεται πρόστιμο στον εργοδότη τριακοσίων (300) ευρώ άπαξ.  
Τα επιβαλλόμενα, ως άνω, πρόστιμα εντάσσονται ως δημόσια έσοδα (ν.δ. 356/1974) στον Αναλυτικό Λογαριασμό Εσόδων 1560925001 «Πρόστιμα για παραβάσεις των κατεπειγόντων μέτρων αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19»

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Εάν μας ρωτήσουν οι εργοδότες εάν εμείς οι ίδιοι έχουμε κάνει self test
τι απαντάμε. Και εάν δεν μας επιτρέψουν την είσοδο επειδή μπορεί να μεταδώσουμε τον κορονοϊό τι κάνουμε;
Μάνθος Μπουρλίδης
ΤΕΑΥΕ ΕΥΒΟΙΑΣ