29 Απρ 2021

Πόσο μπορεί να συνηθίσει η κοινωνία ειδήσεις διπλών και τριπλών θανατηφόρων ατυχημάτων

 Κείμενο από ανάρτηση στο fb του Σταύρου Χαλάτση 

Επιτρέψτε μου να δώσω μερικές διευκρινίσεις για την φωτογραφία που βλέπετε.
 
Μπορεί να είναι εικόνα δρόμος
 
 Ώρα, 21:30, Τετάρτη, εκτέλεση οικοδομικών εργασιών σε μια από τις ακριβότερες περιοχές της Αθήνας. Το όχημα που βλέπετε αποτελεί μηχάνημα έργου (πρέσσα μπετού). Οι εργαζόμενοι που δεν διακρίνονται καλά (ένεκα το σκοτάδι, ιδανικές συνθήκες εργασίας), χαρωποί αποταμιεύουν χρόνο εργασίας στην τράπεζα χρόνου της εργασίας τους καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι η ελαιοκομική περίοδος 2021-2022 θα είναι μακρά και αποδοτική, οπότε οι εργαζόμενοι έδωσαν μάχη ποιος θα πρωτοεργαστεί περισσότερες ώρες. 
 
Για εσάς τώρα που διακρίνετε κίνδυνο από την εκτέλεση αυτών των εργασιών, δεν είσαστε τίποτε περισσότερο από ανθρώπους που επιβουλεύονται την ανάπτυξη της χώρας και αντιμάχεστε το υπό ψήφιση εργασιακό νομοσχέδιο που θα εκσυγχρονίζει την εργασία. Το γεγονός ότι τα θανατηφόρα ατυχήματα στο α' 4μηνο του 2021 σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα προηγούμενων ετών, είναι μια μικρή λεπτομέρεια που θα μας απασχολήσει όταν φτάσουμε τα νούμερα που είχαν εμφανιστεί κατά την προετοιμασία των Ολυμπιακών αγώνων.
 
Καλό θα είναι να συνηθίζουμε αυτές τις εικόνες, καθώς θα τις βλέπουμε όλο και πιο συχνά. Δεν ξέρω όμως πόσο μπορεί να συνηθίσει η κοινωνία ειδήσεις διπλών και τριπλών θανατηφόρων ατυχημάτων, ανθρώπων που ξεκίνησαν για το μεροκάματο και δεν γύρισαν ποτέ στο σπίτι τους.

 O Σταύρος Χαλάτσης είναι Επιθεωρητής Ασφάλειας και Υγείας στο  Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και Πρόεδρος του Συλλόγου Τεχνικών και Υγειονομικών Επιθεωρητών Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια: