13 Απρ 2021

Είμαστε παρόντες - Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην εργασία με αξιοπρέπεια

Τη στιγμή που η χώρα εξακολουθεί να βασανίζεται από μια πρωτοφανή υγειονομική και οικονομική πλέον κρίση, τόσο η πολιτική όσο και η συνδικαλιστική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, επιδεικνύοντας την απαιτούμενη υπευθυνότητα, μοιάζουν να έχουν τεθεί σε εθελούσια καραντίνα απέχοντας από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να θέσει η μία σε κίνδυνο την υγεία της άλλης. Έτσι, παρόλο που ο ρόλος και ο σκοπός τους σαφώς διακρίνονται, φαίνεται ότι μοιράζονται κάποια κοινά χαρακτηριστικά όσον αφορά την όσο το δυνατόν πιο διακριτική τους παρουσία στα κοινωνικά δρώμενα και τα καθημερινά προβλήματα των εργαζομένων.

Και έχοντας βρει την χρυσή τομή μεταξύ θεσμικού ρόλου και διακριτικότητας, έχουν καταφέρει μια θεωρητικά πολυσχιδή παρουσία όντας πρακτικά πανταχού απόντες! 

Ένα χρόνο μετά την έναρξη πανδημίας…. απόντες από τα καθημερινά προβλήματα στους χώρους εργασίας όπου τόσο οι συνάδελφοι του Υπουργείου όσο και του ΣΕΠΕ έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση αλλά και τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Χωρίς κουβέντα…. για τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια και υγεία των συναδέλφων στους χώρους εργασίας ● για διενέργεια προληπτικών τεστ (ούτε καν ένταξη των συναδέλφων στις ομάδες εργαζομένων που δικαιούνται self test) και ένταξης όλων των συναδέλφων στο πρόγραμμα των εμβολιασμών,

Χωρίς κουβέντα…. για τη σωρεία αντιφατικών υπουργικών αποφάσεων, εγκυκλίων, πιέσεων και προφορικών εντολών ● για τη μετατροπή του Σ.ΕΠ.Ε. άλλοτε σε παρακολούθημα της Ε.Α.Δ., άλλοτε σε φορέα πληρωμής επιδομάτων και άλλοτε σε όργανο επιβολής προστίμων σε εργαζόμενους 

Χωρίς κουβέντα…. για την υποστέλεχωση ολόκληρων τμημάτων του Σ.ΕΠ.Ε. αλλά και της ίδιας της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου ● για την καθυστέρηση εκπαίδευσης των νέων συναδέλφων ώστε να γίνουν Επιθεωρητές

Ένα χρόνο μετά.... απόντες από τα προβλήματα του κόσμου της εργασίας χωρίς κουβέντα για την επιδημιολογική επιτήρηση των χώρων εργασίας ● για τα ωράρια λάστιχο των εργαζομένων λόγω της επ’ αορίστου αναστολής προδήλωσης του προγράμματος εργασίας ● για την άμισθη και παράνομη εργασία από την αναδρομική δήλωση των αναστολών εργασίας  ● για την κατάργηση της αιτιολόγησης των απολύσεων

Ένα χρόνο μετά…. απόντες από τον αγώνα και τις διεκδικήσεις του δημόσιου τομέα και της κοινωνίας χωρίς κουβέντα για τις διεκδικήσεις για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. ● για τις διεκδικήσεις των υγειονομικών για ένταξή τους στα Β.Α.Ε. ● για τη λειτουργία των σχολείων με λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο για τους μαθητές,-τριες ● την κατάργηση των συναθροίσεων και την απαγόρευση των πορειών ● την κατάργηση κατοχυρωμένων συνταγματικών δικαιωμάτων

Χωρίς απολογισμούς…. Απόντες ακόμα και για τα ανθρώπινα χωρίς κουβέντα για την απώλεια δύο συναδέλφων εργαζομένων στο Υπουργείο Εργασίας ● την περιπέτεια υγείας συναδέλφου Επιθεωρήτριας Εργασίας κατά την άσκηση των καθηκόντων της ● τη στήριξη διωκόμενων συναδέλφων, ακόμα και αν αυτοί ανήκουν σε άλλο συνδικαλιστικό φορέα του Υπουργείου Εργασίας

Αλλά με πανηγυρικά δυναμικά παρόν.... στην υποβάθμιση του ΣΕΠΕ με τη μετατροπή του ουσιαστικά σε μια Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου ●  στην κατάργηση της διάταξης περί τριετούς προϋπηρεσίας για την κατάληψη θέσης ευθύνης στο Σ.ΕΠ.Ε. ● στην κατάργηση των κρίσεων σε θέσεις επιπέδου Διεύθυνσης, σε ένα Υπουργείο όπου έχουν να γίνουν κρίσεις Προϊσταμένων από το 2008 και Διευθυντών από το 2010.

Χωρίς προσδοκία καταγγελίας… για τον τόσο μεγάλο αριθμό μετακλητών οι οποίοι πλέον δεν χωράνε στο κτίριο του Υπουργείου και τοποθετούνται και σε άλλους χώρους εκτός αυτού  ● για τα φαινόμενα «Σκοιλ ελικικού» ● για τους Φουρθιώτιδες που μπαινοβγαίνουν, δίνουν εντολές και καθορίζουν πολιτικές, λες και το υπουργείο είναι τσιφλίκι τους.

Κοντά ένα μήνα σχεδόν…. από τη συνάντηση του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας με τον υπουργό κ. Χατζηδάκη και το καλύτερο που θεώρησε η παράταξη της ΠΑΣΚ, «έχοντας την κύρια ευθύνη στη λειτουργία των συνδικαλιστικών μας οργάνων» ήταν να εκδώσει ανακοίνωση ως παράταξη και όχι να ωθήσει προς την κατεύθυνση έκδοσης ανακοίνωσης μέσω των συλλογικών οργάνων, γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτήματα. Όταν μάλιστα, στο συγκεκριμένο ζήτημα του επικείμενου εργασιακού νομοσχεδίου στις αρχές Φλεβάρη που τέθηκε από την παράταξη της ΑΡΣΥ, η πλειοψηφούσα παράταξη του ΔΣ έκρινε ως μη αναγκαία την έκδοση ανακοίνωσης καθώς η Ομοσπονδία δε κάνει δίκη προθέσεων (εδώ). 

Μάλλον όλα αυτά αποτελούν ψιλά γράμματα!

Αλλά μας ξεπερνά το να μην αναμένουμε από τα συλλογικά μας όργανα να πράττουν έστω τα στοιχειώδη για την υπεράσπιση βασικών συμφερόντων των συναδέλφων! 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, 

Με τις ως τώρα ενέργειες και πιέσεις της ΑΡΣΥ, κάποια από τα ανωτέρω ζητήματα έχουν τεθεί πλέον στο δημόσιο διάλογο. Με δουλειά, τεκμηρίωση και μεγάλη δυσκολία από μέρους μας και παρά τη δυσανεξία που προκάλεσαν, έγιναν τελικά δεκτά από την πλειοψηφία και για κάποια από αυτά -δυστυχώς λίγα- έχει δρομολογηθεί η επίλυσή τους.

Σε μια εποχή που ο συνδικαλισμός και οι συλλογικότητες έχουν μπει στο στόχαστρο και δέχονται τις κακόβουλες επιθέσεις της κυβέρνησης των "αρίστων" και των πετσοταϊσμένων Μ.Μ.Ε., εμείς δηλώνουμε παρόντες! 

Δεν θα διευκολύνουμε κανέναν να ισχυριστεί ότι ο συνδικαλισμός είναι πολυτέλεια

Είμαστε εδώ και υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην εργασία με αξιοπρέπεια 

Καλούμε όλες και όλους τους συναδέλφους σε συστράτευση   

Ακόμα και με τις μάσκες έχουμε φωνή!


Δεν υπάρχουν σχόλια: