13 Φεβ 2021

Ενημέρωση για συνεδρίαση ΔΣ της ΟΣΥΠΕ στις 07.02.2021

Την Κυριακή 07.02.2021 πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ο.Σ.Υ.Π.Ε. με τηλεδιάσκεψη.  Τα θέματα προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη ήταν: 1) ο ορισμός εκπροσώπου από την Ο.ΣΥΠ.Ε. με τον αναπληρωτή του στο Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.Κ.Ε.Ε.Ε.) και 2) το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις. Η ΑΡΣΥ, θεωρώντας ότι στις παρούσες κρίσιμες συνθήκες η ημερήσια διάταξη ήταν ελλιπής και δεν ανταποκρίνονταν στις ανάγκες και τα προβλήματα των συναδέλφων, πρότεινε την συζήτηση επιπλέον 11 θεμάτων (δείτε εδώ),  το μεγαλύτερο μέρος των οποίων συζητήθηκαν στο συμβούλιο.

Αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

  1. Ορισμός εκπροσώπου ΟΣΥΠΕ στο ΣΚΕΕΕ

Πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία και πλειοψηφικά ψηφίστηκε η πρόταση του Προέδρου της ΟΣΥΠΕ, με τακτικό μέλος τον Ανδρέας Μίχο (ΠΑΣΚ) και αναπληρωματικό μέλος την Άγη Κιουρκατιώτη (ΔΑΚΕ). Η ΑΡΣΥ συμμετείχε με υποψηφιότητα των μελών της και για τις δύο θέσεις.

  1. Επικείμενο νομοσχέδιο για εργασιακές σχέσεις και συνδικαλιστικό νόμο

Σχετικά με το επικείμενο νομοσχέδιο για τα εργασιακά-ασφαλιστικά, η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ αποφάσισε ότι πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ζυμώσεις-συζητήσεις στις παρατάξεις και στα πρωτοβάθμια συλλογικά όργανα καθώς δεν έχουμε ακόμη ακριβή εικόνα του σχεδίου νόμου (το οποίο βέβαια μας παρουσιάστηκε αναλυτικά, μόνο άρθρα και παράγραφοι δεν ειπώθηκαν!) και στη συνέχεια να προχωρήσουμε σε τυχόν κοινές θέσεις. Για το λόγο αυτό, μια ανακοίνωση από πλευράς της σε αυτή την χρονική στιγμή για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων κρίθηκε ως μη αναγκαία καθώς η Ομοσπονδία δε κάνει δίκη προθέσεων.

Η ΑΡΣΥ πιστεύει ότι η συζήτηση για το επικείμενο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί κορυφαίο κοινωνικό ζήτημα, πρέπει να ανοίξει δημόσια και ότι τώρα είναι η κατάλληλη ώρα να αναδειχτούν τα κρίσιμα ζητήματα και όχι την τελευταία στιγμή.

  1. Προγραμματισμός δράσης για το νέο έτος 

Η πλειοψηφία ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ θεωρεί ότι λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εξαιτίας της πανδημίας είναι πολύ δύσκολο να έχουμε μακροπρόθεσμες διεκδικήσεις και να κάνουμε ένα προγραμματισμό δράσης για το 2021. Επιπρόσθετα, πρέπει να αναμένουμε από τα πρωτοβάθμια συλλογικά μας όργανα να συνεδριάσουν καθώς είναι πολύ δύσκολο να γίνει μια κοινή συνεδρίαση των συλλόγων μας.

Να υπενθυμίσουμε ότι ακόμη περιμένουμε το Σύλλογο να μας απαντήσει στο email που έχουμε στείλει ως ΑΡΣΥ από τις 02.12.2020 (δείτε εδώ).   

Η ΑΡΣΥ κατέθεσε την άποψη ότι ειδικά λόγω της πανδημίας και των ιδιαίτερων συνθηκών ο προγραμματισμός δράσης χρειάζεται περισσότερο από ποτέ. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες είναι να έχεις ένα σχέδιο το οποίο να το τροποποιείς ανάλογα με την εξέλιξη των καταστάσεων. Ιδιαίτερα σήμερα που η πολιτική ηγεσία μπορεί να χρησιμοποιήσει την κρίση ως «ευκαιρία» για καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

  1. Αίτημα για συνάντηση με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας   

Σε συνέχεια των ανωτέρω τοποθετήσεων η πλειοψηφία έκρινε ως άνευ λόγου και εθιμοτυπική μια συνάντηση με τον κ. Υπουργό αυτή τη χρονική στιγμή και πιο συγκεκριμένα ότι «η Ομοσπονδία θα κινηθεί μόλις έρθει η ώρα».

Η ΑΡΣΥ υποστήριξε την άποψη ότι οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του Σ.ΕΠ.Ε και του Υπουργείου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα «τώρα» που πρέπει να μεταφερθούν και να συζητηθούν με την πολιτική ηγεσία στο ανώτερο επίπεδο από τα αρμόδια συνδικαλιστικά όργανα. Αυτή είναι η αποστολή της ΟΣΥΠΕ, να επικοινωνεί επίσημα και θεσμικά τα αιτήματα των υπαλλήλων με την πολιτική ηγεσία.

  1. Ένταξη των συναδέλφων του Υπουργείου Εργασίας και του Σ.ΕΠ.Ε. στον προγραμματισμό των εμβολιασμών  για την Covid-19

Μεγάλη συζήτηση έγινε για το ζήτημα των εμβολιασμών και την διατύπωση αιτήματος για ένταξη ως επαγγελματική κατηγορία των συναδέλφων στον προγραμματισμό, για το οποίο ως ΑΡΣΥ έχουμε ήδη αποστείλει αίτημα στην πολιτική ηγεσία (δείτε εδώ)

Η ΑΡΣΥ διατύπωσε την άποψη ότι καθώς συμπεριλαμβανόμαστε στα επίσημα όργανα ελέγχου για την διασπορά της COVID-19 πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το ζήτημα να ενταχτούμε στον προγραμματισμό του εμβολιασμού καθώς ανήκουμε στην κατηγορία των κρίσιμων υπηρεσιών του κράτους. Παρ’ όλο που κατηγορηθήκαμε από κάποια μέλη του ΔΣ ως «υπερβολικοί» καθώς δεν είναι ορθό «να κοιτάμε μόνο το συνάφι μας», η πλειοψηφία αποφάσισε να διερευνήσει τα δεδομένα και να αποστείλει σχετική επιστολή στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού.

  1. Δυνατότητας διενέργειας rapid test στους συναδέλφους τουλάχιστον ανά 15 ημέρες

Συζητήθηκε το αίτημα της ΑΡΣΥ να διενεργούνται τακτικά και με συγκεκριμένη συχνότητα (π.χ. 15 ημερών) rapid test στους συναδέλφους που έρχονται σε επαφή με κοινό ή υπηρετούν σε υπηρεσίες που υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης.

Ακούστηκαν απόψεις από την πλευρά της πλειοψηφίας σχετικά με το θέμα της ατομικής ευθύνης καθώς και ότι δε είναι δυνατόν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να αναλάβει μια τέτοια ευθύνη-δράση. Είναι ευθύνη προϊσταμένων και διευθυντών που πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες και των συναδέλφων που πρέπει να τηρούν τα μέτρα.  

Επιμείναμε για την αξία της πρόληψης μέσω της διενέργειας διαγνωστικών τεστ και ιδιαίτερα εν μέσω του τρίτου κύματος της πανδημίας σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση των ελέγχων. Επισημαίνουμε ότι κάτι αντίστοιχο νομοθετήθηκε ήδη από το Υπουργείο μας για τον ιδιωτικό τομέα.

Εν τέλει αποφασίστηκε ομόφωνα να ζητηθεί από την πολιτική ηγεσία η τακτική διενέργεια rapit test για τους υπαλλήλους του Υπουργείου και του Σ.ΕΠ.Ε. πανελλαδικά.

  1. Λήψη μέτρων για την υγεία και ασφάλεια των συναδέλφων (εκκίνηση των διαδικασιών για επίβλεψη της ασφάλειας στην εργασία από Τεχνικό Ασφάλειας, επίβλεψη της επαγγελματικής υγείας από Ιατρό Εργασίας, εκπόνηση Γραπτής Μελέτης Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου, σύσταση Εσωτερικής Υπηρεσίας Προστασίας και Πρόληψης-ΕΣΥΠΠ, σύσταση Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων)

Το συγκεκριμένο θέμα δεν συζητήθηκε στην παρούσα συνεδρίαση και υπήρξε από την πλευρά του Προέδρου μια διάθεση απορριπτική για τη χρονική στιγμή που το θέσαμε..εν μέσω πανδημίας!

Η ΑΡΣΥ το θεωρεί πολύ σημαντικό για τις συνθήκες εργασίας των συναδέλφων και θα το ξαναθέσει προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση.

  1. Ενημέρωση για τον νέο οργανισμό του Υπουργείου Εργασίας 

Ο Πρόεδρος της ΟΣΥΠΕ ενημέρωσε το ΔΣ ότι έχουν παγώσει οι διαδικασίες για τον νέο οργανισμό καθώς επί του παρόντος δεν έχει συγκληθεί η ομάδα εργασίας.

  1. Ενημέρωση για τις εκλογές ανάδειξης αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά συμβούλια

Την ημέρα της συνεδρίασης του Δ.Σ. δεν υπήρχε καμία περαιτέρω ενημέρωση για τις εκλογές ανάδειξης αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια.

Για τα λοιπά θέματα που τέθηκαν από πλευράς μας, δεν υπήρχε ο απαιτούμενος χρόνος για την ολοκλήρωση της συζήτησης. Αυτά συμβαίνουν βέβαια όταν δεν υπάρχει τακτικότητα στις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων και άμεση ανταπόκριση στα τρέχοντα ζητήματα. Είτε σωρεύονται τα θέματα, είτε δεν επαρκεί ο χρόνος…

Να θυμίσουμε εδώ ότι τα ζητήματα που δεν συζητήθηκαν ήταν:

  • Αδυναμία του Σ.ΕΠ.Ε. να ανταπεξέλθει στο ελεγκτικό του έργο μετά από τις αλλεπάλληλες αποφάσεις για την αναστολή της υποχρέωσης του εργοδότη να καταχωρεί στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και την μέχρι πρότινος εκ των υστέρων υποβολή αναστολών συμβάσεων εργασίας 
  • Αποστολή προσωπικών στοιχείων συναδέλφων (κινητά τηλέφωνα) που έχουν ζητηθεί από τη ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή για την εισαγωγή ελέγχων και κυρώσεων στην πλατφόρμα COVIDFINES   
  • Προβλήματα που έχουν ανακύψει στις υπηρεσίες του Υπουργείου και του Σ.ΕΠ.Ε. κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού
  • Ανάθεση αρμοδιοτήτων της ΓΓΚΑ ουσιαστικά σε ιδιώτες με τη σύσταση ομάδας εργασίας  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: